Euron utan återvändo enligt Persson

Publicerad
Uppdaterad
Om Sverige går över till euron går det inte att gå ur samarbetet igen, enligt statsminister Göran Persson.
- Vi tror inte någon går ur, då havererar alltihop. Jag tror inte ens det finns någon formell möjlighet att gå ur. Man ger upp en del av sin nationella suveränitet när man går in i samarbetet, men får i stället ett skydd mot de globala marknadskrafterna. Det är det bytet vi gör, sade Persson vid en utfrågning på Värmdö gymnasium. Persson besökte på tisdagen skolor i Stockholmsområdet för att diskutera EMU. Han slog bland annat fast att det dröjer innan en ny folkomröstning kan hållas om det blir nej den 14 september. - Under den tid jag överblickar blir det ingen ny folkomröstning. Då får vi leva med det nejet. Sedan vet jag inte vad som händer i framtiden, sade Persson och tillade att nej också ger högre räntor, mer valutaoro och sämre ekonomisk utveckling. I Västergårds gymnasium i Södertälje talade Persson bland annat om Irak, världsläget och om behov av att balansera den dominans som finns i dag. - Det finns en kraft som växer fram som kan vara en global motvikt till USA, och det är europeiska unionen, sade Persson. Vidare klargjorde han sin åsikt om att EMU också är ett bra sätt att säkra de svenska arbetstillfällena, låga räntor och goda svenska löner. Han tycker att arbete i EU är intressant. Men när en av eleverna frågade om han själv siktar på posten som president inom EU-samarbetet, slog Persson ifrån sig. - Det kan jag tala om, att jag inte får den frågan. Och får jag den vill jag vara kvar här hemma som svensk statsminister.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag