Foto: Wiktor Nummelin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Wiktor Nummelin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

EU–ledarna överens om plan för flyktingar

Publicerad

VALLETTA. EU-ledarna enades i dag om en ny historisk flyktingdeal, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Den kommer att leda till färre dödsfall på Medelhavet, lovade han på en presskonferens i Maltas huvudstad Valletta vid 16.30-tiden på fredagen.

Den nya överenskommelsen mellan EU-ledarna slöts i dag under årets första toppmöte i ordförandelandet Maltas huvudstad Valletta.

På en presskonferens vid 16.30-tiden förklarade statsminister Stefan Löfven den nya uppgörelsen:

– I dag har vi enats om viktiga steg för att hantera flyktingsituationen. Det här är ett bra resultat och det är viktigt. Vi ska rädda liv på Medelhavet, och vi stöttar Libyen och landets utveckling.

Det handlar också om att stärka gränserna och att förbättra livsvillkoren för människor som är på flykt i Libyen.

– Vi har varit tydliga med att alla lösningar ska grundas på internationell rätt, och det är klart att det är en utmaning i ett land som Libyen. Men det är ett starkt beslut som EU har tagit i dag, och det kommer att leda till färre dödsfall på Medelhavet.

På toppmötet talade EU-ledarna också om globala utmaningar mer allmänt och om situationen i USA med nya presidenten Donald Trump.

– Vi konstaterar att det är en orolig och osäker tid. Då är det inte minst viktigt att vi har en stark enighet inom EU och att vi också tar en större roll i det globala arbetet. Det finns inget tomrum i demokratin, och det innebär att det tomrum som någon annan lämnar det tar någon annan.

EU-ledarna överens om ny flyktingplan

– Om nu USA fullföljer den linje som administrationen ger uttryck för, att vara mera "American first", då ska EU naturligtvis vara med och ta det utrymmet. Vi ska ha självförtroende och vara en del i det globala arbetet.

Enligt Löfven är EU-ledarna samtidigt överens om att söka och ha en bra dialog med USA framöver.

– Vi ska vara tydliga när vi tycker olika, det är bra och helt okej. Men vi ska också söka de gemensamma intressena.

Enligt statsministern finns två uppenbara intressen där EU och USA måste arbeta tillsammans.

– Det ena är terroristbekämpningen, men det handlar också om investeringar på respektive kontinent.

Toppmötet på Malta avslutas under kvällen, och Stefan Löfven återvänder då hem till Sverige med regeringsflygplanet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag