Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skåneliberaler: Hela ledningen bör avgå

Torkild Strandberg.
Foto: PRESSBILD
Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm bör bytas ut, tycker Skåneliberalerna.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vice partiordföranden Christer Nylander bör bytas ut, tycker Skåneliberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hela Liberalernas partiledning bör avgå i samband med att partiledaren Jan Björklund lämnar sin post.

Den åsikten framför tre tunga företrädare för Liberalernas Skånedistrikt på Svenska Dagbladets debattsida.

”Liberalerna som politiskt parti är i det närmaste utraderade.”

Så inleds debattartikeln, signerad av Torkild Strandberg, ordförande för Liberalerna i Skåne, Louise Eklund, första vice ordförande, och Inger Tolsved Rosenkvist, andra vice ordförande.

De tre pekar på att partiet med 4,1 procent i EU-valet nått sitt sämsta resultat någonsin i ett nationellt val och att det var rena turen att man inte åkte ur EU-parlamentet.

Strandberg, Eklund och Tolsved Rosenkvist tror inte att det var EU-kritiska vindar som orsakade det dåliga valresultatet. 

”Tvärtom utspelade sig Europaparlamentsvalet mot bakgrund av ett rekordhögt folkligt stöd för det svenska EU-medlemskapet”, skriver de och påpekar att liberala partier i andra EU-länder gjorde bra val.

Valfiaskot avspeglar enligt dem ”en kräftgång som pågått under lång tid, och som inneburit att Liberalerna successivt förlorat både väljarstöd, inflytande och organisatorisk styrka.”

Kravet: Ställ era platser till förfogande

Skåneliberalerna ställer nu tre krav i samband med att partiet väljer vem som ska efterträda Jan Björklund som partiledare vid ett extra landsmöte den 28 juni.

Resten av partiledningen bör ställa sina platser till förfogande i samband med partiledarvalet. Detta eftersom partiledningen bär ett kollektivt ansvar för de senaste årens misslyckande. 

Torkild Strandberg säger till Sveriges Radios ”Ekot” att det är en ”självklarhet” att partisekreteraren Maria Arnholm och de båda vice ordförandena Helene Odenjung och Christer Nylander ska bytas ut. 

– Men man skulle mycket väl kunna utvidga det till hela partistyrelsen. De som har ansvaret för Liberalerna, säger han.

Den som väljs till ny partiledare måste ha mandat att ompröva de vägval som partiet har gjort.

Sakpolitiken måste granskas om omprövas. 

Om inte partiledarvalet blir början till en förändring av Liberalerna är risken stor att partiet inte klarar fyraprocentsspärren i nästa val, anser Torkild Strandberg, Louise Eklund och Inger Tolsved Rosenkvist.