Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moderaterna vill subventionera kärnkraften

Ulf Kristersson håller tal i Karlstad.Foto: TT
Moderaternas nya logotypFoto: Elin Kardell

KARLSTAD. Under Moderaternas Sverigemöte presenterar partiledaren Ulf Kristersson partiets nya riktning.

De slopar ordet ”nya” och återgår till partiets gamla logga.

På partiets Sverigemöte kommer också ett nytt utspel om kärnkraften, rapporterar DN: Den ska gynnas genom subventioner.

Vad tycker du om Moderaternas nya logga?

Häromdagen skrev Ulf Kristersson i en debattartikel i Dagens industri att M vill att målet om 100 procent förnybar energi till år 2040 ska bytas mot ett mål på 100 procent fossilfri energi. M vill nämligen att kärnkraften ska fortsätta att vara en viktig del i den svenska energiförsörjningen. Om det inte blir så hotar M att lämna energiuppgörelsen.

Moderaterna vill ge pengar till kärnkraft

För att säkerställa att kärnkraften blir kvar vill partiet subventionera kärnkraften, skriver DN.

Energiuppgörelsen slår fast att kärnkraften ska bära sina egna kostnader. Det innebär att kärnkraften förlorar i konkurrenskraft jämfört med andra energislag.

– Uppgörelsen är beredd att subventionera andra energislag men inte kärnkraft. Om konsekvensen av uppgörelsen blir att kärnkraften egentligen kommer att försvinna och att vi kommer att importera kolkraftsdriven el från andra länder, då är det dåligt för Sverige, säger Ulf Kristersson till DN.

Ulf Kristerssons utspel

Utspelet kommer samtidigt som Moderaterna inleder sitt Sverigemöte i Karlstad.

Det är fullsatt i konferenscentret när Ulf Kristersson öppnar med ett tal om partiets framtid. Moderatledaren menar att det är dags för en ”tredje resa” i partiet, efter Gösta Bohman och Fredrik Reinfeldts framgångsrika styren.

– Den här resan gör vi som Moderaterna. Inte som mörkblå eller ljusblå, inte som nya eller gamla, inte som liberala eller konservativa. Vi är allt det också, men först och främst är vi Moderaterna. Förenade i en bred kyrka av gemensamma värderingar och gemensam förmåga till förändring, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna har nu som uppgift att bygga en ”ny svensk modell”, enligt Kristersson, som sedan beskriver de fem punkter som omfattas i programmet: tryggheten, miljö- och klimatpolitiken, jobben och företagen, integrationen samt sammanhållning stad och land.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson berättade också att partiet ska ta fram en egen skattereform, för att minska skattetrycket före 2030. I det arbetet ska forskare och experter hjälpa till.

Moderaterna byter logga

Som en del i förnyelsearbetet slopar Moderaterna ordet ”nya” och återgår till den logga som partiet hade under Gösta Bohmans tid. 

– Vi har en ikonisk M-symbol, vi uppdaterar den för en ny tid. Vi tar med oss det bästa vi har gjort historiskt, både från äldre tider och från hela ”nya Moderaterna”-resan. Vi tar med oss det in i ett läge där svensk politik ser helt annorlunda ut, problemen är delvis annorlunda. Det är vårt sätt att visa att nu tar vi nya steg framåt som Moderaterna. Inte som nya, inte som gamla, utan som Moderaterna, säger Ulf Kristersson till Expressen.

Foto: Filippa Rogvall

Varför håller inte längre det koncept som Fredrik Reinfeldt introducerade?

– Det gjordes jättemånga bra saker under den tiden, precis som det gjordes bra saker under Gösta Bohmans tid. Jag nämnde båda i mitt tal. Fantastiska epoker där vi gjorde stor nytta, i bland i regeringsställning, i bland i opposition. Men vi påverkade verkligen Sverige. Vi gjorde också en del misstag, det gör man alltid. Nu tar vi med oss det bästa från de båda epokerna och blickar framåt. Vi gör det i ett läge där svensk politik ser väldigt konstig ut. Vi har en konstgjord regering som bara enas om att vara emot Sverigedemokraterna. Då tar vi nya tag och vi kommer alltid att vara beredda att genomföra vår politik.

Hur skiljer sig den här nya svenska modellen mot Socialdemokraternas svenska modell?

– Ganska rejält. Den har samma rötter: tron på jämlikhet, att alla ska kunna kämpa med egen kraft och komma någonvart. Vi är inget ”Downton Abbey” i Sverige, vi tror att vart vi är på väg är viktigare än var vi kommer från. Socialdemokraterna fastnar gång på gång, de förstår inte att nya tider har nya problem. Integration är kanske det tydligaste exemplet. Min mamma kunde från nästan ingenting ta studenten på 50-talet och sedan bli akademiker och få helt nya vyer. I dag har vi invandrarungdomar som inte ens går ut niondeklass med vettiga betyg, som aldrig kommer komma vidare. Så att se potentialen i varje person, ställa hårda krav och ha höga förväntningar, säger Ulf Kristersson.

I nästa vecka ska Moderaterna tillsätta en integrationskommission, med målet att skapa ”världens bästa integrationspolitik”. Arbetet ska ledas av den tidigare L-ledamoten Mauricio Rojas och ska vara klar nästa vår.

– Hade Sverige tagit Mauricio på allvar för 20 år sedan, hade den här kommissionen inte behövts i dag, säger Ulf Kristersson i sitt tal.