Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tittarnas dom: De var bäst och sämst i slutdebatten

Tittarna tyckte att Tomas Tobé (M) var bäst i SVT:s slutdebatt, visar en mätning från Expressen/Demoskop.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Soraya Post (Fi) fick en bottennotering.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Tobé krossade både Heléne Fritzon (S) och Alice Bah Kuhnke (MP). 

I den sista stora valdebatten var det Moderaternas EU-kandidat som gick segrande ur striden – med ett snittbetyg på 3,28. 

– Väldigt glädjande att svenska folket uppskattar det jag sa i kväll, säger han. 

Den som gjorde sämst ifrån sig, enligt tittarna, var Soraya Post (Fi). 

 

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

Kvällens slutdebatt i SVT var den sista stora inför söndagens EU-val och under den två timmar långa debatten diskuterades migration, klimat, social trygghet och kriminalitet. 

Enligt tittarna var Moderaternas Tomas Tobé den kandidat som gjorde bäst ifrån sig, enligt en mätning från Expressen/Demoskop. 

– Väldigt glädjande att svenska folket uppskattar det jag sa i kväll. Jag talade klarspråk om att vi behöver en ny invandringspolitik i Europa och stoppa den fria rörligheten för kriminella, säger Tomas Tobé. 

Tittarnas dom: De var bäst och sämst i slutdebatten

M-politikern krossade både Socialdemokraternas Heléne Fritzon (2,75) och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke (2,61). Både män och kvinnor tyckte att M-kandidaten var bäst under slutdebatten. Tomas Tobé fick ett snittbetyg på 3,28 – följt av Fredrik Federley (C) på 3.11. 

Den som gjorde sämst ifrån sig var Soraya Post (Fi) med ett snittbetyg på 2,13. 

– Soraya Posts sistaplats kanske också återspeglar att Fi ligger lågt i opinionen. Jag tror att alla kandidater gjorde sitt allra bästa i kväll, säger Tomas Tobé. 

Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, anser att debatten var lugnare än tidigare debatter i veckan och att fokus låg på sakfrågor. 

– Det märktes inte minst hos kvällens vinnare, Tomas Tobé som hade en påtagligt mer tillbakahållen och erkännsam debattstil än han visat i tidigare debatter. Det fungerade uppenbarligen, säger han och fortsätter: 

– Han blev kvällens vinnare hos båda könen och fick goda betyg även bland väljare utanför det egna partiet. Han fick rätt bra betyg från C- och L-väljare som annars har varit mer kallsinniga till M under våren.

Peter Santesson: Ingen positiv signal

Peter Santesson såg likheter mellan Tomas Tobé och Fredrik Federley. 

– Samma mer dämpade debattstil kunde man också se hos kvällens tvåa, Fredrick Federley. Det verkar ha varit ett framgångsrecept i slutdebatten. Både Federley och Tobé låg bra till i väljarförtroende i början av valrörelsen, och att de blir kvällens etta och tvåa tyder på att de hållit sina ställningar under valrörelsen, säger han. 

– Sämre får man säga att det gick för Alice Bah Kuhnke. Hon hade det bästa utgångsläget, som den klart mest välkända och uppskattade toppkandidaten. Att hon slutade på en sjätteplats i kväll trots de förutsättningarna är ingen positiv signal.

Vinnarna och förlorarna i SVT:s slutdebatt

Tomas Tobé (M): 3,28

Fredrick Federley (C): 3,11 

Heléne Fritzon (S): 2,75 

Malin Björk (V): 2,65

Sara Skyttedal (KD): 2,63

Alice Bah Kuhnke (MP): 2,61 

Peter Lundgren (SD): 2,56 

Karin Karlsbro (L): 2,38

Soraya Post (Fi): 2,13 

 

Frågan som ställdes var: ”Hur bra tycker du var och en av följande var i kvällens debatt?”

Svarsalternativen varierade från 1 (mycket dålig) till 5 (mycket bra). 

 

Källa: Expressen/Demoskop

Så gjordes mätningen

Fråga: ”Hur bra tycker du [kandidat] var i kvällens debatt?”

Målgrupp: Tittare på SVT:s slutdebatt inför EU-valet 2019 som även tillhör den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 24 maj 2019.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 951 intervjuer.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och parti i senaste riksdagsval.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.