Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europas mest utsatta minoritet

Frankrike utvisade 8 500 romer till Rumänien för några år sedan. Här protesterar en romsk kvinna när rumänsk polis förstör byggnaderna de bor i. Foto: Bogdan Danescu

Rasismen lever i Europa.

Tolv miljoner romer kläms mellan två sköldar.

De förföljs brutalt i Öst- och Centraleuropa och utnyttjar därför sin rätt som EU-medborgare att flytta till rikare länder i väst.

Men där diskrimineras de nästan lika öppet – och registreringsskandalen i Sverige visar att den behandlingen till och med drabbar romer som sedan länge är medborgare i landet.

Romerna är Europas mest utsatta minoritet. De är fattiga, försvarslösa och offer för tusentals år av fördomar och hat.

Deras situation är katastrofal i Rumänien, Bulgarien, Ungern och flera andra länder i Öst- och Centraleuropa där de flesta av dem bor. Öppen rasism, diskriminering, till och med fysiska angrepp. I Ungern och andra länder växer sig högerpopulistiska partier med uttalade antiromska program allt starkare.

Därför utnyttjar många romer sin rätt som nyblivna EU-medborgare och reser till Västeuropa. De hoppas på en fristad i länder där demokratin är mera rotad och välståndet mera utbrett.

Men västliga EU-länder hittar kryphål i EU-lagstiftningen och deporterar dem. Förra året tvångsutvisade Sverige 600 romer till Kosovo – och utvisningarna har fortsatt i år. Sverige och andra EU-länder har fått kritik från Europarådet för deportationen av romer till Kosovo.

För ett par år sedan utvisade Frankrike under uppmärksammade former 8 500 romer till Rumänien. Polisen gjorde räder mot läger och grep människor. Allt var sanktionerat från högsta ort i Paris – men ledde till kritik från Vatikanen och FN.

Också Italien, Tyskland och Danmark massutvisade.

– Som vanligt blir vi syndabockar i svåra tider, sade Soraya Post, romsk ledare i Sverige, till mig den gången.

I Frankrike sköt polisen ihjäl en ung rom i samband med utvisningarna. Dödsskjutningarna ledde till våldsamma upplopp, romer attackerad en lokal polisstation med yxor och järnstänger.

Den franska regeringen förklarade den gången att romer ägnar sig åt "illegal kvinnohandel, har djupt chockerande levnadsstandard, utnyttjar barn till tiggeri, prostitution och brottslighet".

Det är av allt att döma samma inställning som ligger bakom den skånska polisens registrering av romska män, kvinnor och barn i Sverige, många av dem medlemmar av familjer som är svenska medborgare sedan generationer.

Bedömare säger att det råder undergångs- och katastrofstämning bland romer i Västeuropa. De kastas ut men har inget att komma tillbaka till eftersom läget för dem är ännu värre i de gamla hemländerna i öst.

I öst gör man livet så odrägligt som möjligt för romer för att de ska ge sig i väg. Populistiska högergrupper utnyttjar hatet mot romer i sina valkampanjer. Det var därför väntat att många romer skulle flytta till väst när EU gjorde det möjligt. Motreaktionen var också väntad, men många förkämpar för mänskliga rättigheter hade hoppats att folkopinionen skulle reagera starkare mot åtgärderna mot romer i väst.

– Det är en fruktansvärt tragisk situation för romerna i dag. Den är värre än någonsin efter Förintelsen, sade Irka Cederberg, journalist som bland annat skrivit boken "Född fördömd. Romerna - ett europeiskt dilemma", tidigare.

Romerna hoppades att det skulle bli bättre i hemländerna när dessa blivit EU-medlemmar. Men trots allt vackert tal om demokrati och frihet i samband med EU-anslutningen blev romernas situation ännu sämre. Hatet mot dem fördjupades samtidigt med den ekonomiska krisen – och deras chans att hitta arbete och bostad blev praktisktg taget obefintlig.

Därför flyr många till väst, men EU har hittills undvikit att ta ett samlat grepp om frågan utan vill att varje land ska lösa den. I dag utvisar rika länder i väst romer tillbaka till deras hemländer i öst, som inte vill veta av dem.

Men den nu avslöjade registreringen i Sverige handlar inte om rasism riktad mot invandrare eller flyktingar. Den är en uttalad diskriminering, särbehandling, av svenska medborgare – och ett tydligt uttryck för antiziganism, alltså för rasism riktad mot romer.

Romer har förföljts och diskriminerats ända sedan de flydde undan krig och slaveri i sitt ursprungliga hemland Indien för cirka 1 000 år sedan. De första romerna kom till Europa på 1300-talet. De förde en nomadiserande tillvaro som fick de bofasta européerna att både frukta och fascineras av dem.

I det område som blev nuvarande Rumänien togs romer som slavar. I Rumänien bor i dag upp till två miljoner romer.

I Europa finns runt tolv miljoner romer, men det är en beteckning som innefattar en rad olika grupper. Romer talar ett eget språk, romani, som finns i många variationer och har sitt ursprung i indiska sanskrit.

Förföljelsen av romer kulminerade under Förintelsen då nazisterna mördade minst en halv miljon romer.

I Sverige finns cirka 50 000 romer som talar ett 20-tal olika romska språk och dialekter. De första romerna kom till Sverige för 500 år sedan.

Den svenska Delegationen för romska frågor föreslog häromåret en rad åtgärder för att förbättra situation för romerna och för att sona samhällets historiska skuld till dem. Viktigast är riktade åtgärder för att se till att alla romska barn går i skolan och för att hjälpa romer att få arbete, anser delegationen. Dessutom vill man ha en sanningskommission som ska granska de oförrätter romer utsatts för genom åren.

Förslagen lades fram för tre år sedan, men inget har hänt. Uppenbarligen saknas den politiska viljan att tillsätta en sanningskommission.

Under tiden växer antalet punkter att granska för en sådan kommission. Registreringsskandalen är den senaste och en av de mest uppseendeväckande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.