Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så var SVT:s slutdebatt – ämne för ämne

Sara Skyttedal (KD) innan slutdebatten.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Heléne Fritzon (S).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Alice Bah Kuhnke (MP).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tomas Tobé (M).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Fredrick Federley (C).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Karin Karlsbro (L).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Peter Lundgren (SD).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Soraya Post (Fi).Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Soraya Post (Fi).Foto: SVT/Skärmdump
Heléne Fritzon (S).Foto: SVT/Skärmdump
Sara Skyttedal (KD).Foto: SVT/Skärmdump
Karin Karlsbro (L).Foto: SVT/Skärmdump
Tomas Tobé (M).Foto: SVT/Skärmdump
Malin Björk (V).Foto: SVT/Skärmdump
1 / 24

Migration, klimat, social trygghet och kriminalitet debatterades under SVT:s slutdebatt. 

Heléne Fritzon (S) gick till hårt angrepp mot KD-toppen Sara Skyttedal. 

– Du kallar väljare för dumpuckon och skålar i champagne, säger Fritzon. 

Så här var debatten – ämne för ämne.

 

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

På söndag går svenskarna till val för att utse vilka politiker de vill skicka till Europaparlamentet. Många väljare bestämmer sig i sista stund – och under fredagskvällen möttes partiernas toppkandidater i SVT:s stora slutdebatt.

De som debatterade var Heléne Fritzon (S), Tomas Tobé (M), Alice Bah Kuhnke (MP), Peter Lundgren (SD), Fredrick Federley (C), Karin Karlsbro (L), Sara Skyttedal (KD), Malin Björk (V) och Soraya Post (Fi).

Så här var slutdebatten – ämne för ämne. 

1. KLIMAT OCH MILJÖ

Första ämnen för kvällen var klimat och miljö där Alice Bah Kuhnke (MP) duellerade med Sara Skyttedal (KD). 

– Vi är i ett klimatnödläge och i dag är det hundratusentals barn som strejkar. Då är det vår förbaskade skyldighet att göra vad som krävs, sa Alice Bah Kuhnke som vill se 70 procent mindre utsläpp 2030. 

Skyttedal ifrågasatte ifall MP-toppen helt slagit dövörat till. 

– Forskarna säger att det krävs 45 procent lägre utsläpp till 2030 – KD vill gå längre med 50 procent. Men 70 procent – det är plakatpolitik, sa hon. 

KD-toppen menar att den svenska klimatdebatten är ”sorglig” och anklagar Alice Bah Kuhnke för att ”killgissa”. 

– Vi vill inte att Sveriges medlemsavgift höjs. Alice Bah Kuhnke har stått under valrörelsen och killgissat. Väljarna förtjänar mer.

Federley till Lundgren: Är en klimatförnekare

När Centerpartiets Fredrick Federley fick ordet vände han sig till Peter Lundgren (SD). 

– Men vi måste gå till det mörka, det är mannen där borta i rutig skjorta och hängslen som är en klimatförnekare, säger Federley och Lundgren svarade med att det inte ”stämmer överhuvudtaget”. 

M-kandidaten Tomas Tobé sade att de ska satsa mer på förnybar energi, men också på kärnkraft för att ”komma bort från kolkraften och beroendet av rysk gas”. SD:s Peter Lundgren ser också kärnkraft som lösningen för att inte ”sätta oss i händerna på rysk gas och tyska kolkraftverk”. 

Karin Karlsbro ville skifta fokus från klimatmålen till vilka metoder man använder sig av. Liberalerna vill se en gemensam koldioxidskatt i EU. 

– I Sverige har vi haft en koldioxidskatt och en energimix med kärnkraft. Det har varit framgångsrikt för att minska utsläpp och nå tillväxt, sa Karin Karslbro. 

– Det handlar om att vi ska ha spelregler som fungerar. I Sverige har vi goda erfarenheter från koldioxidskatten, fortsatte hon. 

Under debatten om kärnkraft höll Fredrik Federley och Tomas Tobé på att börja munhuggas – men stoppades av programledaren Anna Hedenmo. 

– Vi kan inte ha det så, sa hon och syftade på att Tobé inte hade ordet. 

Socialdemokraternas Heléne Fritzon vill se Parisavtalet inkluderat i handelsavtal. 

