Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skyttedals angrepp på Bah Kuhnke

KD:s toppkandidat Sara Skyttedal Foto: ANN JONASSON
Miljöpartiets toppkandidat inför EU-valet, ex-ministern Alice Bah Kuhnk Foto: NORA LOREK

BRYSSEL. Miljöpartiets toppkandidat inför EU-valet, ex-ministern Alice Bah Kuhnke, tänker lämna Sverige och flytta till Bryssel om hon kommer in i Europaparlamentet. 

– Hon förlorar kontakten med den svenska verkligheten, hävdar KD:s toppkandidat Sara Skyttedal inför kvällens direktsända EU-debatt.

Den tidigare kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke bestämde sig redan i februari för att ta med sig familjen och flytta permanent till Bryssel om hon blir invald i Europaparlamentet.

– Jag flyger inte! Om jag blir invald flyttar jag dit, jag veckopendlar inte. Sen får jag ta tåget vid de tillfällen jag behöver ta mig runt i Europa, har hon tidigare sagt till Sveriges radio Jönköping. 

LÄS MER: EU-valkompassen – snabb och enkel guide inför EU-valet

Alice Bah Kuhnke har också argumenterat för en flygskatt på EU-nivå.  

– Pengarna från flygskatten ska sedan gå till investeringar i Europas järnvägar, och till snabbtåg mellan städer. Ge Europeiska Järnvägsmyndigheten ansvar för att upphandla nattågstrafik, och förenkla bokningssystemet för tågresor. 

Skyttedal kritiserar beslutet att flytta

Nu kritiseras Alice Bah Kuhnke av Kristdemokraternas förstanamn inför EU-valet, Sara Skyttedal.  

– Bah Kuhnke får bo var hon vill, men för egen del kommer det vara viktigt att bo kvar i Sverige för att behålla kontakten med verkligheten.  

Kan man inte behålla kontakten med verkligheten om man bor i Bryssel?

– Sverige är vår valkrets. Alice Bah Kuhnke ska representera svenskar, inte valloner och flamländare. Klart hon förlorar en kontakt med den svenska verkligheten genom att hon mer eller mindre säger att hon skall minimera sin närvaro i den valkrets hon representerar. Tänk om en riksdagsledamot gav vallöfte att undvika sin valkrets?

Miljöpartiet lade mer pengar på flygresor

En undersökning som Sveriges radio publicerade våren 2018 visade att Miljöpartiet lagt en större andel pengar på flygresor under den gångna mandatperioden – trots att det finns en policy som säger att det bara är tillåtet att ta flyget om tidsvinsten är mer än tio timmar enkel resa.

2014 stod flyget för 18 procent av Miljöpartiets resekostnader. 2015 låg siffran på 30 procent, och 2016 på 26 procent. 2017 året hade andelen ökat till 34 procent, enligt Sveriges radio. 

Klockan 18.30 i kväll möts Sara Skyttedal och Alice Bah Kuhnke i valrörelsens första stora EU-debatt – direkt från Europaparlamentet i Bryssel. Debatten sänds i Expressen TV och i DI TV, i samarbete med Svenskt näringsliv, LO, TCO, Saco och SKL.

Expressen har sökt Alice Bah Kuhnke för en kommentar, men utan resultat.