Stefan Löfven deltar på mötet i Bryssel på söndagseftermiddagen. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven deltar på mötet i Bryssel på söndagseftermiddagen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven deltar på mötet i Bryssel på söndagseftermiddagen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Angela Merkel hade även kallat till ett förmöte. Foto: Virginia MayoAngela Merkel hade även kallat till ett förmöte. Foto: Virginia Mayo
Angela Merkel hade även kallat till ett förmöte. Foto: Virginia Mayo

EU:s krav på Sverige: 700 miljoner till Turkiet

Publicerad

BRYSSEL. EU-kommissionen vill att Sverige skjuter till 700 miljoner kronor för att hjälpa Turkiet ta hand om flyktingar.

– Nu ska vi ge Turkiet respekt och ett erkännande för det man gör, säger statsministern när han är på väg in i toppmötesbyggnaden Justus Lipsus.

På söndagskvällen var paketet klart - EU ger nästan 30 miljarder kronor i stöd till Turkiet.

Nu har EU och Turkiet klubbat det stödpaket som unionen ger landet för att tackla den rådande flyktingsituationen.

På söndagskvällen presenterade EU-toppen Donald Tusk överenskommelsen på en pressträff tillsammans med Turkiets premiärminister Ahmed Davutoglu - en överenskommelse som ger Turkiet nästan 30 miljarder kronor.

– Vår överenskommelse stakar ut en klar väg för ett tidsmässigt rimligt återinförande av ordning vid vår delade gräns. Vi kommer också att öka vårt stöd för syriska flyktingar i Turkiet genom en ny flyktingsatsning på tre miljarder euro, berättade Donald Tusk för pressuppbådet, enligt AFP.

På begäran av Turkiet träffades återigen EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel under eftermiddagen. Då deltog även Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

Stefan Löfven anlände till Bryssel vid 13-tiden till ett förmöte som Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallat till.

Så sent som i fredags mördades den kurdiske människorättsaktivisten Tahir Elci i Diyarbakir och dagen före greps två turkiska journalister, anklagade för spionage.

För EU-ledarna väntade under söndagen därför en känslig balansakt. Å ena sidan var de tvungna att kritisera bristen på mänskliga rättigheter i Turkiet, å andra sidan måste de vädja till Turkiet att ta ett större ansvar i flyktingkrisen.

 

LÄS ÄVEN: Löfven vill få pengar för flyktingmottagande

 

Medlemsländerna ska bidra

EU-kommissionen lade nyligen fram en gemensam handlingsplan som går ut på att Turkiet skärper sin gränskontroll. För detta kompenseras landet med ekonomiskt stöd från EU för att ta hand om de 2,2 miljoner syriska flyktingar som i dag finns där.

Tre miljarder euro ska användas till detta. Tanken är att EU:s medlemsländer ska bidra utifrån egen ekonomisk förmåga. För Sveriges del med motsvarande 700 miljoner kronor.

Stefan Löfven ville före mötet inte diskutera några summor.

– Vi ska nu diskutera förutsättningarna för det här. Å ena sidan ska Turkiet ta på sig att ha en bättre gränshantering för människor som kommer in i Turkiet, men också gränskontroller gentemot EU. Vi ska hjälpas åt att bekämpa människosmuggling och skapa bättre förutsättningar för de flyktingar som finns i Turkiet, med utbildning och jobb, så att färre behöver fly. I utbyte mot det ska EU bidra med resurser, men exakt vilka summor och hur det ska fördelas får vi återkomma till.

Trycket på Sverige ska minska

Enligt Stefan Löfven kommer trycket på Sverige att minska om Turkiet får ordning på sina gränskontroller.

– Då minskar naturligtvis inflödet till EU på totalen och därmed också till Sverige, konstaterar han.

– Nu ska vi ge Turkiet respekt och ett erkännande för det man gör, för det är redan över två miljoner flyktingar som finns där. De behöver mer stöd, och det vill vi vara med och bidra till. Sen är det också problem i EU. Det fungerar inte i EU i dag, därför behöver vi fundera på hur det ska fungera bättre.

På frågan om vilka risker som finns, med tanke på brotten mot mänskliga rättigheter, med ett närmare samarbete med Turkiet, blir svaret:

– Samarbetet är bra också på det sättet. Nu ska vi öppna nya kapitel i medlemskapsförhandlingarna som innehåller precis det som vi behöver diskutera, bland annat demokratiska fri- och rättigheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag