Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Soraya Posts utbrott mot Weimers: ”Skäms”

Soraya Post.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Charlie Weimers.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Feministiskt initiativ Soraya Post rasade mot Sverigedemokraternas Charlie Weimers efter ett uttalande om rumänska stöldligor.

– Det finns inget främlingsfientligt i det, svarar Weimer.

Debattämnet var brott och straff när diskussionen kom att handla om utländska stöldligor. Charlie Weimers talade om rumänska ligor, vilket fick Soraya Post att reagera kraftigt.

– Du pratar om att du inte är rasist, hur sjutton vågar du hålla på på det sättet. Hur kan du peka ut en grupp? Du kan inte stå här och säga att du inte är högerextrem. Gå och skäms på dig, sade Soraya Post (Fi).

– Rumänska rånligor pekas ut som ett problem, det finns inget främlingsfientligt i det. Det är vanligt sunt förnuft. Var vill du göra åt rånligorna? Du blir förbannad på den som vill göra något, svarade Charlie Weimers.

Debatt om utländska stöldligor

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke gav sig in i debatten.

– Vi har ett stort problem med stöldligor, det har svenska myndigheter uppmärksammat. Då ska vi stärka polisen och Tullverket. Den här nationalistiska agendan som SD lyfter fram, där man utmålar vi och dem, det är en del i en strategi när man vill stänga gränserna, sade Bah Kuhnke.

Charlie Weimers svarade:

– Om människor ska ha nåt förtroende för den fria rörligheten måste vi göra något åt problemen, exempelvis genom gränskontroller. Rån mot äldre är ett tydligt exempel. Att då vifta bort vårt förslag om att vi behöver ha gränskontroller, som stänger det här ute, det är väldigt ansvarslöst, Alice Bah Kuhnke.

Tidigare under debatten handlade det om den växande nationalismen i Europa. Socialdemokraternas Heléne Fritzon pekade ut Sverigedemokraternas Charlie Weimers som högerextrem.

– Städa rent framför egen dörr först, svarar Weimers. 

Efteråt säger Soraya Post till Expressen:

– Det finns stöldligor överallt ifrån och jag vet vad han menar. Som seriös politiker pekar man inte ut en grupp av människor. Här pekar han ut rumänerna, det är en av våra medlemsstater. 

Tror du att det var hans avsikt att vara rasistisk?

 – Ja, det tror jag. I alla högsta grad. Man pratar inte så och pekar ut rumäner som ett mer kriminellt folk. Vi har fängelser här hemma fulla av svenskar som också är kriminella. Någon måste reagera, annars blir det där språket legitimerat och normaliserat, säger Soraya Post.