– Handelsavtal är en del av lösningen. Kina och Stillahavsregionen är världens största utsläppare, svarade SD:s Peter Lundgren. 

2. MIGRATION

Kvällens andra ämne var migration och inleddes med en duell mellan Heléne Fritzon (S) och Peter Lundgren (SD). 

Socialdemokraterna vill, liksom Miljöpartiet, att EU-länderna fördelar flyktingarna inom EU. 

– Jag är övertygad om att vi hade haft en lösning om vi inte hade haft högerextrema regeringar i ett antal länder. Nästan alla partier här i kväll kan säga att vi står upp för den fria rörligheten, men det innebär att vi tar ansvar för ett gemensamt flyktingsystem, sa Fritzon. 

Peter Lundgren svarade: 

– Det är uppenbart för alla att det totalhavererat. Och nu vill man exportera den här värdelösa flyktingpolitiken till Europa som redan har jättestora bekymmer. 

SD-politikern menar att andra partier anammat SD:s flyktingpolitik. 

– Nu har tydligen naiviteten upphört. Det finns ingen gullig lösning. Det behövs avtal med tredje land. 

Tomas Tobé tycker inte att Sverige ska vara så självsäkra då ”invandringspolitiken inte varit så lyckad”. Han höll med Vänsterpartiets Malin Björk i att EU behöver ett gemensamt flyktingsystem. V-politikern föreslog en koalition med 15 till 20 länder för att ”visa hur ett värdigt mottagande ser ut”.

Peter Lundgren (SD): ”Det skapar förakt”

Fredrik Federley vill att asylrätten ska värnas och sade att man ska prata mer om människor än om system. 

– När vi talar om system glömmer vi att vi pratar om människor. Det skapar förakt. Det är en svår fråga som vi måste hantera gemensamt och värderingar som vi måste upprätthålla. 

Peter Lundgren kallade diskussionen för ”absurd”. 

– Det är er politik som har gett den politik vi ser i dag, om vi hade haft en gräns i dag hade vi sluppit döden på Medelhavet. Jag tillåter inte människor drunkna och med vår politik hade de inte behövt göra det. 

Federley och Lundgren i bråk: ”Jag är så trött”

Soraya Post tycker Sverige ”köpt oss gisslan” till Turkiets president Erdogan. 

– Det innebär att vi frodar människosmuggling och bryter mot asylrätt. Det beror på inflytandet som nationalisterna och de högerextrema har. 

Fredrik Federley säger att det finns stöd av ”en förkrossande majoritet” i EU-kommissionen för ett migrationspaket. Därefter rök Fredrik Federley och Peter Lundgren ihop. 

– Kommissionen är redo, sedan har vi ett antal medlemsstater som behöver lite mer tid. Det är Sverigedemokraternas kompisar. Så länge vi inte klarar uppgiften gemensamt har Erdogan nyckeln till EU, sade Federley.

– Jag är så trött att höra ”era kompisar”. Jag har inget samarbete med Fidesz, svarade Lundgren.  

3. SOCIAL TRYGGHET

Kvällens tredje ämne handlade om social trygghet och hur mycket EU ska lagstifta kontra varje nations självbestämmande. 

Ämnet började med en duell mellan Fredrik Federley (C) och Soraya Post (Fi).

– C är tydliga med att socialpolitiken hör hemma i Sverige. Det vore skadligt att synkronisera det här. Soraya vill skicka mer makt till Bryssel. Jag vill ge mer makt till kvinnor. Det är fortfarande för få kvinnor på arbetsmarknaden, det skulle skapa tillväxt och det är en social fråga vi bör lyfta i EU, sa C-politikern. 

Soraya Post menar att Federley är rädd och att den svenska standarden inte kommer påverkas. M-politikern menar att standarden kan sänkas. 

– EU vill sätta golvet. Sedan får medlemsstaterna utvecklas efter egen ekonomisk förmåga, sa Soraya Post. 

Heléne Fritzon höll med Federley om att EU inte ska lagstifta frågor om social trygghet. 

– Det är viktigt att vi kan höja sociala rättigheter i alla medlemsstater, men besluten ska ligga där, sa hon. 

Fritzons attack på Skyttedal: ”Kallar väljare dumpuckon”

Sedan gick hon till attack mot Sara Skyttedal. 

