EU-vänliga vann stort
i nederländska valet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mark Rutte.
Foto: Yves Herman/Reuters

Liberalerna VVD vann valet i Nederländerna.

Premiärminister Mark Ruttes parti hade när över 90 procent av rösterna fått 41 mandat - två mer än huvudmotståndarna i socialdemokratiska PvdA.

- Jag har just ringt Rutte och gratulerat honom, säger PvdA-ledaren Diedrik Samsom enligt Reuters.

De EU-vänliga partierna tog hem en storseger i det nederländska valet. Valet har av många setts som en folkomröstning om EU och euron - och i så fall blev det ett rungande ja.

- Det här är ett rejält lyft för att följa den plan vi har lagt fram för Nederländerna. I kväll ska vi njuta, men i morgon måste arbetet börja för att se till att en stabil regering kan skapas.

Med 41 mandat för liberala VVD och 39 mandat för likaledes socialdemokratiska PvdA i ett parlament med 150 platser ligger vägen öppen för en koalitionsregering med de två EU-vänliga partierna.

Öppnar för koalition

Formella förhandlingar om en koalition kan inte påbörjas innan ett officiellt resultat kommit och Rutte vill inte säga något om någon tänkbara samarbetspartner ännu. PvdA-ledaren Samsom öppnar dock för en koalition.

Valets stora förlorare var de starkt EU-kritiska partierna. Geert Wilders, vars populistiska parti PVV bytt en del av sitt fokus från att kritisera islam och invandring till att högljutt kritisera EU och euron, ser ut att tappa åtta mandat, från 24 till 16, skriver AP. Därmed tappar partiet sannolikt det mesta av inflytandet de tidigare har haft.

Gläder Bildt

Samtidigt ser Socialisterna, som under en kort tid ledde i opinionsmätningar, ut att bli kvar på 15 mandat.

Utrikesminister Carl Bildt gläds åt det nederländska valresultatet.

- Det ser ut som de populistiska anti-européerna förlorar stort. Mycket goda nyheter, twittrade han sent i går kväll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.