Europols chef Rob Wainwright varnar för ett enormt nätverk av radikaliserade. Foto: Peter Dejong / APEuropols chef Rob Wainwright varnar för ett enormt nätverk av radikaliserade. Foto: Peter Dejong / AP
Europols chef Rob Wainwright varnar för ett enormt nätverk av radikaliserade. Foto: Peter Dejong / AP
Enligt Wainwright ska det finnas uppåt 5 000 potentiella terrorister i Europa. Foto: POLARISEnligt Wainwright ska det finnas uppåt 5 000 potentiella terrorister i Europa. Foto: POLARIS
Enligt Wainwright ska det finnas uppåt 5 000 potentiella terrorister i Europa. Foto: POLARIS

Europol: Nätverk på 5000 personer hotar

Publicerad

BRYSSEL. EU måste bli bättre att samarbeta på det säkerhetspolitiska området.

Det är budskapet när EU:s inrikesministrar möts i dag.

Och de kommer att få höra allvarliga varningar från Europols Rob Wainwright.

Under mötet kom beslutat att sänka hotnivån i Bryssel från fyra – det högsta – till tre, uppger Le Soir.

EU:s 28 inrikes- och justitieministrar samlas i eftermiddag för ett extrainsatt möte med anledning av terrordådet i Bryssel i tisdags. Sveriges inrikesminister Anders Ygeman deltar.

De känner varandra väl vid det här laget och har de senaste månaderna diskuterat terrorhotet många gånger. Tidigare möttes de cirka var sjätte vecka, nu är det snarare en gång var tredje vecka.

Mötet väntas vara i minst två timmar och utmynna i ett gemensamt uttalande från ministrarna.

Enligt Financial Times så kommer ministrarna bland annat att diskutera förslag till hur man ska förmå telebolag och internetleverantörer att samarbeta närmare med europeiska myndigheter för att underlätta jakten på misstänkta terrorister.

Krav på register

Inga beslut väntas fattas men ett ämne som lär komma upp är förnyade krav på Europarlamentet att rösta igenom ett förslag att ge säkerhetspolisen tillgång till flygpassageraruppgifter som lagras i en stor databas.

EU har diskuterat ett sådant register sedan 2011 och ett kompromissförslag antogs i december i fjol men EU-parlamentet har ännu inte röstat igenom det.

I registret ska finnas personliga uppgifter som namn, hemadress, telefonnummer, resrutt, hur de betalade för biljetten, var de satt i planet och om de beställt halal-mat.

Europol varnar

Med på mötet i dag är också Europols chef Rob Wainwright. Europol. Europol har funnits sedan 1992 och är bland annat tänkt att underlätta samarbetet mellan medlemsländer i exempelvis kampen mot terrorismen.

Det är ett arbete som fortfarande har stora brister. Men terrorhotet är större än på länge, varnar Wainwright. I en intervju för BBC:s Radio 4 i dag sa han bland annat:

– Vi står inför ett mer farligt och akut säkerhetshot från IS. Det hotar inte bara Frankrike och Belgien utan ett antal andra europeiska länder.

– Det är definitivt det allvarligaste hotet vi stått inför på minst ett decennium.

"Bekymrade över bredden"

Enligt Wainwright så finns det ett nätverk med uppemot 5 000 personer som är farligare än vad polisen tidigare trott. Radikaliserade personer som kan begå framtida terrorhandlingar.

– En del av dem kommer att delta i vad som helt klart är en ny strategi av IS att gå till angrepp mot väst på ett mer aggressivt vis med grupper som är vältränade och välplanerade och som vill genomföra attacker som kräver många liv.

– Vi är bekymrade över bredden på det nätverk vi nu upptäcker, det är vidare spritt än vi tidigare trott.

Belgien är det land som per capita har flest medborgare som rest ner till Syrien och Irak för att kämpa med IS. Men även Sverige ligger högt på den listan.

Ygeman: EU sämre på genomförande

Expressen frågade Anders Ygeman när han var på väg in till mötet om Wainwrights uppgifter och hur bekymrat Sverige ska vara?

– Vi ska vara bekymrade. Vi har ju haft ett förhöjt hot sedan 2010, men vi ska också vara försiktig med alla typer av uppgifter som florerar efter den här typen av dåd. Många av dem visar sig senare när det är lite lugnare ha varit felaktiga.

Vad tror du att terrordådet kan leda till för konkreta förändringar i EU:s kamp mot terrorismen?

– Förhoppningsvis att vi medvetet tar de åtgärder som vi faktiskt varit överens om och genomför dem i verkligheten. EU har varit bra på att fatta beslut, men sämre på praktiskt genomförande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag