Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europeisk satellit skjuts upp i rymden

Nu har den europeiska forskningssatelliten Gaia skjutits upp från en rymdbas i Franska Guyana.

Den ska cirkulera i en omloppsbana 1,5 miljoner kilometer från jorden med uppdraget att registrera och mäta minst en miljard av Vintergatans stjärnor.

De sista testerna genomfördes under onsdagen och klartecken gavs.

Efter 20 år sedan den började tillverkas, skulle "Gaia" skjutas upp i rymden.

– Det kommer att tillåta oss att, för första gången någonsin, gå genom Vintergatan, och kunna säga var allting är och säga vad allting är. Det är sannerligen ett uppdrag som kan förändra mycket, säger professor Gerry Gilmore vid universitetet i Cambridge till BBC.

Mäta en miljard stjärnor

Och vid 10.12 lyfte den precis som planerad och enligt forskarna på Europeiska rymdorganisationen gick allting perfekt.

I ungefär 101 minuter ska den nu genomgå flera procedurer innan den kan obehindrat fortsätta resan upp i rymden. Ungefär 1,5 miljoner kilometer ska den skjutas upp, en process som tar fyra månader. Sateliten kommer då att cirkulera i en omloppsbana runt jorden för att registrera och mäta minst en miljard stjärnor i Vintergatan.

"Väldigt förväntansfulla"

Totalt väntas missionen vara i fem-och-ett-halvt år.

Forskarna hoppas på ny kunskap om Vintergatans uppkomst och framtida utveckling i något som beskrivs som "den största kartläggningen hittills".

– Vi är väldigt förväntansfulla, säger Lundaastronomen David Hobbs, en av forskarna bakom projektet, till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.