Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Euron kommer att leda till ekonomisk katastrof"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Euron kommer att leda till ekonomisk katastrof och till att demokratierna i Europa går under. 

Det anser brittiske ekonomen Bernard Connolly som bjudits in av nejorganisationen Medborgare mot EMU.

Ekonomen Bernard Connolly gjorde sig känd som en hårdhänt EU-kritiker redan i mitten av 1990-talet när han skrev boken ''The Rotten Heart of Europe''. Då var han fortfarande anställd på EU-kommissionen men blev inte långvarig på sin post efter att boken publicerats. Och syftet med EMU har alltid varit att skapa en ekonomisk, politisk och militär supermakt, hävdar han.  Nu anser han att euron kommer att leda till ett ekonomiskt sammanbrott, politisk oro, gatukravaller och på sikt till att demokratierna i Europa bryter samman. Den ekonomiska kraschen kommer att leda till att demokratin ifrågasätts. Problemen kommer att visa sig först i södra Europa.

På gränsen  - Portugal är redan på gränsen till ett politiskt sammanbrott och gatukravaller är inte långt borta. De problemen kommer sedan att sprida sig till resten av Europa, sade Bernard Connolly när han besökte Stockholm.  En jämförelse med det ekonomiska sammanbrottet i Argentina ligger nära till hands, anser Connolly men han tycker att EMU-länderna har en svårare situation. Argentina kunde upphäva sin valutakoppling till dollarn men EMU-länderna kan inte lämna euron.  Connolly är också förvånad över att Göran Persson, som tidigare var skeptisk till EMU-medlemskap, nu är för euron. Det finns anledning att tro att åsiktsbytet beror på att han vill ställa sig in hos den politiska eliten i Europa och för att säkra en framtida karriär inom EU.

Egna intressen  - De flesta politiker är upptagna av sina egna intressen och jag skulle vara förvånad om inte Göran Persson följer det allmänna mönstret, sade Connolly.  Margit Gennser, ordförande för Medborgare mot EMU och tidigare moderat riksdagsledamot, har förståelse för Connolly syn på Perssons åsiktsförskjutning.  - Jag är också förvånad över Perssons förändring av åsikt, säger Gennser som också tycker att Connollys analys av den politiska utvecklingen i Europa är viktig.  - Hans scenario är mycket pessimistiskt men det är inte otroligt. Jag tycker att det är viktigt att vi lär av historien och jag är rädd för de politiska följderna av euron, säger Gennser.  - Om vi får stora ekonomiska problem i Europa är det fara på färde för demokratin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.