Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobés superspurt – Moderaterna näst störst i EU-valet

Arba Kokalari, tillsammans med Jessica Polfjärd Tomas Tobé.Foto: OLLE SPORRONG
Arba Kokalari och Ulf Kristersson.Foto: OLLE SPORRONG
Tomas Tobé är nöjd efter det preliminära valresultatet under Moderaternas valvaka.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jubel efter det preliminära valresultatet under Moderaternas valvaka på Clarion Sign Hotell.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Tobé (M).Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jubel efter SVT:s valundersökning under Moderaternas valvaka på Clarion Sign Hotell. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Tomas Tobé har gjort en superspurt för Moderaterna. Partiet kniper platsen som Sveriges andra största parti i EU-parlamentet.

De ökar med fyra procentenheter sedan förra valet.

– Det är första gången på nio år som Moderaterna går fram i ett val, så det är härligt, säger Tomas Tobé till Expressen under valvakan.

 

VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

Förra EU-valet var ingen succé för Moderaterna, som då landade på 13,65 procent och förlorade platsen som andra största parti till Miljöpartiet. Den här valrörelsen såg Moderaterna ut att återigen hamna på en tredjeplats – till förmån för SD.

Men i den senaste veckans mätningar har siffrorna börjat röra på sig. Moderaterna med toppnamnet Tomas Tobé i spetsen har gått starkt framåt i opinionen.

Och under SVT:s slutdebatt utsåg väljarna Tomas Tobé till debattens vinnare, enligt Expressen/Demoskop. Expressen har också rapporterat om att Tomas Tobé haft stor framgång i sociala medier.

Enligt det preliminära valresultatet når Moderaterna 16,8 procent – en ökning med fyra procentenheter sedan förra valet.

– Det känns fantastiskt. Sossarna backar, Miljöpartiet backar, Västerpartiet står still. Det är en fantastisk dag för svensk höger, säger M-ledamoten Hanif Bali till SVT.

– Vi har hållit oss till sakfrågorna. Vårt förstanamn Tomas Tobé har gjort en fantastisk valrörelse där han har politik och sakfrågor som berör människor i stället för att syssla med pajkastning.

Efter att SVT:s vallokalsundersökning presenterades vid 21.00 sade Tomas Tobé till Expressen TV:

– Det är klart att det känns väldigt glädjande. Vi moderater tycker att vi tidigt har satt agendan för den här valrörelsen och känt medvind.

– Det skulle också innebära att det är första gången på nio år som Moderaterna går fram i ett val, så det är härligt.

Tomas Tobés superspurt – Moderaterna näst störst

Samtidigt betonar han att det endast rör sig om en vallokalsundersökning.

Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, menar att kandidaten Tomas Tobés starka slutspurt har gett partiet en skjuts. Enligt Strömmer har Tobé ”gått som tåget”.

– Vårt mål har varit att vi ska överträffa vårt resultat från förra gången och det verkar vi göra, säger han till SVT under valvakan, och säger att partiet kan ha chans på ett extra mandat.

– Att vi är där och krigar om det där mandatet känns jättebra.

SVT:s vallokalsundersökning med väljarströmmar visar också att Moderaterna snott väljare från både Liberalerna (8 procent), Kristdemokraterna (7 procent) och SD (6 procent) sedan riksdagsvalet i höst.