Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Europol: Nätverk på 5000 personer hotar

Europols chef Rob Wainwright varnar för ett enormt nätverk av radikaliserade. Foto: Peter Dejong / AP
Enligt Wainwright ska det finnas uppåt 5 000 potentiella terrorister i Europa. Foto: POLARIS

BRYSSEL. EU måste bli bättre att samarbeta på det säkerhetspolitiska området.

Det är budskapet när EU:s inrikesministrar möts i dag.

Och de kommer att få höra allvarliga varningar från Europols Rob Wainwright.

Under mötet kom beslutat att sänka hotnivån i Bryssel från fyra – det högsta – till tre, uppger Le Soir.

EU:s 28 inrikes- och justitieministrar samlas i eftermiddag för ett extrainsatt möte med anledning av terrordådet i Bryssel i tisdags. Sveriges inrikesminister Anders Ygeman deltar.

De känner varandra väl vid det här laget och har de senaste månaderna diskuterat terrorhotet många gånger. Tidigare möttes de cirka var sjätte vecka, nu är det snarare en gång var tredje vecka.

Mötet väntas vara i minst två timmar och utmynna i ett gemensamt uttalande från ministrarna.

Enligt Financial Times så kommer ministrarna bland annat att diskutera förslag till hur man ska förmå telebolag och internetleverantörer att samarbeta närmare med europeiska myndigheter för att underlätta jakten på misstänkta terrorister.

Krav på register

Inga beslut väntas fattas men ett ämne som lär komma upp är förnyade krav på Europarlamentet att rösta igenom ett förslag att ge säkerhetspolisen tillgång till flygpassageraruppgifter som lagras i en stor databas.

EU har diskuterat ett sådant register sedan 2011 och ett kompromissförslag antogs i december i fjol men EU-parlamentet har ännu inte röstat igenom det.

I registret ska finnas personliga uppgifter som namn, hemadress, telefonnummer, resrutt, hur de betalade för biljetten, var de satt i planet och om de beställt halal-mat.

Europol varnar

Med på mötet i dag är också Europols chef Rob Wainwright. Europol. Europol har funnits sedan 1992 och är bland annat tänkt att underlätta samarbetet mellan medlemsländer i exempelvis kampen mot terrorismen.

Det är ett arbete som fortfarande har stora brister. Men terrorhotet är större än på länge, varnar Wainwright. I en intervju för BBC:s Radio 4 i dag sa han bland annat:

– Vi står inför ett mer farligt och akut säkerhetshot från IS. Det hotar inte bara Frankrike och Belgien utan ett antal andra europeiska länder.

– Det är definitivt det allvarligaste hotet vi stått inför på minst ett decennium.

"Bekymrade över bredden"

Enligt Wainwright så finns det ett nätverk med uppemot 5 000 personer som är farligare än vad polisen tidigare trott. Radikaliserade personer som kan begå framtida terrorhandlingar.

– En del av dem kommer att delta i vad som helt klart är en ny strategi av IS att gå till angrepp mot väst på ett mer aggressivt vis med grupper som är vältränade och välplanerade och som vill genomföra attacker som kräver många liv.

– Vi är bekymrade över bredden på det nätverk vi nu upptäcker, det är vidare spritt än vi tidigare trott.

Belgien är det land som per capita har flest medborgare som rest ner till Syrien och Irak för att kämpa med IS. Men även Sverige ligger högt på den listan.

Ygeman: EU sämre på genomförande

Expressen frågade Anders Ygeman när han var på väg in till mötet om Wainwrights uppgifter och hur bekymrat Sverige ska vara?

– Vi ska vara bekymrade. Vi har ju haft ett förhöjt hot sedan 2010, men vi ska också vara försiktig med alla typer av uppgifter som florerar efter den här typen av dåd. Många av dem visar sig senare när det är lite lugnare ha varit felaktiga.

Vad tror du att terrordådet kan leda till för konkreta förändringar i EU:s kamp mot terrorismen?

– Förhoppningsvis att vi medvetet tar de åtgärder som vi faktiskt varit överens om och genomför dem i verkligheten. EU har varit bra på att fatta beslut, men sämre på praktiskt genomförande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!