Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Europa lamslogs
av extrema kylan

I turkiska Istanbul föll temperaturen ordentligt till flera minusgrader. Foto: Cem Turkel / EPA / TT
De som drabbas värst är hemlösa och migranter. Bland annat ska en migrant i Grekland ha dött, det är dock inte mannen på bilden. Foto: Stratis Balaskas / EPA / TT

Det extrema vintervädret som har dragit in över Europa har krävt över 20 människors liv, skriver BBC.

Bland annat ska minst tio personer ha dött i Polen.

Snö och kyla har lett till att byar blivit avskurna från omvärlden, orsakat vatten- och strömavbrott och skapat trafikkaos.

Hårdast drabbade är hemlösa och migranter.

Nyhetsbyrån AP rapporterar från Serbien, där frivilligarbetare delar ut filtar och mat till hundratals migranter som sover i parker och provisoriska läger. Landets myndigheter har förbjudit båttrafik på floden Donau, på grund av isbildning och hårda vindar. Även flygplatser och skolor runtom i Europa hålls stängda. Flera personer uppges ha dött i bland annat Italien, Tjeckien och Ukraina. Även i Ryssland, där det uppmätts temperaturer på -40 grader har det förekommit dödsfall.

Många byar i regionen Pestar har blivit avskurna från omvärlden på grund av snön och omkring 100 människor har evakuerats. Enligt myndigheterna frös 70 kilometer vattenledningar, rapporterar AP.

I Polen frös två män ihjäl på lördagen. På söndagen sjönk temperaturen ner till minus 30 grader i bergen i södra Polen, enligt myndigheterna.

Det hårda vintervädret har lamslagit stora delar av Europa. Bland annat har flera flygningar till och från turkiska flygplatser ställts in. Foto: Tolga Bozoglu / EPA / TT

Påven ber för kylans offer

I Italien uppges kylan ha orsakat åtta dödsfall. Påven Franciskus bad Gud om att "värma våra hjärtan" så att människor hjälper de hemlösa. Färjor och flyg har ställts in och i den södra delen av landet väntas skolor hålla stängt på måndagen, uppger BBC.

Även i andra länder vid Medelhavet har hamnar stängt. Så långt söderut som i Grekland har det varit 15 grader kallt, och en afghansk migrant frös ihjäl där förra veckan, rapporterar BBC. Just migranterna ses som extra utsatta och många av dem har flyttats till tillfälliga boenden för att de ska överleva kylan.

415 larm om halkolyckor

I Bulgarien uppger polisen att två irakiska män och en somalisk kvinna frös ihjäl i bergen nära turkiska gränsen när de försökte ta sig till Europa.

Tysk polis rapporterar att man plockat upp 19 migranter – däribland 5 barn – som satt i en ouppvärmd skåpbil vid en rastplats i Bayern. De hade övergivits av föraren och de var kraftigt nedkylda efter att ha tillbringat timmar i iskylan.

Alla tog inte kylan på samma allvar. I Polen, bland annat, var det så kallad "no pants day" på tunnelbanan. Alltså byxlöst. Foto: Czarek Sokolowski / AP / TT

I norra och västra Tyskland ishalka på vägarna orsakat mängder av trafikolyckor. Räddningstjänsten i Hamburg uppger att man har fått 415 larm om väderrelaterade olyckor under helgen.

I östra Frankrike dog fyra portugisiska medborgare när en buss körde av vägen i östra Frankrike på söndagsmorgonen.