Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europaparlamentets krav: Släpp Dawit Isaak fri

Europaparlamentet antog resolution på torsdagen: ”Måste få ett slut”
Foto: KALLE AHLSéN / AHLSENS FOTO AB
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Europaparlamentet kräver att Dawit Isaak släpps fri omedelbart, i en resolution som antogs på torsdagen. 

– Det lidande han har utsatts för och som därtill också drabbat hans familj, måste få ett slut, säger Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

I resolutionen skrivs att man vill att alla samvetsfångar i Eritrea släpps fria, och svensk-eritreanske Dawit Isaak i synnerhet.

Dawit Isaaks fall togs upp i Europaparlamentet på initiativ av bland annat Tomas Tobé (M) och David Lega (KD). I en debattartikel i Expressen skrev de på torsdagen:

”Syftet är att samla ett brett stöd i hela parlamentet bakom kravet på att Dawit Isaak omedelbart och ovillkorligen ska friges.”

Resolutionen röstades igenom med stor majoritet. 663 stycken för, 19 stycken emot och 13 som avstod från att rösta.

Har suttit fängslad i 19 år

Resolutionen kräver att Dawit Isaak tillåts komma i kontakt med representanter från EU och Sverige, för att ge honom den sjukvård och det stöd han behöver. 

Dawit Isaak tillfångatogs den 23 september 2001, och har suttit frihetsberövad sedan dess.

Eritrea menar att Dawit Isaak hålls fången på grund av brott mot rikets säkerhet. Många andra - däribland människorättsorganisationen Amnesty – menar att det är till följd av en artikel som publicerades i tidningen Setit som Isaak var delägare i.

Han har aldrig åtalats eller ställts inför rätta.

– Det lidande han har utsatts för och som därtill också drabbat hans familj, måste få ett slut. EU måste använda alla politiska och ekonomiska medel för att pressa Eritrea så att Dawit Isaak omedelbart släpps fri, säger Alice Bah Kuhnke, europaparlamentariker för MP, i ett pressmeddelande.

Tomas Tobé (M): ”Viktigt att försöka samla brett krav från hela Europaparlamentet”
Enligt uppgifter från Eritrea lever Dawit Isaak, sa Leif Öbrink, ordförande i Stödkommitén tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.