EU:s krav på Sverige: 700 miljoner till Turkiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven deltar på mötet i Bryssel på söndagseftermiddagen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Angela Merkel hade även kallat till ett förmöte.
Foto: Virginia Mayo

BRYSSEL. EU-kommissionen vill att Sverige skjuter till 700 miljoner kronor för att hjälpa Turkiet ta hand om flyktingar. 

– Nu ska vi ge Turkiet respekt och ett erkännande för det man gör, säger statsministern när han är på väg in i toppmötesbyggnaden Justus Lipsus.

På söndagskvällen var paketet klart - EU ger nästan 30 miljarder kronor i stöd till Turkiet.

Nu har EU och Turkiet klubbat det stödpaket som unionen ger landet för att tackla den rådande flyktingsituationen.

På söndagskvällen presenterade EU-toppen Donald Tusk överenskommelsen på en pressträff tillsammans med Turkiets premiärminister Ahmed Davutoglu - en överenskommelse som ger Turkiet nästan 30 miljarder kronor.

– Vår överenskommelse stakar ut en klar väg för ett tidsmässigt rimligt återinförande av ordning vid vår delade gräns. Vi kommer också att öka vårt stöd för syriska flyktingar i Turkiet genom en ny flyktingsatsning på tre miljarder euro, berättade Donald Tusk för pressuppbådet, enligt AFP.

På begäran av Turkiet träffades återigen EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel under eftermiddagen. Då deltog även Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

Stefan Löfven anlände till Bryssel vid 13-tiden till ett förmöte som Tysklands förbundskansler Angela Merkel kallat till. 

Så sent som i fredags mördades den kurdiske människorättsaktivisten Tahir Elci i Diyarbakir och dagen före greps två turkiska journalister, anklagade för spionage. 

För EU-ledarna väntade under söndagen därför en känslig balansakt. Å ena sidan var de tvungna att kritisera bristen på mänskliga rättigheter i Turkiet, å andra sidan måste de vädja till Turkiet att ta ett större ansvar i flyktingkrisen. 


LÄS ÄVEN: Löfven vill få pengar för flyktingmottagande


Medlemsländerna ska bidra

EU-kommissionen lade nyligen fram en gemensam handlingsplan som går ut på att Turkiet skärper sin gränskontroll. För detta kompenseras landet med ekonomiskt stöd från EU för att ta hand om de 2,2 miljoner syriska flyktingar som i dag finns där.

Tre miljarder euro ska användas till detta. Tanken är att EU:s medlemsländer ska bidra utifrån egen ekonomisk förmåga. För Sveriges del med motsvarande 700 miljoner kronor. 

Stefan Löfven ville före mötet inte diskutera några summor. 

– Vi ska nu diskutera förutsättningarna för det här. Å ena sidan ska Turkiet ta på sig att ha en bättre gränshantering för människor som kommer in i Turkiet, men också gränskontroller gentemot EU. Vi ska hjälpas åt att bekämpa människosmuggling och skapa bättre förutsättningar för de flyktingar som finns i Turkiet, med utbildning och jobb, så att färre behöver fly. I utbyte mot det ska EU bidra med resurser, men exakt vilka summor och hur det ska fördelas får vi återkomma till. 

Trycket på Sverige ska minska

Enligt Stefan Löfven kommer trycket på Sverige att minska om Turkiet får ordning på sina gränskontroller. 

– Då minskar naturligtvis inflödet till EU på totalen och därmed också till Sverige, konstaterar han. 

– Nu ska vi ge Turkiet respekt och ett erkännande för det man gör, för det är redan över två miljoner flyktingar som finns där. De behöver mer stöd, och det vill vi vara med och bidra till. Sen är det också problem i EU. Det fungerar inte i EU i dag, därför behöver vi fundera på hur det ska fungera bättre. 

På frågan om vilka risker som finns, med tanke på brotten mot mänskliga rättigheter, med ett närmare samarbete med Turkiet, blir svaret: 

– Samarbetet är bra också på det sättet. Nu ska vi öppna nya kapitel i medlemskapsförhandlingarna som innehåller precis det som vi behöver diskutera, bland annat demokratiska fri- och rättigheter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.