Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europarådet agerar mot sexuellt våld

Övergreppen i Köln, Tyskland på nyårsafton fick stor uppmärksamhet. Nu agerar Europarådet. De diskuterade ett flertal förslag om hur sexuella övergrepp kan motverkas. Förslagen röstades igenom och de uppmanar nu sina medlemsländer att ta till sig de förslag som finns i Istanbul-konventionen.
Foto: Getty images

Efter de sexuella massövergreppen mot kvinnor runtom i Europa – nu agerar Europarådet.

På torsdagen diskuterades problemen i Europarådet.

– Det är helt sjukt att kvinnor ska behöva utstå detta, säger Jonas Gunnarsson, ordförande för den svenska delegationen.

Kvinnor på flera håll i Europa drabbades av sexuella övergrepp på nyårsnatten. Mest uppmärksamhet fick Köln i Tyskland där ett hundratal anmälningar om sexuella trakasserier och övergrepp – däribland våldtäkt – kom in.

Men larm kom även i Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart, Zürich, Salzburg och Bielefeld. Kvinnor i Finlands huvudstad Helsingfors och småländska Kalmar utsattes också.

Nu agerar Europarådet, som på torsdagen möttes i Strasbourg, Frankrike. De diskuterade ett flertal förslag om hur sexuella övergrepp kan motverkas. Förslagen röstades igenom och de uppmanar nu sina medlemsländer att ta till sig de förslag som finns i Istanbul-konventionen.

– Det här blir ytterligare ett rop om att faktiskt göra någonting, säger ordförande för den svenska Europaråds-delegationen, Jonas Gunnarsson.

I konventionen finns bland annat förslag på hur man ska arbeta kring våld mot kvinnor. Hittills har bara 19 av 47 medlemsländer tagit till sig de förslagen.

– Jäkligt dåligt, säger Jonas Gunnarsson.

"Europeisk tradition"

Att frågan kom upp i rådet just nu beror på de tidigare sexuella övergreppen som inträffat i bland annat Köln.

– Vi vet att kvinnor är grymt utsatta redan som det är. Jag sa i debatten på slutet att våld mot kvinnor är i princip en europeisk tradition. En av tre kvinnor i Europa är utsatta för våld. Det är för jävligt, säger Jonas Gunnarsson.

Debatten tog också upp vikten av att inte börja beskylla vissa folkgrupper för denna typ av våld.

– En från den ungerska högern försökte koppla det här till vad de kallar "massinvandringen". Men det var inte många som höll med om den analysen. Man kan inte döma människor på grund av tillhörigheten till en grupp. Var och en måste dömas individuellt och för sina egna handlingar, säger Jonas Gunnarsson.

Europarådet är en rådgivande församling och besluten ger inga konkreta konsekvenser i nuläget. Rådet har 47 medlemsstater och arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.