Övergreppen i Köln, Tyskland på nyårsafton fick stor uppmärksamhet. Nu agerar Europarådet. De diskuterade ett flertal förslag om hur sexuella övergrepp kan motverkas. Förslagen röstades igenom och de uppmanar nu sina medlemsländer att ta till sig de förslag som finns i Istanbul-konventionen. Foto: Getty images

Övergreppen i Köln, Tyskland på nyårsafton fick stor uppmärksamhet. Nu agerar Europarådet. De diskuterade ett flertal förslag om hur sexuella övergrepp kan motverkas. Förslagen röstades igenom och de uppmanar nu sina medlemsländer att ta till sig de förslag som finns i Istanbul-konventionen.

 Foto: Getty images

Europarådet agerar mot sexuellt våld

Publicerad

Efter de sexuella massövergreppen mot kvinnor runtom i Europa – nu agerar Europarådet.

På torsdagen diskuterades problemen i Europarådet.

– Det är helt sjukt att kvinnor ska behöva utstå detta, säger Jonas Gunnarsson, ordförande för den svenska delegationen.

Kvinnor på flera håll i Europa drabbades av sexuella övergrepp på nyårsnatten. Mest uppmärksamhet fick Köln i Tyskland där ett hundratal anmälningar om sexuella trakasserier och övergrepp – däribland våldtäkt – kom in.

Men larm kom även i Hamburg, Düsseldorf, Frankfurt, Stuttgart, Zürich, Salzburg och Bielefeld. Kvinnor i Finlands huvudstad Helsingfors och småländska Kalmar utsattes också.

Nu agerar Europarådet, som på torsdagen möttes i Strasbourg, Frankrike. De diskuterade ett flertal förslag om hur sexuella övergrepp kan motverkas. Förslagen röstades igenom och de uppmanar nu sina medlemsländer att ta till sig de förslag som finns i Istanbul-konventionen.

– Det här blir ytterligare ett rop om att faktiskt göra någonting, säger ordförande för den svenska Europaråds-delegationen, Jonas Gunnarsson.

I konventionen finns bland annat förslag på hur man ska arbeta kring våld mot kvinnor. Hittills har bara 19 av 47 medlemsländer tagit till sig de förslagen.

– Jäkligt dåligt, säger Jonas Gunnarsson.

"Europeisk tradition"

Att frågan kom upp i rådet just nu beror på de tidigare sexuella övergreppen som inträffat i bland annat Köln.

– Vi vet att kvinnor är grymt utsatta redan som det är. Jag sa i debatten på slutet att våld mot kvinnor är i princip en europeisk tradition. En av tre kvinnor i Europa är utsatta för våld. Det är för jävligt, säger Jonas Gunnarsson.

Debatten tog också upp vikten av att inte börja beskylla vissa folkgrupper för denna typ av våld.

– En från den ungerska högern försökte koppla det här till vad de kallar "massinvandringen". Men det var inte många som höll med om den analysen. Man kan inte döma människor på grund av tillhörigheten till en grupp. Var och en måste dömas individuellt och för sina egna handlingar, säger Jonas Gunnarsson.

Europarådet är en rådgivande församling och besluten ger inga konkreta konsekvenser i nuläget. Rådet har 47 medlemsstater och arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsutveckling.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag