Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skyttedal anklagade Bah Kuhnke för att ”killgissa”

Sara Skyttedal (KD). Foto: SVT/Skärmdump
Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: SVT/Skärmdump

Kristdemokraternas toppkandidat Sara Skyttedal anklagar Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke för att ha ”killgissat” om klimatet i hela valrörelsen.

– KD:s klimatpolitik är ett luftslott, svarar MP-toppen. 

Och när Socialdemokraternas Heléne Fritzon angriper Moderaterna får hon oväntat medhåll av – Centerpartiets Fredrick Federley. 

 

Följ Expressens direktrapport från slutdebatten i SVT här. 

Slutdebatten i SVT blev hetsig redan i inledningen, när toppkandidaterna debatterade klimatfrågan. 

Kristdemokraternas Sara Skyttedal angrep MP-kandidaten Alice Bah Kuhnke:

– Alice Bah Kuhnke har upprepat att hon lyssnar på vetenskapen, men jag undrar om det bara är med ena örat eller om hon helt slagit dövörat till. Forskarna säger att det krävs 45 procent lägre utsläpp till 2030 – KD vill gå längre med 50 procent. Men 70 procent – det är plakatpolitik.

Alice Bah Kuhnke svarade: 

– Kristdemokraternas klimatpolitik är ett luftslott. I Naturskyddsföreningens mätning hamnar ni i botten tillsammans med SD. Ni har röstat nej till fossila subventioner och skärpt utsläppshandel. 

Sara Skyttedal hävdade då att ”den svenska klimatdebatten är sorglig”. 

– Vi ska ha ambitiösa mål men företagen ska kunna nå dem. Du har misslyckats att lägga fram fakta, sa hon till Bah Kuhnke. 

Fredrick Federley angrep Peter Lundgren

Centerpartiets Fredrick Federley angrep också Miljöpartiet – men men vände sig framför allt till Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren: 

– Vi måste gå till det mörka - det är mannen där borta i rutig skjorta och hängslen som är en klimatförnekare, sa han.

Peter Lundgren svarade:

– Det du försöker anklaga mig för är inget som stämmer överhuvudtaget. Jag kommer arbeta efter det som ses realistiskt. Man kan inte bara vara den som ska ha högst mål. Det är bättre att överträffa förväntningarna. 

S-toppen Heléne Fritzon vände sig till Moderaterna och Kristdemokraterna:

– Mina ledamöter har tryckt på knappen varje gång för att vi ska ta ansvar och nå Parismålen. När högerpartierna här nu inser att väljarna tycker att klimatfrågan är viktig, då drar man kärnkraftskortet.

Tomas Tobé svarade: 

– Moderaterna ger tydliga besked. Vi tror att Europa står inför ett vägval. Vi kommer behöva satsa mer på förnybart men också kärnkraft. Det är för att komma bort från kolkraften och beroendet av rysk gas. Vi behöver bygga ihop mer av våra elnät i Europa. 

Federley höll med Socialdemokraterna

Fredrick Federley hävdade sedan att Moderaterna inte har någon klimatpolitik – en strategi som Expressen kunde berätta om tidigare i veckan

– Kärnkraften är inte en del i Europa. Lägg åt sidan den dimridån, det är partierna som inte har en klimatpolitik som talar om kärnkraft.

Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon fortsatte attackera Moderaterna.

– Tomas Tobé, jag har också lyssnat på dig och det enda jag hör är kärnkraft. 

– Ja, precis, konstaterade då Fredrick Federley. 

Vänsterpartiets Malin Björk angrep Frankrikes president Emmanuel Macron och hävdade att hans ”misslyckande visar att man inte kan sänka skatterna för de rikaste och lägga på för de andra”.

– Rättvisa är ett måste för att klara omställningen. Om polackerna ska låta kolet ligga i marken behövs social omställning. 

Liberalerna besvikna på alla andra partier

Liberalernas Karin Karlsbro hävdade att hon var besviken på samtliga övriga partier i debatten.

– Tar man klimathotet på det allvar som måste göras, måste man använda de mest effektiva åtgärderna. Jag är besviken på att ni andra inte vill göra det.

När Sara Skyttedal sedan konstaterade att ”vi kommer att flyga mer” slog Soraya Post från Feministiskt initiativ bakut. 

– Sara Skyttedal är väldigt provocerande.

– Självklart vill vi ha tillväxt men den ska inte vara överordnad människor och planet. Jag är den enda ledamoten som röstat 100 procent miljörätt bland svenska parlamentariker.