Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tobés angrepp mot regeringen i asylfrågan

Alice Bah Kuhnke, Tomas Tobé och Heléne Fritzon under debatten.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Fredrick Federley, Karin Karlsbro, Peter Lundgren och Soraya Post.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN

Det hettade till ordentligt när toppkandidaterna inför EU-valet på onsdagskvällen drabbade samman i Aftonbladets debatt om flyktingpolitiken.  

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke anklagade Moderaternas Tomas Tobé för att ”kapitulera” – och Centerpartiets Fredrick Federley kallade Turkiets president Erdogan för ”en skurkgubbe”. 

Tobé angrep samtidigt regeringen: 

– Den här politiken är så extrem nu att det är lättare för en IS-terrorist att söka asyl än för deras offer.

Enligt Miljöpartiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke är det ”ett misslyckande och oanständigt hur EU har hanterat flyktingsituationen”. 

– Det här kommer vara en av de stora frågorna under kommande mandatperiod, och vi måste kanalisera medmänsklighet. Vissa länder får inte plocka russinen ur kakan, sa hon och pekade mot Ungern, Tjeckien och Polen. 

Hon anklagade samtidigt Moderaterna för att kapitulera.

– Alice Bah Kuhnke talar om att ta ansvar. Den här politiken är så extrem nu att det är lättare för en IS-terrorist att söka asyl än deras offer. Ni säger öppna gränserna - riv avtalet med Turkiet. Det är en ohållbar situation, svarade Moderaternas Tomas Tobé, som samtidigt slog fast att Sverige de senaste åren haft ”alldeles för stor invandring kombinerat med dålig integration”. 

– Vi borde komma ner till nordiska nivåer åtminstone.

S vill straffa Ungern, Polen och Tjeckien

Socialdemokraternas toppkandidat Helén Fritzon, tidigare migrationsminister, höll med och menade att länder som inte tar emot flyktingar ska straffas ekonomiskt. 

– Money talks.

Och Kristdemokraternas Sara Skyttedal fortsatte: 

– Vi ska ha en generös asylpolitik, men den måste också vara hållbar. 

Trots att Europas stats- och regeringschefer misslyckats de senaste åren tror Liberalernas Karin Karlsbro att det finns mer att göra. 

– Jag blir orolig när jag hör att bara några ska ta ansvar. Det är att ge upp. Jag tror att det går att förhandla det här mycket längre. Att vara med i EU är en stor fördel för alla, även för länder som Polen och Ungern.

Centerpartiets Fredrick Federley slog fast att Turkiets president Erdogan sitter på ”nyckeln till Europa” just nu. 

Skyttedal höll med Centerpartiet i debatten

– Vi måste lösa detta å det snaraste. Avtalet är inte bra, vi stödjer en skurkgubbe. Men först måste vi få ordning här hemma, annars är vi i samma situation som 2015.

Sara Skyttedal gav då, lite oväntat, honom sitt stöd. 

– Det är första gång jag håller med Fredrick Federley i migrationsdebatten. Men anledningen till att det inte kommer lika många till Sverige nu är inte vår förtjänst. Vi behöver stärka yttre gränsen. Vi behöver 10 000 nya gränskontrollanter för att sätta stopp på döden på Medelhavet.