Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU:s förvirring – efter kaoset i parlamentet

Parlamentet röstade för att skjuta upp Storbritanniens utträde ur EU.
Talman John Bercow ledde de vilda omröstningarna i parlamentet. Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Parlamentet på lördagen.Foto: UK PARLIAMENT / JESSICA TAYLOR / E / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brexit är rörigare än någonsin.

Vad innebär egentligen de tre breven som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skickade till EU på lördagskvällen – och vad händer nu?

– Jag pratade med en diplomat som misstänkte att ledare i hela Europa är perplexa och förvirrade, säger Sky News korrespondent Adam Parsons i kanalen.

På lördagen beslutade det brittiska parlamentet att förlänga brexit. Det innebar att den planerade omröstningen om brexitavtalet som godkänts av EU-kommissionen skjuts upp till tisdag.

Parlamentets beslut tvingade Boris Johnson att följa den så kallade Benn-lagen. Där anges att premiärministern måste skriva till EU för att be om en förlängning.

På lördagskvällen skickade Boris Johnson tre olika brev till EU – som tillsammans utgjorde en slug strategi för att driva igenom brexit.

Det första brevet

Här ber Boris Johnson EU-rådets ordförande Donald Tusk om en förlängning av brexit till den 31 januari 2020.

Orden är kopierade direkt ur den så kallade Benn-lagen.

Lewis Goodall, politisk journalist på Sky News, berättar att Boris Johnson tidigare har sagt att han ”hellre skulle dö” än att skicka det här brevet.

Boris Johnson signerade aldrig brevet. Boris Johnson har också meddelat EU-topparna om att brevet kom från parlamentet, inte honom själv.

Det andra brevet

Det här brevet skrevs av sir Tim Barrow, Storbritanniens ständige representant i EU-frågor, och skickades till EU-rådets generalsekreterare Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

I brevet står det att det första brevet var nödvändigt utifrån Benn-lagen. Syftet med det andra brevet är helt enkelt att neutralisera det första.

https://twitter.com/ShippersUnbound/status/1185676837810257925?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1185676837810257925&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2F41Vko6i1f7s2bDHtgQD2nK

En del av texten lyder: ”I de följande stegen av den parlamentariska processen kommer Hennes Majestäts regering introducera den nödvändiga lagstiftningen för att komma framåt i ratificeringen av utträdesavtalet”.

Det tredje brevet

Detta brev är adresserat till Donald Tusk, liksom det första. Den här gången väljer dock Boris Johnson att skriva under.

Boris Johnson försöker nu distansera sig själv från förlängningen av brexit:

”Tyvärr missade parlamentet möjligheten att ingjuta momentum i ratificeringsprocessen av det nya utträdesavtalet”, skriver premiärministern i brevet.

Johnson skriver vidare att regeringen kommer fortsätta pressa på för att ratificera utträdesavtalet och introducera den nödvändiga lagstiftningen tidigt under den kommande veckan.

”Jag känner mig trygg i att vi kommer ha slutfört den här processen den 31 oktober.”

Premiärministern skriver vidare att han tror att en förlängning skulle skada relationen mellan Storbritannien och EU.

Vad händer nu?

Sky News korrespondent Adam Parsons rapporterar från Bryssel:

– De tre breven anlände ganska sent. Jag pratade med en diplomat som misstänkte att ledare i hela Europa är perplexa och förvirrade, säger han.

Adam Parsons själv tror att EU:s 27 regeringschefer nu inväntar vad som händer i det brittiska parlamentet – och att landets regering kommer kämpa för att förverkliga utträdet den 31 oktober om avtalet röstas igenom.

Om motsatsen inträffar, att parlamentet röstar nej till utträdesavtalet, återstår en rad tänkbara scenarier.

Boris Johnson på väg ut från sitt hem på 10 Downing Street på lördagen för att bege sig till parlamentet.Foto: HAN YAN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

– De kommer sätta press på underhuset att se över detta igen. Om det inte fungerar kommer man diskutera en förlängning, och de kommer säga att vi behöver en förlängning, säger Sky News korrespondent Adam Parsons.

EU-minister Hans Dahlgren kommenterar breven i TV4:s Nyhetsmorgon:

– Som lagen anger har han begärt en förlängning av utträdet, men han har ju också en uppfattning att detta är dåligt och att han vill försöka få ett beslut (om utträdet, reds. anm) i parlamentet innan den sista oktober.

Hans Dahlgren fortsätter:

– Han skriver att han tror att det finns flera ledamöter i underhuset som röstade nej till regeringen i går, men som kan tänka sig att säga ja till avtalet när de har hela lagstiftningen på plats.