Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tuff debatt om EU:s makt över Sverige

Peter Lundgren (SD) gick hårt åt Karin Karlsbro (L).Foto: OLLE SPORRONG
Tomas Tobé (M), Sara Skyttedal (KD), Alice Bah Kuhnke (MP), Soraya Post (Fi), Fredrick Federley (C), Peter Lundgren (SD), Karin Karlsbro (L), Erik Bergkvist (S) och Malin Björk (V).Foto: OLLE SPORRONG
Frågan om fördjupat samarbete i EU har blivit en av valets hetaste stridsfrågor.Foto: OLLE SPORRONG

I Expressens EU-valsdebatt blev det tydligt att partierna har olika syn på fördjupade samarbeten inom unionen.

Sverigedemokraternas Peter Lundgren gick hårt mot Liberalernas Karin Karlsbro – och anklagade henne för att företräda ett extremt parti som vill ”sälja ut Sverige”.

– Det är klart att om man inte gillar EU kan tycka att Liberalerna är ett extremt parti, svarar Karin Karlsbro.

Frågan om det europeiska samarbetets utformning har blivit en av de viktigaste stridsfrågorna i vårens EU-val. Ena sidan vill se ett fördjupat samarbete – medan andra vill att Sverige ska bestämma i de flesta frågor på hemmaplan.

Under Expressens EU-debatt gav partiernas toppkandidater sin syn på EU:s styre, exempelvis när det gäller gemensamma skatter, en bankunion och den sociala pelaren. 

Moderaternas Tomas Tobé var skeptisk till en gemensam politik när det gäller exempelvis arbetslöshetsförsäkring.

– Det är inte så att vi bygger bättre välstånd i Europa bara för att man får en bra a-kassa i Ungern. Det gör man genom att öka sysselsättningen i Europa, säger Tobé.

M, KD, SD och C säger nej till ett gemensamt program i sociala frågor medan resterande partier är positiva. 

– Det är det man får höra av Socialdemokraterna är att det skulle handla om att höja lägstanivån för alla arbetare i Europa. Jag tycker att vi ska bestämma över den sociala politiken och välfärden i Sverige, säger Sara Skyttedal (KD).

Sara Skyttedal tycker att Sverige ska styra över sin egen sociala politik och välfärd.Foto: OLLE SPORRONG

Svaret: ”Helt fel”

Socialdemokraternas Erik Bergkvist svarade att Skyttedal förstått frågan ”helt fel”.

– Sociala pelaren är en överenskommelse och något som varje land har sagt att de vill försöka uppfylla. Exempelvis att ha minimivillkor som funkar i det landet. Men det är inga gemensamma EU-villkor, säger Bergkvist.

På frågan om Sverige borde gå med i bankunionen svarade alla partiernas kandidater nej förutom S, C och L. 

– Svenska skattebetalare ska inte vara med och finansiera havererade banker utomlands, säger Peter Lundgren (SD).

Liberalernas Karin Karlsbro kallar sig för Sveriges mest EU-vänliga kandidat och svarade positivt på alla frågor som innebar ett ökat EU-samarbete. 

– Det finns de som vänder kappan efter vinden och de som vänder kappan efter brexit, säger Karlsbro riktat mot V och SD, som ändrat sig om ett svenskt utträde.

Liberalernas Karin Karlsbro kallar sig för den mest EU-vänliga kandidaten.Foto: OLLE SPORRONG

”Det mest extrema partiet”

Hon anser att bankunionen skulle innebära mer tillsyn och vill också att Sverige ansluter till eurosamarbetet, vilket fick Lundgren att reagera. 

– Jag blir inte förvånad över att det mest extrema partiet Liberalerna säger ja, det finns snart inte ett område ni inte är beredda att sälja ut, säger SD-kandidaten.

Efter debatten kallade han Liberalerna ”i princip Sverigefientliga”. Karin Karlsbro svarade på anklagelsen:

– Naturligtvis vill vi inte sälja ut Sverige. Men i dag ser vi stora problem som Sverige och Europa brottas med, som vi måste lösa tillsammans.

Även Sara Skyttedal var kritisk till L-linjen.

– Liberalerna säger ja till allt. En EU-armé och superstat. Det är långt bort från lagom. Om man säger ja till allt tappar man kontrollen, säger Skyttedal.

Sara Skyttedal (KD), Alice Bah Kuhnke (MP), Soraya Post (Fi), Fredrick Federley (C).Foto: OLLE SPORRONG

”Lagom duger inte”

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke gick på samma linje och pikade KD:s kampanj ”Make EU lagom again”:

– Lagom duger inte. Vi står inför en klimatomställning som är den största utmaningen som mänskligheten har stått inför, där behövs samarbete.

Sara Skyttedal tycker att Sverige behöver minska landets EU-kostnader. 

– Framförallt måste vi se till att komma ifrån det här budet från kommissionen, där vår medlemsavgift föreslås öka med 15 miljarder. Det är inte smågrejer, det skulle äta upp hela reformutrymmet under de kommande åren. Pengar som vi behöver för att lösa poliskrisen och vårdkrisen. 

Men hon fick mothugg från Liberalernas Karin Karlsbro, som framhöll att det finns stora områden, som klimatkrisen och brottsbekämpningen, där EU behöver satsa. 

– När jag hör Sara Skyttedal säga att det här slår undan möjligheterna och reformutrymmena hemma i Sverige luktar det ren populism. Vi löser problem bäst gemensamt, det är inte i Sverige vi löser våra egna problem, vi måste samarbeta för att kunna hantera dem, säger Karlsbro. 

L-ledaren Jan Björklund hyllade sin EU-kandidat på Twitter efter debatten:

”Stark insats av Karin Karlsbro. Tydlig, rak och engagerad för mer samarbete i Europa. Inte lagom.”

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1116050985561018368