Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU:s bluffsiffra –
om svenskt snus

Foto: Samuel Unéus

Ingen vet i nuläget hur många snussorter som försvinner om EU:s förslag till nytt tobaksdirektiv går igenom.

EU-kommissionären Tonio Borg har sagt att bara tio procent av det svenska snuset påverkas - men den siffran är grundlös.

– Antingen är det oärligt eller så är det väldigt okunnigt, oavsett så är det en dålig grund att lagstifta på, säger den svenska EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M.

Snusföretagen har ingen aning om hur mycket svenskt snus som kan förbjudas om EU:s förslag till ett nytt tobaksdirektiv går igenom.

Det som påverkar det svenska snuset är den del i förslaget som handlar om att förbjuda tillsatser som ger snuset en "karaktäristisk smak" av något annat än tobak.

Christofer Fjellner.Foto: Foto: Izabelle NordfjellTonio Borg.Foto: Foto: Art Widak / DemotixExakt vad det innebär är det dock ingen som har svar på.

Under en utfrågning i Europaparlamentet sa kommissionären Tonio Borg, som ansvarar för direktivet, att förslaget bara skulle röra tio procent av den svenska snusproduktionen. Den siffran har även upprepats av andra förespråkare för direktivet.

Men siffran är helt tagen ur luften.

Tonio Borgs talesperson bekräftar att siffran kommer från en svensk bank och säger hur mycket de tror att företaget Swedish Matchs rörelseresultat kommer att minska om förslaget går igenom.

– När det kommer till snus är det svårt att få riktiga siffror från snusindustrin i Sverige. Nu är det här den siffra vi har och den siffra vi använder, säger talespersonen Frédéric Vincent.

Tycker ni inte att det är vilseledande. Siffran handlar ju om något helt annat?

– Nej, om snusindustrin vill skicka andra siffror till Bryssel så får de göra det. Vi kommer inte att kommentera det ytterligare.

"Ställer mig mycket frågande"

Swedish Match är ett stort företag som gör flera andra saker än att bara tillverka snus för den svenska marknaden. Rörelseresultatet som banken SEB har analyserat gäller hela koncernen. Och förutom att sälja snus på den svenska marknaden säljer företaget bland annat tändstickor, tändare och snus på marknader utanför Europa.

– Efter John Dalliskandalen fick alla medlemsländer i EU garantier att processen hela tiden varit genomarbetad och underlagen gedigna. Nu ställer jag mig mycket frågande till grunden bakom påståendet att endast 10 procent av befintliga varumärken berörs, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match.

Med John Dalliskandalen syftar han på att Tonio Borgs företrädare tvingades avgå efter misstankar om att han tagit emot mutor.

– För kommissionens trovärdighets skull hoppas jag att de vet mer om svenskt snus och förslagets konsekvenser än vad de lycktas hitta i en rapport på internet. Oss har de i alla fall inte frågat, avslutar Hildingsson.

Swedish Match räknar med att mellan 30 och 70 procent av deras produkter kan förbjudas om EU:s förslag till nytt tobaksdirektiv går igenom.

"Kan ingenting om produkten"

Swedish Match är dessutom inte den enda aktören på snusmarknaden - vilket gör Tonio Borgs uttalande om "tio procent" ännu mindre relevant.

– Det där uttalandet om tio procent är väldigt märkligt. De pratar om tillsatser med karaktärisk smak och det finns i nästan allt svenskt snus. Han vet nog inte vad han pratar om. De kan ingenting om produkten. Jag tror att det är närmare 100 procent som kommer förbjudas, säger Henrik Jakobsson, grundare av Gotlandssnus.

Gotlandssnus har funnits i drygt tio år och snus för den svenska marknaden står för ungefär 40 procent av deras omsättning. Företaget har utnämnts till årets företag på Gotland och för närvarande har de 20 anställda. Men EU:s tobaksdirektiv - och osäkerheten om vilka svenska snussorter som kan komma att förbjudas - är ett direkt hot mot företaget.

– Vi hade planerat att bygga en ny fabrik i Visby för 50 miljoner kronor. Men vi kan inte göra det nu, säger Jakobsson.

"Väldigt pinsamt"

Christer Johansson, statsinspektör på livsmedelsverket som arbetar med tillsatser i bland annat snus, säger till TT att många snussorter torde bli förbjudna om EU:s förslag blir verklighet.

– Det är väldigt många som är smaksatta med en tydlig smak, säger han till TT.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M, är en av de politiker som tydligast tagit ställning för det svenska snuset. Han har tidigare ifrågasatt Tonio Borgs uttalande om att bara tio procent av den svenska snusproduktionen berörs av förbudet mot tillsatta smakämnen. När han får höra att siffran kommer från en analys av Swedish Matchs framtida rörelseresultat säger han:

– Jag är inte förvånad, den siffran verkar ha stått på en väldigt skakig grund. Jag tycker att det blir väldigt pinsamt. Antingen är det oärligt eller så är det väldigt okunnigt, oavsett så är det en dålig grund att lagstifta på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.