Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Skämtet om valresultatet: Alla vann – som vanligt

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på partiets valvaka. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega med partiledaren Ebba Busch Thor jublar. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera reagerar på att alla partier utropade sig till EU-valets segrare – precis som under riksdagsvalet.

”Jag är ingen matematiker men jag förstår inte hur alla partier kan gå vinnande ur ett och samma val”, skriver medieprofilen Sigge Eklund.

– Det är en retorik man använder för att ge bilden av sig själva som starka och framgångsrika, säger Expressens politikexpert Jenny Madestam.

Alla partier vann i EU-valet. Åtminstone om man ska tolka partiföreträdarnas glada miner på valvakorna. Det var jubel överallt – förutom hos Fi som tvingas lämna parlamentet.

– Det här kommer bara vara en liten ”bump in the road” för oss när man tänker politiskt långsiktigt, sade ändå Fi-ledaren Gita Nabavi tröstfullt.

Sverigedemokraterna nådde inte platsen som andra största parti, som man hoppats på. Men de var partiet som växte mest och Jimmie Åkesson skanderade Peter Lundgrens smeknamn ”Nalle” från scen.

– Sverigedemokraterna i dag är inget uppstickarparti längre, vi är på riktigt en folkrörelse, sade Jimmie Åkesson.

Även Moderaterna gick framåt.

– Jag tänkte dansa och fira hela natten, sade toppnamnet Tomas Tobé.

Alla partier utmålar sig som valets vinnare

Miljöpartiet blev valets stora förlorare i och med förlusten av två mandat i parlamentet. Trots det dansade Alice Bah Kuhnke en segerdans när det preliminära valresultatet kom in.

Toppkandidaten Alice Bah Kuhnke med språkrören Per Bolund och Isabella Lövin samt Pär Holmgren. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Precis så här var det i höstas också efter riksdagsvalet, säger Expressens politikexpert Jenny Madestam.

– På alla valvakor sa alla att de var vinnare. Det är en retorik man använder för att ge bilden av sig själva som starka och framgångsrika. När de håller tal och är nöjda och glada så riktar man sig till väljarna, men inte minst internt. Valarbetarna som jobbat 24 timmar om dygnet måste tycka att det är värt mödan.

Många har reagerat i sociala medier. ”Alla vann – som vanligt”, ironiserar flera. Medieprofilen Sigge Eklund skriver på Instagram:

 ”Jag är ingen matematiker men jag förstår inte hur alla partier kan gå vinnande ur ett och samma val.”

https://www.instagram.com/p/Bx8Sg5QFZwU/