Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skyttedal säger ”nej” – vill stoppa sociala pelaren

Sara Skyttedal säger i en intervju med SvD att hon vill gå till val på löftet om att stoppa överstatligheten. Foto: OLLE SPORRONG

Kristdemokraternas toppkandidat inför EU-valet stavas Sara Skyttedal. 

I en intervju med SvD berättar hon vad som gör henne annorlunda jämfört med andra politiker. 

– Det är många politiker som tror att det är viktigaste är att gå till val på att man ska göra en massa saker. Men jag går till val på att jag ska stoppa saker, säger hon i intervjun. 

Vi har sett Sara Skyttedal, tidigare ordförande för KDU och nuvarande kommunalråd i Linköping, satt stopp för stora politiska beslut tidigare. 

Bland annat gjorde hon en jätteskräll när hon som enskild politiker sänkte decemberöverenskommelsen.

Nu planerar hon att ta ordet ”nej” med sig till Bryssel. 

Vill sätta stopp för ”överstatligheten”

En av de första saker som Skyttedal planerar att sätta spjärn emot är det principavtal som tecknades av EU-ledarna i Göteborg 2017. 

Avtalet fastslår 20 sociala rättigheter för EU:s alla medborgare och beskrivs av bland annat Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker som ett ”viktigt steg mot ett mer socialt Europa”. 

Men detta avtal vill Sara Skyttedal nu alltså sätta sig emot. 

Anledningen är att hon, precis som många EU-kritiker, anser att avtalet är ett steg mot ett mer ”överstatligt EU”. 

Trots att den sociala pelaren, som avtalet kallas, inte officiellt är rättsligtbindande så menar Skyttedal att de 20 rättigheterna kommer att ha en negativ inverkan på den svenska välfärden. 

Gynnar inte Sverige 

Då unionens 28 länder ska komma överens om något som ska gälla för alla kommer man behöva flytta på gränserna för de svenska förhållandena menar Skyttedal. 

– Problemet när exempelvis Socialdemokraterna säger att vi ska exportera den svenska modellen till EU är att det inte fungerar så, säger hon i en intervju med SvD

Istället menar Skyttedal att exempelvis arbetsvillkoren kommer att försämras för svenska arbetare om den sociala pelaren träder i laga kraft.

– Ska man sätta miniminivå för löner som skulle fungera i både Sverige och Rumänien tror jag inte att det gynnar svenska arbetare, säger Sara Skyttedal i intervjun. 

Går till val på att säga stopp

Istället för att EU ska bli ”en central plats för alla beslut” vill Skyttedal behålla beslutsrättigheten för det svenska välfärdsystemet i Sverige. 

Trots att regler som ”lika löner för män och kvinnor” samt ”utbildning” låter bra tycker inte Skyttedal att beslut om sociala områden ska ske på EU-nivå. 

Därför väljer Skyttedal att gå till val på löftet om att stoppa ökad överstatlighet på välfärdsområdet.