Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lundgren har förändrat bilden av SD i EU

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

SD-toppen Peter Lundgren, 56 – som erkänt att han tafsat på en kvinnlig partikamrat – hyllas för sitt arbete i Europaparlamentet. 

Efter mindre än ett år i Bryssel nominerades han till ett prestigefyllt pris för sina insatser.

Men skandalen kan få stora konsekvenser för Sverigedemokraterna.

I valrörelsen 2014 intervjuades den då okände SD-politikern Peter Lundgren av nyhetssajten Europaportalen

– Jag har en väldigt folklig förankring och har varit arbetare hela mitt liv. Proffspolitiker som suttit där nere några mandatperioder har inte det här folkliga perspektivet. Jag tror att man som en vanlig enkel arbetare kan föra folkets talan på ett bättre sätt, konstaterade Peter Lundgren, som arbetat som lastbilschaufför i 30 år.

Reportern David Gustavsson noterade att den dåvarande SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth satt bredvid och förde anteckningar under intervjun.

Peter Lundgren och Karin Karlsbro (L), under Expressens valdebatt i april.
Foto: OLLE SPORRONG

Bara ett år senare – efter mindre än ett år i jobbet som EU-parlamentariker i Bryssel - nominerades Peter Lundgren till ett av priserna i den årliga ”MEP Awards”-tävlingen, arrangerad av Brysseltidningen Parliament Magazine. Ett prestigefyllt pris som delas ut till parlamentariker som ”har gjort särskilda insatser eller nått enastående resultat i sina ämnesområden”.

EU-korrespondenten: ”En enorm bedrift”

Den erfarna Brysselkorrespondenten Teresa Küchler konstaterar på måndagen i Svenska Dagbladet att ”det var första gången som en politiker från en av de EU-kritiska, högerpopulistiska- och nationalistiska partigrupperna hade nominerats till priset.”

”En enorm bedrift”, skriver Küchler – och noterar samtidigt att Sverigedemokraterna i september förra året kunde ta plats i en ny mer ”respektabel” partigrupp i Europaparlamentet.

”Och det var knappast Kristina Winbergs förtjänst”, fortsätter Brysselkorrespondenten.Expressen kunde på måndagen berätta att Peter Lundgren erkänt att han tagit en kvinnlig partikamrat på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, berättade han.

Händelsen kan få stora konsekvenser för Sverigedemokraterna i Bryssel, tror EU-experten Ylva Nilsson.

EU-experten Ylva Nilsson.
Foto: OLLE SPORRONG

– Redan nästa vecka sätter sig de nyvalda politikerna ner för att diskutera i vilka partigrupper de ska samla sig. Då kan det visa sig olyckligt för partiet att den här skandalen kom just nu.

Avslöjandet uppmärksammas i hela Europa

Expressens avslöjande uppmärksammas i dag över hela Europa. Bland de nyhetsmedier som skriver om Peter Lundgren finns till exempel den brittiska tidningen The Guardian, tidningen EU Observer och den tyska nyhetsbyrån DPA. Den internationella tv-kanalen Euronews, som sänder nyheter i och utanför Europa på 12 språk, uppmärksammade redan under måndagen Peter Lundgrens erkännande i Expressen. 

Inför valet på söndag har högerpopulistiska partier ”förutspåtts få väldiga framgångar”, enligt Ylva Nilsson.

– En SD-skandal hade antagligen inte noterats i övriga Europa annars men nu dyker det direkt upp på radarn för de flesta europeiska massmedier.

Skandalen kan också få personliga konsekvenser för Peter Lundgren i Europaparlamentet, tror hon.

– Skandalen kommer att väcka eko i parlamentets korridorer där ”MeToo” är en stor grej och där det pågår mycket aktivitet för att lyfta upp sextrakasserier på agendan, säger Ylva Nilsson.Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, doktor i statsvetenskap och chef för Timbro förlag, håller med.

– En sådan här skandal är av naturliga skäl svår att skaka av sig. Oavsett om partiet fortsätter ge honom sitt stöd kommer han förknippas med detta.

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö.
Foto: TIMBRO

Johansson Heinö tror dock inte att skandalen får några större konsekvenser i valet.

– SD förlorar sällan väljare på skandaler, de som röstar på dem gör det trots deras företrädares brister (som många säkert tror överdrivs av PK-media). Däremot försvårar det för de i andra partier som vill närma sig SD, varje sådan här skandal och hur den hanteras är en påminnelse om att SD alltjämt fungerar annorlunda än andra partier.

Peter Lundgren jämfördes med Peter Hultqvist

Peter Lundgren har under sina år i Europaparlamentet arbetat hårt för att ”rädda den svenska åkerinäringen”.

På så sätt har han blivit ”ett känt namn för de allra flesta i vägtransportbranschen”, som lastbilstidningen Proffs konstaterade när de intervjuade Lundgren för ett par veckor sedan.

– Vi ser på våra svenska vägar chaufförer som arbetar under slavliknande förhållanden, oftast för mycket låga löner. Det är ett stort problem. Väldigt ofta kör dessa omkring i lastbilar som knappt är trafikdugliga, sade Peter Lundgren då – och lovade att fortsätta kämpa för ”en mycket bättre och skarpare lagstiftning i EU”.

”Undrar om inte SD i Peter Lundgren hittat en motsvarighet till Socialdemokraternas Peter Hultqvist. En doldis som stiger fram med stor självklarhet”, skrev Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson på twitter så sent som förra veckan. 

Centerpartiets Michael Arthursson kommenterade efter måndagens avslöjande:

https://twitter.com/MicArtur/status/1130533210797105153

PM Nilsson svarade då: 

”Kan man inte berömma en meningsmotståndare? Jag tycker att Lundgren har överraska positivt, flyttat partiet bort från swexit och jobbat hårt i parlamentet. Vad tycker du?”

Hyllade Fredrick Federley i stor intervju

Under sina år i Bryssel har Peter Lundgren närmat sig just meningsmotståndarna – och fått kontakt.

Peter Lundgren under kampanjmötet i Täby centrum.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När Expressen mötte honom för en längre intervju för ett par veckor sedan berättade han om sin relation till de andra svenskarna i Europaparlamentet, och beskrev C-toppen Fredrick Federley som ”en fantastisk kille” och ”en genomtrevlig människa”.

Fredrick Federley svarade

– Peter är en väldigt trevlig person. Det är ingen tvekan om att vi tycker olika i migrationsfrågan och om en hel del annat, men jag kan skilja på sak och person.I dag säger Fredrick Federley så här om SD-toppens agerande:

– Jag tycker att beteendet är vedervärdigt och jag blev chockad när jag hörde det, och jag är chockad över hanteringen. Klassiskt SD, där man återigen visar upp sin bedrövliga kvinnosyn.