EU:s nya strategi för att skydda hbtqi-personer

Se senaste nyheterna med Expressen TV
En ny strategi från EU-kommissionen ska stärka hbtqi-personers rättigheter i EU.
Foto: LUIS EDUARDO NORIEGA A. / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke ställer sig bakom strategin – men hade velat gå längre.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

En ny strategi från EU-kommissionen ska stärka hbtqi-personers rättigheter i EU.

Bland annat ska hatbrott ses som mer allvarligt och en plan för att legalisera samkönade äktenskap i hela unionen tas fram.

”Denna första strategi på EU-nivå kommer att förstärka våra gemensamma försök att få alla att behandlas rättvist”, säger kommissionens vice ordförande, Vera Jourová, i ett pressmeddelande.

Det är första gången som EU tagit fram en strategi för hbtqi-personers rättigheter. Resultatet presenterades på torsdagen och riktar in sig på fyra områden: bekämpa diskriminering, garantera säkerhet, bygga inkluderande samhällen och stå upp för hbtqi-rättigheter i hela världen.

”Strategin uppmanar alla medlemsländer som inte har en nationell strategi för hbtqi-jämställdhet att anta en”, säger EU-kommissionären för jämställdhet, Helena Dalli, i pressmeddelandet.

Så vill EU skydda hbtqi-personer

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP), gruppledare för de gröna partierna i jämställdhetsutskottet, kallar nyheten ”ett hårt slag mot mörkerkrafterna i EU”.

”När hbtq-fria zoner täcker en tredjedel av Polens yta och när Ungerns Viktor Orban inskränker transpersoners rättigheter kan inte omvärlden låta det gå obemärkt förbi”, säger hon i en kommentar.

Strategin lägger fram förslag på ändrade lagar, men saknar i sig tvingande lagstiftnig, något som Alice Bah Kuhnke tycker behövs.

”Det finns många lovande delar i strategin men nu måste vi se till att man går från ord till handling. Ett horisontellt lagförslag som breddar familjebegreppet och erkänner regnbågsfamiljer i hela EU är en efterlängtad reform. Samtidigt ska hot- och hatbrott bli ett brott i hela EU vilket är ett stort framsteg”, säger hon.

Hbtqi är ett begrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner, förklarar RFSL.

Strategin i korthet

Bekämpa diskriminering

43 procent av hbtqi-personer i EU känner sig diskriminerade, enligt EU-kommissionen. Den nya strategin riktar främst in sig på diskriminering på arbetsplatsen och föreslår lagar som stärker jämställdhetsmyndigheter.


Garantera säkerhet

Hbtqi-personer drabbas oproportionerligt av hatbrott och under 2021 kommer sådana brott att klassas som så kallade ”EU crimes”. Det kommer också avsättas pengar för projekt mot hatbrott.


Bygga inkluderande samhällen

EU-kommissionen ska lägga fram lagförslag för att legalisera samkönade äktenskap i hela EU. Det ska hjälpa regnbågsfamiljer att kunna röra sig genom olika länder och fortfarande ha samma rättigheter.


Stå upp för hbtqi-rättigheter i hela världen

EU ska stå upp för hbtqi-rättigheter i länder även utanför unionen. De ska göras genom olika internationella EU-program, som redan finns.

Möt herrlaget i division 7 – Stockholm Snipers som är det första HBTQ-laget i seriespel i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.