Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Var femte ung vill att EU ska bestämma mindre

Malin Grundqvist, projektledare på Kantar Sifo.Foto: Kantar Sifo
Foto: MONASSE THIERRY/ANDBZ/ABACA / STELLA PICTURES/MONASSE THIERRY/ANDBZ/ABACA

Var femte person mellan 13-26 år tycker att EU ska fatta beslut i färre frågor än de gör i dag, visar en undersökning från Kantar Sifo. 

Störst motstånd visar unga som sympatiserar med SD och KD.

Kantar Sifo har frågat personer mellan 13-26 hur väl de upplever att de förstår EU. Endast 14 procent uppger att de förstår EU helt och hållet. 

– Merparten, 61 procent, säger att de delvis förstår hur EU fungerar och har ändå en uppfattning om det. En femtedel uppger att de i låg utsträckning förstår hur EU fungerar, säger Malin Grundqvist, projektledare på Kantar Sifo.

Hur väl de svarande upplever att de förstår EU skiljer sig i olika åldersgrupper. Bland de yngsta, 13-15 år, upplever 65 procent att de helt eller delvis förstår hur EU fungerar. Motsvarande siffra för 23-26 år är hela 81 procent.

Förstår inte hur EU fungerar

Grupperna svarar också olika på frågan om de tycker att fler eller färre politiska frågor ska fattas beslut om på EU-nivå. Blad de yngsta, 13-15 år, är det bara åtta procent som tycker att EU ska fatta beslut i färre frågor. Motsvarande siffra bland de äldsta i undersökningen, 23-26 år, är 23 procent.

– Det är intressant att det är så stegrande med ökad ålder. Det går inte att utläsa vad det beror på genom undersökningen, men vi ser också att de yngsta upplever i högre grad att de inte förstår hur EU fungerar. Därmed är det inte lika lätt att ha ett aktivt förhållningssätt och avgöra om EU ska ta beslut i fler eller färre frågor, säger Malin Grundqvist.

MP och S-väljare vill att EU ska bestämma mer

Totalt tycker var åttonde ung att EU ska fatta beslut i fler frågor än de gör i dag, medan var femte tycker att EU ska fatta beslut i färre frågor. 

– De kanske kan bestämma lite mer. Jag tycker att de kan klimatfrågan på ett större allvar där, säger Linnea Andersson, 18, från Stockholm.

Linnea Andersson, 18, vill att EU tar fler klimatbeslut.

Hälften tycker dock att det är bra som det är i dag och var femte svarar att de är osäkra. 

– Jag tycker att man kan göra mer, säger Matilda Antonsson, 25, från Stockholm. Det är ett bra sätt att jobba tillsammans och stifta bra lagar som kan göra större skillnad tror jag.

Matilda Antonsson, 25, tror att lagar i EU kan göra större skillnad.

Det går också att se skillnader mellan partisympatier.

– Sympatisörer med Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill i högre utsträckning att EU ska ta beslut i fler frågor, medan Sverigedemokrater och Kristdemokrater sticker ut som mer kritiska – alltså att de i högre utsträckning vill att EU ska ta beslut i färre frågor än övriga, säger Malin Grundqvist.

Bland unga som sympatiserar med Liberalerna är det bara 7 procent som svarar att fler beslut ska fattas på EU-nivå, trots att partiet går till val på ett fördjupat EU-samarbete. 

Många av de som svarat på undersökningen är inte röstberättigade i årets EU-val. Men att undersöka ungas åsikter är viktigt, anser Malin Grundqvist.

– Om vi vill veta vilka beslut som unga tar i morgon måste vi lyssna redan nu. Genom att ta del av de här resultaten kan vi förstå i vilken riktning samhället är på väg, säger hon.

Var femte vill att EU ska bestämma mindre

Tycker du att fler eller färre politiska frågor ska fattas beslut om på EU-nivå?

Vet ej: 21 %

Det är bra som det är i dag: 48 %

Fler frågor: 13 %

Färre frågor 18 %

 

EU bör fatta beslut i färre frågor (åldersgrupper):

13-15 år: 8 %

16-18 år: 14 %

19-22 år: 21 %

23-26 år: 23 %

 

EU bör fatta beslut i färre frågor (partisympatier):

SD: 55 %

M: 17 %

KD: 47 %

L: 7 %

C: 10 %

MP: 7 %

S: 9 %

V: 18 %

 

EU bör fatta beslut i fler frågor (partisympatier):

SD: 7 %

M: 11 %

KD: 7 %

L: 11 %

C: 13 %

MP: 18 %

S: 22 %

V: 5 %

 

Bra som det är nu (partisympatier):

SD: 25 %

M: 54 %

KD: 37 %

L: 65 %

C: 55 %

MP: 63 %

S: 51 %

V: 53 %

Om undersökningen

Tidsperiod: 24/4 - 17/5 2019.

Metod: Telefonintervjuer, med möjlighet att besvara undersökningen online.

Antal: 1 000 intervjuer.

Målgrupp: Åldersgrupp 13-26 år. Åldersgrupp 13-15 år har kontaktats via föräldrar, för godkännande innan deras medverkan (i enlighet med branschetiska regler, ESOMAR).

Urval: Inköp från statens personadressregister (SPAR-urval). Ett slumpmässigt urval om 10 000 poster med personer i åldersgrupp 16-26 och föräldrar till barn i åldersgrupp 13-15 år. Urvalet har nummersatts maskinellt och manuellt.

Vägning: Kön, ålder och geografi.