Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD:s taktik – tysta ned skandaler

SD har försökt krishantera skandalen runt EU-kandidaten Peter Lundgren sedan i helgen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
SD:s partiledare Jimmie Åkesson mötte pressen under sin valturné på måndagen.Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Advokat Ulrika Rogland.Foto: LASSE SVENSSON

Sverigedemokraterna har sedan helgen försökt krishantera skandalen runt sin toppkandidat i EU-valet Peter Lundgren – som själv medgett att han tog en kvinnlig partikamrat på brösten mot hennes vilja.

Expressen har tidigare kunnat visa att partiets taktik ofta varit att förhindra att uppgifter om sextrakasserier och övergrepp i partiet når offentligheten.

– Vad Sverigedemokraterna försöker göra är att trolla bort det här, säger advokaten Ulrika Rogland.

Sverigedemokraternas krishantering började redan vid niotiden i söndagskväll när partiet skickade ut ett pressmeddelande om att EU-parlamentarikern Kristina Winberg stängs av från partiet och stryks från EU-listan, där hon stod på plats fyra. Bakgrunden till det drastiska dragen var att Expressen dagen före hade konfronterat toppkandidaten Peter Lundgren med bandupptagningar där den kvinnliga partikamraten berättar för Kristina Winberg hur hon fick panik när Lundgren tog henne på brösten på ett hotellrum under ett partiarrangemang förra året. Kvinnan vittnade också om att Peter Lundgren ska ha hållit fast henne.

När Expressen träffade Lundgren så medgav han att han tagit kvinnan på brösten mot hennes vilja:

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

Och igen:

– Jag vet att jag la handen på hennes bröst, sa Lundgren som efter avslöjandet ställt in sin medverkan i flera debatter.

Natten mot tisdagen lade Sverigedemokraterna ut en video där Peter Lundgren sitter och pratar med den utsatta kvinnan.

– Det var en jobbig situation. Som du säger, vi hade det så himla roligt, vi som var i rummet hade jättetrevligt. Sedan är det bara oturligt att det blev så dumt som det blev, säger kvinnan i videon där hon tillägger att händelsen är ”utagerad”.

I Sverigedemokraternas film sitter den utsatta kvinnan tillsammans med Peter Lundgren och pratar om händelsen.Foto: Youtube/Sverigedemokraterna

Advokaten: Försöker trolla bort det

En av dem som reagerat på videon är advokaten Ulrika Rogland. Hon var tidigare åklagare och har jobbat mycket med vålds- och sexualbrott, ofta med koppling till kvinnor eller barn. I Expressen tv riktade hon kritik mot SD:s val att exponera den utsatta kvinnan tillsammans med mannen som erkänt att han, mot hennes vilja, tagit henne på brösten:

– Hon får sitta på en film tillsammans med förövaren och förminska det här - man kan inte trolla bort det liksom, men det är det man försöker göra.

– Jag tycker att det är väldigt obehagligt att man först har en kvinna som beskriver att hon tycker att det här var jättejobbigt, att hon fick panik, och sen så får man se en film där hon sitter och förminskar sig själv och hela händelsen.

– Jag tycker att det är oerhört anmärkningsvärt att Sverigedemokraterna gör på det här sättet, sa Rogland.

SD: ”Hennes eget val”

Sverigedemokraternas presschef Henrik Gustafsson skriver i en kommentar till Expressen om kritiken:

”Det var hennes eget val att inte vara anonym. Vi har, som sagt, lyssnat till henne och hennes önskemål och försökt tillgodose detta. Åsikter eller kritik från externa tyckare är därför helt irrelevant. Att för henne sitta i en soffa med en god vän är naturligtvis inget problem. De åker på semester tillsammans, firar nyårsafton ihop, och bjuder in varandra till privata aktiviteter. För dem är detta utagerat för över ett år sedan.”

Det är inte första gången som Sverigedemokraterna har försökt krishantera skandaler som rör sexuella trakasserier eller övergrepp i partiet. Redan 2016 kunde Expressen avslöja SD:s interna sextrakasserirapport som partiets säkerhetsavdelning tagit fram. I den femsidiga rapporten granskades sex namngivna kvinnor i detalj. I rapporten framgår att syftet var att ”i slutändan få slut på skriverierna.”

Några av kvinnorna hade då öppet, i bland annat Expressen, pratat öppet om sina erfarenheter. Nu var målet att det inte skulle bli fler vittnesmål som nådde offentligheten genom medierna:

”Vi beslutade att vi skulle arbeta på de personer som var en potentiell risk för skapande av nya rubriker i tidningarna”, stod det i rapporten.

Rådet: Blanda inte in polisen

Ett annat syfte var att i åtminstone ett fall försöka undvika att kvinnan skulle polisanmäla.

Säkerhetsavdelningen skrev att kvinnan visat upp ”sms som med all sannolikhet kan betraktas som sexuella trakasserier” som skickats från en manlig partikollega. Trots att kvinnan ”känner obehag över vad han skriver” så blev rådet från partiet att ”hon absolut inte blandar in polisen.”

Flera av kvinnorna avfärdas också i rapporten med nedsättande epitet. En beskrivs som en ”ganska sjuk person”, och en annan kvinna avfördas som både ”jobbig” och ”svartsjuk”. En ung kvinna, som anmält en SD-tjänsteman för våldtäkt, anklagas av säkerhetsavdelningen för att hon ”vid ett flertal tillfälle varit berusad” och när de i detalj listar vad som påstås vara hennes kärleksliv sammanfattas det med hennes ”omoraliska leverne”.

När Expressen avslöjade SD-rapporten om kvinnorna som vittnat om sexuella övergrepp sa partisekreteraren Richard Jomshof att partiet inte ska ”syssla med sån här verksamhet”.

Expressen har under onsdagen sökt Peter Lundgren, som nu är föremål för en förundersökning gällande sexuellt ofredande. Vi har också sökt den utsatta kvinnan som han tog på brösten.

Peter Lundgren säger till Expressen efter en debatt på onsdagen att det var kvinnan som tog initiativ till videon.

– Hon föreslog att vi skulle göra den och det är jag glad för. Hon är en god vän. På kvällen när vi var färdiga gick vi och åt middag ihop. För oss är saken utagerad men nu ska massa andra lyfta det. Jag välkomnar att det nu är en rättssak och inte något för media att bedöma.

Är du rädd att något mer kommer fram?

– Nej.

Under debatten fick Peter Lundgren en del pikar för händelsen, vilket han avfärdar som billiga politiska poänger.

– Jag försöker undanhålla mig själv från billiga poänger. Jag ser ingen anledning till det.