Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Europa räddade inte Aylan, 3

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aylan Kurdis kropp flöt i land på stranden vid turkiska Bodrum. Bilder på den döde treåringen spreds via sociala medier över hela världen och väckte kraftiga reaktioner.
Foto: Dogan News Agency / Epa / Tt
Aylan Kurdi, här med femårige brodern Galip, försökte fly från kriget till ett bättre liv – det blev hans död.

Aylan Kurdi blev bara tre år.

Den syriske flyktingpojkens korta liv var fullt av krig och död och skräck - och han drunknade i ett försök att nå tryggheten.

Nu sprids bilderna på den döda barnkroppen på sociala medier över hela världen och har redan blivit en symbol för flyktingkatastrofen i Syrien.


Så kan du hjälpa flyktingar i Expressens och Röda korsets kampanj #jagvillhjälpa

Därför publicerar vi bilden

Bilden på lille Aylan som dog på flykt från kriget, på väg till säkerheten hos oss här i EU, är fruktansvärd. Den är plågsam att se. Det är mycket ovanligt att Expressen publicerar så här brutala skildringar, men detta fotografi dokumenterar en flyktingkatastrof som vi alla måste förhålla oss till. Kanske väcker bilden engagemang, kanske kan den därför rädda andra barn. Låt oss åtminstone hoppas det.
Thomas Mattsson, chefredaktör

En bild visar en liten pojke som ligger död på sandstranden i den turkiska semesterorten Bodrum. Han är klädd i röd tröja och blå byxor - och hans lik har spolats upp ur samma hav som de många turisterna badar i inte långt därifrån.

På en annan bild ses en turkisk polis försiktigt bära bort den döda barnkroppen.

Samtidens största flyktingtragedi blir plötsligt gripbar för miljoner människor över hela världen när tv, tidningar och sociala medier sprider dessa skakande bilder. Lille Aylan Kurdi, 3, ger den syriska katastrofen ett ansikte.

En ikonbild

- Den döde pojken har gett tragedin en mänsklig dimension. Jag hoppas det blir en väckarklocka, Han kan bli ett slags ikonbild precis som det fanns ikonbilder i Vietnamkriget, Irakkriget och andra konflikter, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Svenska Röda Korset.

- Det är otroligt starka bilder. Jag har följt reaktionerna på Twitter och andra sociala medier, jag förstår att människor är upprörda. Bilder har gett effekt förr, jag hoppas de här ska få politikerna och det internationella samfundet att stoppa kriget, säger hon.

Aylan Kurdi och hans familj flydde från den krigshärjade staden Kobane i Syrien, strax intill turkiska gränsen. Familjen Kurdi är kurder liksom de flesta andra invånare i staden, som länge belägrats av Islamiska staten (IS).

Kapsejsade på havet

De reste genom Turkiet fram till kusten för att ta sig över till den grekiska ön Kos. Som många andra syriska flyktingar tog de den vägen för att komma till tryggheten i Europa. Minst 20 flyktingar gav sig i väg i två båtar från Akyarlar på Bodrumhalvön.

Båtarna kapsejsade strax efter det att de kom ut på havet. Minst tolv människor drunknade, bland dem fem barn. Aylan, hans bror Galip, 5, och deras mamma Rihan, 35, nådde aldrig den grekiska semesterön. Deras döda kroppar spolades i går upp på stranden i Bodrum medan pappa Abdullah överlevde.

"Det som slog mig mest var hans små sneakers, som hans föräldrar säkerligen kärleksfullt hade satt på honom inför deras farliga resa. När jag tittar på bilden kunde jag inte undgå att tänka att det var en av mina egna söner som hade drunknat och låg där på stranden", skriver Peter Bouckaert, chef för nödhjälpsåtgärder på människorättsorganisationen Human Rights Watch, på sin blogg.


https://twitter.com/bouckap/status/639171869644558336

Ytterligare brödrapar dog

Också i den andra båten drunknade ett brödrapar, Zainb Ahmed-Hadi, 11, och hans bror Hayder, 9, rapporterar turkiska medier. Bilder visar hur deras mamma Zeynep tröstas av dottern Rowad, 7, som överlevde.

- Vi betalade 2 050 euro var. Båten sjönk så snart vi nådde öppet vatten. Det var kolsvart, de som inte kunde simma hade inte en chans, säger passageraren Omer Mohsin, vars bror tros ha drunknat, till turkiska medier som citeras av Daily Mail.

Mer än 2 500 flyktingar har dött när de försökte ta sig över Medelhavet till Europa den här sommaren, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Så kan du hjälpa till

RÖDA KORSET

"Det behövs resurser på många plan, inte bara pengar utan också hjälp och medmänsklighet, att vara volontär är ett fantastiskt sätt att möta människor som kommer till Sverige och ge en hjälpande hand. Det behövs också hjälp längst med flyktingvägen och i Syrien där det är svårt att leva. Det har vi också insamlingar. Det är en stor politisk kris som har lett till väldigt stora humanitära konsekvenser och alla bidrag hjälper", säger Karin Tengby.

SÅ KAN DU BIDRA

Du kan skänka pengar till "Katastrofhjälpen". Då går pengarna bland annat till flyktingkrisen.

Bankgiro: 900-8004

Plusgiro: 900 800-4

Skriv katastrofhjälpen i inbetalningen.

HOPPETS STJÄRNA

"Vi kommer att öppna våra insamlingskonton för att bistå flyktingar under de här strömmarna. Vi ska försöka hjälpa till så gott vi kan med livsuppehållande åtgärder och stöd under deras kamp. Vi har kopplat ihop oss med lokala insatser som finns på plats och gjort utredningar. Vi kommer bistå med basala saker, som vi har förstått finns det ett stort behov av att bara ladda sina mobiltelefoner. Det låter basalt, men kommunikation är viktigt för att hålla modet uppe", säger grundaren Lennart Eriksson.

Vi undersöker om vi kan lokalisera lokala krafter, privatpersoner

SÅ KAN DU BIDRA

För att pengarna ska gå till flyktingkrisen:

Postgiro: 900253-6

Bankgiro: 900-2536

Skriv flyktingar i inbetalningen.

UNHCR

UNHCR är på plats i Grekland och för att hjälpa flyktingarna på Medelhavet kan du på UNHCR hemsida välja att betala in ett valfritt belopp genom vanlig kortbetalning eller via sms. Väljer du det sistnämnda får du ett sms i din telefon där du får instruktioner hur du ska göra.

Rädda barnen

På Rädda Barnens hemsida kan du hjälpa barn som är på flykt genom att bli månadsgivare. Du väljer där vilken summa du vill ge varje månad vilket kan dras via autogiro. Har ett plusgiro: 90 2003 -3 och ett bankgiro 902-0033.

UNICEF

Har pågående flyktingsamlingar varav en stor del går till Syriens grannländer där stor del av flyktingarna finns. På deras hemsida kan du betala med vanligt kontokort och bestämma hur mycket pengar du ska skänka. Det finns också ett postgiro: 90 20 01-7 och ett bankgiro: 902 - 0017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.