Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Euforisk stämning under Reinfeldts tal

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fredrik Reinfeldt höll ett uppskattat tal.
Foto: Jens L'Estrade

2800 personer som hoppar samtidigt.

Fredrik Reinfeldt räknade till tre - och sedan hoppade hela Sverigemötet under M-ledarens pepptal på Svenska Mässan i Göteborg.

– Känner ni kraften?, ropade statsministern från scenen.

Det rådde ingen tvekan vad som var syftet med Fredrik Reinfeldts avslutningstal på Moderaternas Sverigemöte i Göteborg: peppa partikamraterna inför de två stundande valrörelserna. Till tonerna av hårdrocksklassikern "I was made for lovin' you" stegade M-ledaren upp på scenen.

Han skröt om hur Sverige ökat sysselsättningen mer än många andra länder, haft en högre tillväxt och samtidigt sänkt skattetrycket.

– Vi har haft högre tillväxt än andra. Vår ekonomi har vuxit med 400 miljarder sedan 2006, sade Reinfeldt.

– Det är en kvarts miljon i ökad sysselsättning sedan 2006, sade han också.

Sarkastisk

Ju längre in i talet han kom, desto mer humoristisk och sarkastisk blev M-ledaren. Några angrepp på Stefan Löfven och den rödgröna oppositionen hann Reinfeldt också med.

– Våra motståndare tänker gå till val på att vara oförberedda. Och de är stolta över det, sade han.

Formuleringar som "alla behövs", "arbetskraften lyfter Sverige", "drivkrafter spelar roll" och "krona för krona" återkom hela tiden. Stämningen i salen var euforisk och Reinfeldt skämtade friskt från scenen.

– Ja, den där Northug är ju lite irriterande, sade Reinfeldt om den norska skidstjärnan, i en passage som handlade om freden med Norge.

"Känner ni kraften?"

I slutet av talet lade Reinfeldt in en högre växel och bad alla att ställa sig upp. Sedan gav han de 2800 moderaterna på plats order om att hoppa på tre.

– Känner ni kraften? Nu hoppar hela Trollhättan. Nu hoppar hela Luleå. Nu hoppar hela Oskarshamn, ropade statsministern.

Efter talet lämnade Reinfeldt Svenska Mässan direkt, utan att hålla en efterföljande presskonferens.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.