Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD stryker Kristina Winberg inför EU-valet

Kristina Winberg petas från SD:s lista för EU-kandidater.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna stryker Kristina Winbergs namn som kandidat inför EU-valet.

Enligt partiet har Winberg ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver man i ett pressmeddelande.

Hon stängs nu av från sitt medlemskap – bara en vecka innan valet.  

Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig”, skriver hon på Facebook. 

Sverigedemokraterna meddelar på söndagskvällen att Kristina Winberg styrks som kandidat inför EU-valet. 

Enligt ett pressmeddelande har Winberg vid upprepade händelser under de senaste åren ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande både i förhållande till kolleger och personal - men också i förhållande till direktiv och önskemål som förts fram från riksorganisationen”.

Partiet skriver att det förekommit en intern diskussion kring Winbergs fortsatta plats på listan men att man valde att ge henne en andra chans, genom att erbjuda Winberg fjärdeplatsen på listan. Förhoppningen var då att beteendet skulle förbättras.

”Tyvärr har Winberg i stället valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen”, skriver SD vidare i pressmeddelandet.

Kristina Winberg stängs av från partimedlemskapet

Enligt partiet ska det nyligen ha framkommit bevis som visar att Kristina Winberg inte längre har någon lojalitet för Sverigedemokraterna. Hon ska ha uttryckt sig ”hotfullt” och ”agerat i det dolda” för att skada partiets anseende. 

Hon ska också ha ”konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av medierna”, skriver man i pressmeddelandet.

Sverigedemokraterna uppger att orsaken bakom beteendet ska ha varit ett missnöje med fjärdeplatsen på EU-kandidatslistan.

Med det meddelar partiets verkställande utskott att Kristina Winberg ska avstängas från sitt medlemskap i partiet. En begäran om att stryka henne från EU-kandidatslistan ska också skickas in till Valmyndigheten.

Kristina Winberg: ”Gör ont att bli anklagad”

På Sverigedemokraternas sajt har Kristina Winbergs namn tagits bort.

– Vi har haft ett antal möten om den här frågan och har nu fattat det här beslutet, tyvärr. Men just nu har jag inget mer att tillägga än det som står i pressmeddelandet, säger partisekreterare Richard Jomshof till DN. 

Kristina Winberg kommenterar beslutet på sin Facebook.

”I svåra stunder är det lätt att fastna i negativa tankar och jag ska erkänna att det i kväll är ett virrvarr av olika känslor på en och samma gång. Jag vill rikta ett stort tack till alla fantastiska människor jag fått äran att möta, som röstat på mig och som hört av sig i kväll. Det värmer innerligt”, skriver Kristina Winberg på Facebook.

Hon fortsätter:

Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig. Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig. Tack ännu en gång för allt stöd ni visat mig.”

https://www.facebook.com/kristina.winberg/posts/2800131580002201

Kritiserades av sin egen partiledning

Expressen avslöjade 2016 hur Sverigedemokraternas partiledning hånade Kristina Winberg. 2014 skickade Martin Kinnunen, dåvarande pressansvarig för partiet, en larmrapport till partiets ledningsgrupp efter att ha försökt arbeta emot Kristina Winbergs mediaframträdanden. 

Jag har kört två medieträningspass framför kameran med henne igår och nu i dag och hon har utvecklats men det är egentligen på marginalen”, skrev Kinnunen och fortsatte:

Det blir jobbigare då hon än så länge saknar förmågan att ta initiativ ens när jag frågar ut henne och ger henne möjligheterna.

Efter en debatt i SVT:s Agenda mot Folkpartiets Marit Paulsen – som blev väldigt uppmärksammad – skrev Kinnunen på nytt till ledningen. 

Efter gårdagens debatt så är min slutsats att vi inte kommer att lyckas få upp henne på rimlig nivå innan valdagen. Hon räcker inte till och det är kanske inte hopplöst (men nästan) att träna henne då hon i alla fall inte har förmågan att använda sig av kunskaperna såvida hon inte får rena straffsparkar”, skrev han då. 

Kristina Winberg sade då om kritiken från sitt eget parti: 

– Det var säkert många som tyckte att det var konstigt att välja mig utan nån speciell erfarenhet. 

Expressen söker Kristina Winberg.