Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Soraya Post (Fi): SD kan ligga bakom smällarna

Soraya Post (Fi). Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson (SD). Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Lundgren (SD). Foto: ALEX LJUNGDAHL

Sverigedemokraterna kan själva ligga bakom smällarna och attackerna mot partiledare Jimmie Åkessons bil – den teorin framför Feministiskt initiativs toppkandidat till EU-parlamentet, Soraya Post. 

– Om det smäller lite, då har man ju chans att komma i ropet igen, säger hon till DN

SD reagerar starkt på Soraya Post beskyllningar: 

– Soraya Post bidrar till ökad polarisering genom att uttrycka sig på detta sätt. Hon borde skämmas, säger Henrik Gustafsson, informations- och presschef för SD.

Men nu tar Post tillbaka uttalandet – och ber om ursäkt.

 

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

Under fredagen utsattes Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för den senaste av två attacker mot hans pågående turné – då smällare kastades några meter från Åkesson i Tranås. 

Soraya Posts teori: SD attackerar sig själva för publicitet

Men Soraya Post, Fi:s toppkandidat till EU-parlamentet, har en egen teori om vilka som ligger bakom. 

– Hur vet man att de inte är de själva som har arrangerat detta, för att alla ska tycka synd om dem igen, säger hon till DN på väg in till SVT:s slutdebatt. 

Du menar att Sverigedemokraterna skulle arrangera en attack mot sig själva? frågar DN. 

– Ja, smällare. Om det smäller lite, då har man ju chans att komma i ropet igen och det kanske suddas ut det där med sexuellt ofredande, säger Post. 

När Expressen intervjuade Soraya Post efter SVT:s debatt så ångrade hon uttalandet. Hon hävdar att hon inte förstod att det hade kastats smällare ”mot” Jimmie Åkesson, utan att det var ”smällare som någon hade smällt där”.  

Soraya Post ångrade sedan sitt uttalande om att SD själva kan ligga bakom attackerna. Foto: Expressen TV

Är det här något du tar tillbaka och beklagar? 

– Absolut. Nu när jag vet vad som har hänt, absolut. På det allra allvarligaste sättet. Det här är inte okej, säger hon. 

Till SVT säger Soraya Post att hon tar avstånd från våld och att hon ber om ursäkt.

– Jag får be om ursäkt, jag visste inte att så var läget. Det var fel, säger hon till tv-kanalen.

SD om Soraya Posts uttalande: ”Hon borde skämmas”

Sverigedemokraterna reagerar kraftfullt på Soraya Posts uttalanden. 

– Det är svårt att kommentera något som framstår som ett skämt som slog fel. Väldigt fel. Att på allvar påstå en sådan sak säger mycket om hur politiker beter sig mot sina meningsmotståndare. Vi har ett läge där polarisering, stigma och lögner kan påverka galningar att agera - vilket vi sett nu. Igår var det riktat direkt mot Jimmie Åkesson och i dag var det riktad mot Jimmie Åkesson och en folkmassa, säger Henrik Gustafsson, informations- och presschef för SD, och fortsätter: 

– Soraya Post bidrar till ökad polarisering genom att uttrycka sig på detta sätt. Hon borde skämmas. Det är allvarliga händelser som är ett hot mot vår demokrati, och det hanterar hon genom att tala goja. Man skäms samtidigt som man blir rädd. Ska vi alltså räkna med den här typen av händelser framgent?

Peter Lundgren till S: ”Det är hatretorik ni bedriver”

Under SVT:s EU-debatt på fredagskvällen anklagar SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren Socialdemokraterna och vad han kallar deras ”hatretorik” för attackerna mot Jimmie Åkesson. 

Detta efter att S-toppkandidaten Heléne Fritzon hånat KD:s toppkandidat Sara Skyttedal för att hon kör sportbil och bär Gucci-väskor.

– S retorik är bedrövlig. Det är hatretorik ni bedriver. Du attackerar en politisk motståndare baserat på väska eller vad hon kör för bil. Ni är så långt under nivån, ni har tappat alla koncept. Tack vare dig har min partiledare attackerats två gånger den här veckan. Ni är de absolut värsta på att driva hatretoriken, sa Peter Lundgren till Heléne Fritzon. 

Efter debatten debatten utvecklade Peter Lundgren sin anklagelse mot S:

– Två gånger har vår partiledare blivit attackerad under valrörelsen. Ingen S-företrädare har gått ut och fördömt det. De underblåser hatet och avhumaniserar oss. Socialdemokraterna målar upp en bild av att SD är okej att attackera. Vi har unga tjejer som företräder oss som blir spottade på och får saker kastade efter sig, säger Peter Lundgren.

Stefan Löfven har gått ut och fördömt det.

– Han borde göra det ännu tydligare, säger Lundgren. 

Federley: ”Det är en offerkofta som kommer fram”

Efter SVT-debatten bemöter Heléne Fritzon anklagelsen om hatretorik. 

– Jag är nöjd med att han reagerar. Vi tänker ta fajten mot de högerextrema, säger hon. 

Centerpartiets toppkandidat till EU-parlamentet, Fredrick Federley, kommenterar också attackerna mot Jimmie Åkesson. 

– Attackerna mot Jimmie Åkesson är helt oacceptabla. Men när C blev attackerade kunde vi inte skylla någon meningsmotståndare. Det är en offerkofta som kommer fram. Det ska inte behöva ske i Sverige, säger han. 

Efter den senaste smällarattacken i Tranås berättade Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson om vad som hände. 

Stabschefen: ”Det smällde precis intill folkhavet”

– Det smällde precis intill folkhavet, några meter ifrån Jimmie Åkesson, sa Mikael Eriksson till Expressen. 

En man i 40-årsåldern ska efter attacken ha klagat på smärta i ett öra. Polisen skulle upprätta en anmälan om misshandel. 

Under torsdagen utsattes Jimmie Åkesson för en liknande attack i Mariestad, vilket fick statsminister Stefan Löfven att reagera. 

”Varje attack mot våra folkvalda politiker är en attack på vår gemensamma demokrati. Händelsen gör mig oerhört bestört och jag vill uttrycka min empati för Jimmie Åkesson och hans familj i denna stund”, skrev Stefan Löfven i ett meddelande Nyhetsbyrån TT.