Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU:s hotbrev till Sverige – om flyktinghjälpen

EU-kommissionen hotar i ett brev till migrationsministern Morgan Johanssons statssekreterare att dra tillbaka miljardstöd. Foto: SUSANNA PETTERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stödet från EU gäller Sveriges flyktingmottagande. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
160 000 människor sökte asyl i Sverige under stora flytkingkrisen 2015. Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

EU-kommissionen kan dra tillbaka uppemot en miljard kronor. 

I ett brev till regeringen formuleras hotet som grundar sig i att Sverige använt endast en bråkdel av bidraget som ska gå till stöd för flyktingmottagande. 

160 000 människor sökte asyl i Sverige under den stora flyktingströmmen under 2015. 

Sverige var en av EU:s medlemsnationer som tog emot absolut flest flyktingar när krisen var som störst. För att kunna hantera antalet asylsökande har Sverige fått flera miljarder kronor i bidrag från EU. 

Fonden som pengarna går via heter Asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF, och förvaltas av Migrationsverket på regeringens uppdrag. 

Men nu kan EU kräva tillbaka miljardbidraget, vilket DN var först med att rapportera. 

EU:s hotbrev till Sverige – om flyktinghjälpen 

EU-kommissionen har skickat flera hot där man uttryckt en oro över hur pengarna i fonden förvaltas. Den 18 april skrev EU-kommissionens generaldirektör för migrationsfrågor, Paraskevi Michou, ett brev, som Expressen tagit del av, till migrationsministern Morgan Johanssons statssekreterare Lars Westbratt: 

Jag vill dela med mig av min oro kring implementeringen av Asyl-, migrations- och integrationsfonden”. 

Brevet från EU till den svenska regeringen.

Paraskevi Michou menar att Sverige bara använt 26 procent av pengarna i fonden. Och Sverige kan tvingas betala tillbaka pengarna. 

Baserat på den nuvarande nivån av projektering, riskerar EU-medel för ungefär 100 miljoner euro att återkallas, och därmed vara förlorade för Sverige”, skriver hon. 

Migrationsverket tog upp frågan redan 2017

Under perioden 2014–2020 kommer Sverige få cirka tre miljarder kronor AMIF – varav 1,3 miljarder är avsatt för projekt inom asyl, integration och återvändande, skriver DN.

Anna Svensson, teamledare för myndighetens funktion för EU-fonderna på Migrationsverket, säger till DN att hon uppskattar att Sverige kommer hinna använda mellan 40 och 60 procent. Hittills har man hittills beviljat EU-bidrag för 400 miljoner kronor av de totalt 1,3 miljarderna som ska gå till asyl- och integrationsfrågor. 

Migrationsverkets internrevision framförde sin oro i en riskrapport 2017 att pengar skulle gå förlorade. En avgörande faktor till varför det fortfarande finns så pass mycket outnyttjade pengar är att Migrationsverket inte började dela ut pengar förrän 2016, skriver DN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.