Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europas äldsta kvinna död – blev 116 år gammal

Maria Giuseppa Robucci var vid sin bortgång den äldsta kvinnan i Europa och den näst äldsta personen i världen.Foto: FRANCO CAUTILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Europas äldsta kvinna, italienskan Maria Giuseppa Robucci, har dött 116 år gammal. Receptet för att nå den höga åldern: Gud, hälsosam mat och ingen alkohol.

På tisdagsmorgonen kom det dystra beskedet: Europas äldsta kvinna har gått bort.

Maria Giuseppa Robucci, kallad Nonna Peppa, firade sin 116:e födelsedag den 20:e mars. Hon var vid sin bortgång den äldsta kvinnan i Europa och den näst äldsta personen i världen.

Hon dog i Poggio Imperiale, utanför staden Foggio i sydöstra Italien, i hennes faders hu. Samma hus som hon föddes i 1903, skriver den lokala tidningen Foggia Today.

Hade sexton barnbarnsbarn

Maria Giuseppa Robuccis man Nicola Nargiso dog 1982 och tillsammans med honom hade hon fem barn. Till det tillkom senare nio barnbarn och sexton barnbarnsbarn.

Hemligheten bakom 116-åringens långa liv?

– Ät lite och hälsosamt, ha aldrig ett glas vin eller en cigarett i munnen.

Hennes sedan 37 år avlidne man ägde ironiskt nog en bar, skriver Daily Mail.

Maria Giuseppa Robucci blev hedersborgmästare i sin hemstad Poggio Imperiale 2012 och hennes begravning ska anordnas av staden.

– Vi är ledsna, men samtidigt hedrade att ha haft henne som medborgare, säger Poggio Imperiales borgmästare Alfonso D’Aloisio till Il Messaggero.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.