Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU vill förbjuda snuset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong

Det kan vara färdigsnusat för en miljon svenskar. EU-kommissionen vill nämligen förbjuda smaktillsatser i tobak.

- Är de så dumma att de lägger ett sådant förslag kommer de få veta att de lever, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M, till Expressen.se.

När Sverige gick med i EU 1995 fick vi ett undantag från snusförbudet. Men nu kan den dryga miljonen snusande svenskar ändå tvingas spotta ut sina prillor, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Ett remissförslag till ett nytt tobaksdirektiv ska inom kort presenteras av EU-kommissionens hälsodirektorat. Det mesta talar för att hälsokommissionären John Dali vill förbjuda och reglera tillsatser i tobak.

- Då är det slutsnusat. I allt snus som vi har i Sverige har olika smakämnen tillsatts för att det ska smaka just snus. Jag har slagits för att snuset ska vara tillåtet i hela Europa. Det är så konstigt att den minst farliga av alla tobaksprodukter är den enda som ska vara förbjuden, säger Christofer Fjellner.

Traditionella smaken försvinner

Tidigare röktorkades tobaken i svenskt snus. Men när forskning på 1980-talet visade att det gav höga halter av cancerogena benzoapyren, BAP, började man med lufttorkning och kompenserade med fler smaktillsatser.

Swedish Match som tillverkar märken som General, Ettan, Grov och Göteborgs Rapé, instämmer i att förslaget skulle innebära slutet för snus som vi känner det idag.

- Snuset kommer inte att smaka på ett traditionellt sätt längre. Vi tvingas också att gå mot en betydligt försämrad kvalitet, säger Patrik Hildingsson, informationsdirektör på Swedish Match.

Ersättning osäker

Han är osäker på om det går att ersätta aromerna med något annat.

- Det är alldeles för tidigt att säga idag. Det är inte så enkelt när en produkt som har smakat på samma sätt i 200 år ska arbetas om receptmässigt. I Sverige kan vi ju inte förstå hur EU kan förbjuda snus som är det minst farliga. Att laborera med medlemsländers traditionella produkter tror jag inte kommer gynna populariteten för EU.

Han får medhåll av Christoffer Fjellner.

- Är de så dumma att de lägger ett sådant förslag kommer de få veta att de lever. Jag tror att det är en väldigt dum idé av EU-kommissionen att mucka gräl med en miljon svenskar. När vi blev medlemmar i EU var frågan om snus en emotionell viktig fråga. Det handlar om möjligheten och rätten till sin särart i Europa. Det fanns bilmekaniker som sa "gärna EU men inte utan min prilla", säger han.

"Färre dör"

Christofer Fjellner förväntar sig att svenska ledamöter kommer att för att rösta ned förslaget och att svenska regeringen röstar emot det i ministerrådet.

- Man kan inte både förbjuda snuset och bestämma vad det ska innehålla. Jag är högst tveksam till att det är lagligt att göra så. Om de säger att vi inte ska ha snus i Europa, då har de ju heller ingen rätt att säga vad snuset ska innehålla, säger han.

Men det finns ju ändå hälsorisker. Kan det inte vara ett bra förslag?

- Snus är inte morötter. Det bästa av allt är att inte använda tobak överhuvudtaget. Men tittar man runt om i västvärlden ser man att det land med minst andel tobaksskador är Sverige. Vi har nämligen inte den dumma ovanan att röka all tobak. Vi konsumerar lika mycket tobak per person i Sverige som i resten av Europa, men vi är färre som dör. Då verkar det dumt att jaga den produkt som är minst farlig.

Är det bra att EU engagerar sig i snus-frågan?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.