Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomas Tobés attack på Sverigedemokraterna

Tomas Tobé (M).
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lars Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i Europaparlamentet, skriver DN.

Han röstade som enda svensk emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay som nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.
Hans stabschef var Charlie Weimers, nu toppnamn för SD i EU-valet.

– Weimers måste nu klargöra hur han och Sverigedemokraterna tänker agera framåt när det gäller aborträtten, kräver Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet.

Lars Adaktusson har fått hård kritik sedan det framkommit att den kristdemokratiska politikern, under mandatperioden 2014 och 2019, som partiets enda EU-parlamentariker, röstade emot en rad frågor om aborträtt. Det är DN som har undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i resolutioner som rör aborträtten. 

Vid de 28 tillfällen som EU-parlamentarikerna röstade i frågor om aborträtten valde Lars Adaktusson att trycka på ”Nej” 22 gånger.

Han röstade som enda svensk emot det slutgiltiga fördömandet av Paraguay som nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.

Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet, är även han starkt kritisk till Adaktussons beslut. Men han riktar nu också fokus på Sverigesdemokraternas toppnamn i EU-valet Charlie Weimers.

Charlie Weimers, tidigare med KD och Lars Adaktusson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON


Weimers har valts som Peter Lundgrens ersättare i en rad debatter och framträdanden efter Expressens avslöjande om att EU-parlamentarikern gjort närmanden mot en kvinnlig partikamrat på ett partiarrangemang förra året. 

LÄS MER: Förundersökning inledd mot Peter Lundgren 

”Kräver besked av SD”

Weimers arbetade tidigare som stabschef hos KD-toppen Lars Adaktusson och har också varit anställd i regeringskansliet som medarbetare hos tidigare KD-ledaren Göran Hägglund. 

Tomas Tobé kräver nu besked av Sverigedemokraterna och Charlie Weimers om man kommer stå upp för aborträtten i EU.

– Weimers var ju Adaktussons närmaste man när man landade ned i att inte stå upp för aborträtten och Weimers har ju nu blivit aktuell i och med att Peter Lundgren diskvalificerat sig från den här valrörelsen genom de affärer som har kommit fram kring hans tafsande på en kvinna. Så Weimers bör nu ge besked, kommer han och Sverigedemokraterna stå upp för aborträtten eller inte.

Finns det något som får dig att tro att han inte skulle stå upp för aborträtten utöver att han arbetat med Adaktusson?

– Weimers var Adaktussons närmaste man och rimligtvis den som förberedde de här ställningstagandena. Och jag är väldigt kritisk till dem. Jag tycker att det är viktigt att stå upp för kvinnans rätt till sin egen kropp och det måste också märkas i Europas ställningstagande i till exempel bistånd- och utrikespolitiken. 

Peter Lundgren, SD:s toppnamn i EU-valet, har ställt in flera framträdanden efter Expressens avslöjande.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

LÄS MER: Efter SD-skandalen: Peter Lundgren ställer in – igen 

Tobé: Går inte att lita på Sverigedemokraterna

Tobé är kritisk till hur Adaktussons röstat när det gäller aborträtten. 

– Alla svenska partier är överens om att svensk abortlagstiftning inte ska påverkas i Bryssel. Men vi står ju upp för aborträtten i vår bistånd- och utrikespolitik. Det är klart att det är beklagligt att Adaktusson inte gjort det och Charlie Weimers var hans närmaste man och han måste nu klargöra hur han och Sverigedemokraterna tänker agera framåt när det gäller aborträtten. Det har svenska folket rätt att veta.

Tobé litar inte på Sverigedemokraterna när det gäller aborträtten.

– Sverigedemokraterna har hittills inte varit pålitliga i att stå upp för kvinnans rätt till sin egen kropp och stå upp för aborträtten och med Weimers i en mer framträdande position efter att Peter Lundgren diskvalificerat sig väcks naturligtvis frågan vad det är som kommer med Sverigedemokraterna i Europa framåt.

Charlie Weimers svarar på kritiken via Sverigedemokraternas presstjänst:

”Tomas Tobé kan lugna sina hästar. Jag anser inte att det ska vara EU som fattar våra beslut gällande abortlagstiftningen. Det är en nationell fråga och det är så jag kommer att betrakta den.”