– Du kallar väljare för dumpuckon och skålar i champagne. Men du vågar inte berätta för väljarna var du står i abortfrågan. Om man är en svensk barnmorska ska man få säga ja till att vägra en abort, tycker du. 

KD-toppen pressades också på hennes tidigare uttalande där hon inte kunde välja på Emmanuel Macron och Victor Orban. 

– Kan du välja mellan Adaktusson och aborträtten? frågade Fritzon. 

Även Liberalernas Karin Karlsbro pressade Skyttedal om abortfrågan. 

– Det här är tröttsamt och ovärdigt, och en tuff fråga för många på en personlig nivå. Abortpolitiken som ett slagträ är inte värdigt. Anledningen att man ser olika i vissa länder är inte att man ser olika på kvinnor, det är att man ser olika på livet. Visa lite respekt för andra åsikter, svarade KD-toppen. 

Heléne Fritzons attack mot Skyttedal

Peter Lundgren tog Skyttedal i försvar och kallade Fritzons attack mot Skyttedal för ”hatretorik”. 

– Du attackerar en politisk motståndare baserat på väska eller vad hon kör för bil. Ni är så långt under nivån, ni har tappat alla koncept. Tack vare dig har min partiledare attackerats två gånger den här veckan. Ni är de absolut värsta på att driva hatretoriken.

Alice Bah Kuhnke har föreslagit en så kallad ”metoo-lag” för att skydda människor mot diskriminering. Peter Lundgren vände sig emot det då han menar att det rör sig om en ”arbetsrättslig lagstiftning på EU-nivå”. 

4. KRIMINALITET 

Tomas Tobé, Malin Björk och Karin Karlsbro inledde kvällens fjärde och sista ämne som var kriminalitet med en kort debatt. 

M-politikern vill se ett stärkt polisiärt samarbete i Europol. 

– Jag tycker att vi ska tala klarspråk om stöldligorna – när de döms är det en enkel biljett ut ur Sverige. De ska kunna utvisas även som EU-medborgare. Det görs inte i tillräckligt stor utsträckning i dag, sa Tobé. 

Liberalerna vill se ett gemensamt FBI för att knäcka ligorna. Vänsterpartiets Malin Björk kallade högerpolitikerna för ”enögda”. 

– Vi ser oerhörda klyftor och det göder kriminalitet och ojämlikhet. Det blir rätt för nätverk att rekrytera folk. Där är högern helt enögd.

”Blir ständigt förvånad över Liberalerna”

Tomas Tobé tog upp sin morfars erfarenhet av stöldligor när han argumenterade för att stärka Europol. 

– Jag känner med din morfar. Jag har träffat kvinnor som är offer för människohandel, det är en slavhandel på europeisk marknad. Samarbetet i EU går trögt och Europol gör nästan ingenting, sa Malin Björk som vill stärka det polisiära samarbetet. 

Fredrik Federley vill värna om den fria rörligheten och se färre passkontroller. På andra sidan av spektret stod Peter Lundgren. 

– Jag blir ständigt förvånad över Liberalerna. Sätt upp en skylt ”all makt åt Bryssel” och gå hem. Vi ska inte behöva be om tillstånd från EU om vi vill ha gränskontroller. Det är inte en plåga att visa passet, det är en ynnest att visa att man kommer in legalt i ett land. 

Ämnet kom också att handla om IS-återvändarna där Sara Skyttedal gav ett tydligt besked: 

– De ska ut eller helst buras in. Begränsa den fria rörligheten, ta deras pass. 

Skyttedal röt ifrån mot Bah Kuhnke: ”Du hittar på igen”

Tomas Tobé berättade att han vill bekämpa terrorism i form av att stoppa utländsk finansiering av extrema samfund i Europa, sätta upp en spärrlista för hatpredikanter och förhindra dem möjligheten att ta sig till Europa. 

– KD är det enda parti som föreslagit att man ska begränsa den fria rörligheten för alla som återvänder efter att ha deltagit i den Islamiska statens folkmord, sa Sara Skyttedal. 

Alice Bah Kuhnke påstod att polisen motarbetat Skyttedals nämnda förslag, vilket fick KD-toppen att ryta ifrån: 

– Nu hittar du på igen!