Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europaparlamentet tar strid för Dawit Isaak

Svenske Dawit Isaak sitter fängslad i Eritrea sedan september 2001.
Foto: KALLE AHLSÈN / KALLE AHLSÉN
Den här månaden kommer Europaparlamentet att fokusera på Eritrea, och Sverige har valt att lyfta upp frågan om frihetsberövade Dawit Isaak.
Foto: MYKOLA LAZARENKO / UKRAFOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

På torsdagen antog EU-parlamentet en ny resolution som fördömer Eritreas systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och som lyfter Dawit Isaaks situation.

EU kommer för första gången som samlad kraft stärka rösterna för Isaaks frigivning.

– Vi fördömer i hårdaste ordalag Eritreas systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och uppmanar Eritreas regering att frige alla samvetsfångar som sitter fängslade i landet, säger EU-parlamentarikerna Bodil Valero (Mp).

Europaparlamentarikerna sammanträder för möten i Strasbourg – där EU-parlamentet har sitt officiella säte – tolv gånger om året. Där diskuteras särskilt tre beaktansvärda områden: Mänskliga rättigheter, rättstatssäkerhet och demokrati.

På månadens agenda har strålkastarljuset fallit på Eritrea, varpå Sverige i sin grupp – tillsammans med parlamentariker från de 27 övriga medlemsländerna – driver på i frågan om att frige den frihetsberövade Dawit Isaak. 

På torsdagen röstades den nya resolutionen igenom och det med bred marginal, tvärs över partigränserna. Kristdemokraten Lars Adaktusson ingår i av representantgrupperna, likaså gör Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ. Tillsammans med de andra närvarande grupperna har de tagit fram en gemensam text, som EU-parlamentet nu röstat igenom.

- Jag är glad över att min partigrupp tog initiativ till den här resolutionen och att vi nu har bred politisk enighet om innehållet. I texten finns tydliga krav på omedelbar frigivning av Dawit Isaak. Vi kräver också att den eritreanska regimen ska ställas till svars för brott mot mänskligheten och att EU:s medlemsländer stoppar tvångbeskattningen av eritreanska flyktingar, säger Lars Adaktusson. 

"Varit viktigt"

Europaparlamentarikern Jytte Guteland (S), som också varit med och drivit på frågan, säger att de är oerhört glada och lättade att frågan om Dawit Isaak drivs vidare.

Det står alltså klart att EU som samlad kraft officiellt kommer att driva på frågan om Isaak till Eritreas regering. Ett viktigt och kraftfullt steg enligt europaparlamentarikern Jytte Gutaland (S), som suttit med i mötena i Strasbough och drivit frågan.

– Vi är glada över att parlamentet valt att just lyfta frågan om Dawit Isaak. I vår politiska grupp har detta varit viktigt, och svenska ledamöter i synnerhet har länge varit väldigt pådrivande i detta. Vi har även vid andra tillfällen har försökt lyfta frågan om Isaak när det gällt Eritrea och nu när hela parlamentet samlas kring mänskliga rättigheter-resolutionen blir det extra starkt, säger Jytte Guteland.

"Kräver ett frisläppande"

EU-parlamentet antog på torsdagen ett betänkande som fördömer Eritreas systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och som speciellt lyfter upp den fängslade svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaaks situation. Även Miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Valero hoppas att parlamentets ställningstagande kan påskynda Dawit Isaaks frisläppande.

- Vi fördömer i hårdaste ordalag Eritreas systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter och uppmanar Eritreas regering att frige alla samvetsfångar som sitter fängslade i landet. Vi kräver att Dawit Isaak friges, att han får träffa sin familj och sina juridiska ombud och att han kompenseras för sina år i fängelse, säger Bodil Valero.

Enligt Jytte Guteland är även ambitionen att luckra upp situationen och förbättra diplomatin med landet Eritrea, och på så sätt nå en lösning i frågan om Isaak.

– Vi kommer också kräva nya ingångar för att få bättre möjligheter till dessa krav, till exempel genom förstärkta relationer med civilsamhället i Eritrea, för att luckra upp situationen.Att han inte fått en rättegång och att vi inte fått ett livstecken på tretton år är inhumant och det är viktigt att omvärlden ser detta och reagerar. Att våra 28 länder nu agerar, och inte bara Sverige, är ett viktigt signalvärde.

Även Liberalerna har varit aktiva i att driva på arbetet för Dawit Isaak inom EU, och Cecilia Wikström (L) säger att det är vårt ansvar att ständigt uppmärksamma hans fall.

- Det är dags för Sverige och EU att lämna den tysta diplomatin och införa kraftfulla sanktioner mot Eritreas regeringsföreträdare. Dawit Isaaks modiga kamp mot diktatur och för människors rättigheter gör att han förtjänar att tilldelas Sacharovpriset 2017. Det är vårt ansvar att använda den röst Dawit Isaak berövats och genom att ständigt uppmärksamma hans fall hoppas vi hålla honom vid liv, säger Wikström.

Nomineras till Sacharovspriset

I samband med att den nya resolutionen röstas igenom kommer även de svenska socialdemokratiska parlamentarikerna rösta för att nominera Dawit Isaak till Sacharovpriset. Det ges ut årligen sedan 1988 för anmärkningsvärda insatser för att försvara de mänskliga och grundläggande rättigheterna mot intolerans, fanatism och förtryck.

– Det är ju även sjätte året som vi nominerar Isaak till priset. Vi försöker använda det momentum vi har nu, för hans familjs skull, att driva på detta och i och med denna vecka har även här fått extra kraft, säger Jytte Guteland.

Nomineringen av kandidaterna till priset sker av medlemmarna i Europaparlamentet. En nominering måste stödjas antingen av en av partigrupperna eller av minst 40 enskilda parlamentsledamöter. Efter nominering utses tre finalister och pristagaren utses av ledarna för de tre största partigrupperna i parlamentet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.