Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU vill ha samtyckeslag för alla

EU-kommissionen vill klassa sex utan samtycke som våldtäkt i alla medlemsländer. Minimistraffet vara minst åtta års fängelse.

Förslagen kommer i ett nytt paket mot könsbaserat våld, presenterat i Strasbourg på internationella kvinnodagen.

”Allt för många kvinnor och flickor lider av våldtäkt, trakasserier och övergrepp. Det finns inte plats för det här i det moderna Europa”, säger värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová i ett pressmeddelande.

För närvarande kräver 18 av 27 EU-länder att våld eller hot om våld ingår för att kunna döma för våldtäkt.

Tisdagens förslag innehåller även krav på att göra kvinnlig könsstympning straffbart i samtliga EU-länder. I nio länder kan fortfarande förövarna endast dömas för andra brott, som stympning eller vållande av kroppsskada.

I paketet ingår också åtgärder mot trakasserier via nätet, ”cyber-stalking” och spridande av intima fotografier online.

Förslagen får brett stöd från flera svenska EU-parlamentsledamöter.

”Samtyckeslagstiftning bör vara norm och vi måste göra mer för att förebygga våldet och för att stötta offren”, skriver exempelvis Malin Björk (V) i ett uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.