Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige ”förlorar” ett EU-mandat när brexit försenas

Sverige får 21 mandat i EU-parlamentet - men inte förrän Storbritannien har lämnat unionenFoto: LISA MATTISSON EXP

Om bara några veckor väljs 21 svenska EU-parlamentariker - men i nuläget kommer bara 20 åka till Bryssel.

I och med brexit går Sverige från 20 till 21 mandat i EU:s parlament, men under ett senarelagt utträde tvingas britterna att - motvilligt - delta i valet.

Sverige förlorar därmed tillfälligt sitt nya mandat, tills att dess Storbritannien lämnar unionen.

För en av Sveriges folkvalda EU-parlamentariker blir segern bitterljuv, då hen troligen kommer att återgå till vardagen följande morgon.

Personen måste dock vara beredd på att tillträda när brexit väl sker, då Sverige återfår sitt 21a mandat.

Storbritanniens mandat delas ut - parlamentet bantas

När Storbritannien triggade artikel 50 och officiellt startade en två år lång nedräkning till landets utträde så började EU förbereda för livet efter brexit.

År 2018 bestämdes det att antalet ledamöter skulle reduceras från 751 till 705, inklusive talmannen, efter brexit.

LÄS MER: EU-valkompassen – snabb och enkel guide inför EU-valet

Storbritannien har 73 mandat i EU-parlamentet, och de resterande 27 har redan fördelats ut mellan 14 länder, däribland Sverige, som fick ytterligare ett mandat.

Eftersom det nu verkar som att Storbritannien stannar i EU till efter valet den 23-26 maj, så måste de, enligt rådande regler, delta och sedan skicka ledamöter till Bryssel.

Även om Storbritannien deltar i EU-valet så är planen att brexit ska ske under den följande femåriga mandatperioden, möjligen 31 oktober i år. 

Då skickas Storbritanniens EU-parlamentariker hem och de utfördelade sätena ska fyllas.

De 14 länder som fått extra mandat måste därför välja ledamöter till dessa platser, men 'frysa' deras tillträde fram till brexit.

Frankrike: ”Vi måste ändra lagen”

I Frankrike, som i och med brexit går från 74 parlamentariker till 79, så har senareläggningen av utträdet skapat huvudvärk.

'Frankrike kommer att behöva väldigt brådskande ändra sina vallagar, så att vi kan bestämma vem av de 79 valda EU-parlamentarikerna som kommer bänkas medan vi väntar på att brexit faktiskt ska ske,' berättade en tjänsteman på Élyséepalatset för Politico.

I Sverige är dock valmyndigheten förberedd på en förlängning av Storbritanniens utträde, och ser inga problem med förlängning, säger en presstalesperson för EU-minister Hans Dahlgren till Expressen.