Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD blir tredje största partiet i EU-valet

Partiledare Jimmie Åkesson (mitten) jublar då preliminärt valresultat presenterats, under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren under Sverigedemokraternas valvaka.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jubel på SD:s valvaka i Nacka.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna har haft en turbulent sista vecka innan valet – samtidigt har opinionsmätningarna pekat på succé.

När det preliminära resultatet presenteras står det klart att SD blir Sveriges tredje största parti i EU-parlamentet – med 15,6 procent.

Partiledaren Jimmie Åkesson gestikulerar och ler stort då han talar vid partiets valvaka:

– Vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet men uppenbarligen har vi lyckats otroligt bra den här gången.


VALRESULTATET: Se hur dina grannar röstade i EU-valet 2019 

Sverigedemokraterna har haft en turbulent vecka, men turerna runt Peter Lundgren har inte påverkat SD nämnvärt i opinionen.

När det preliminära valresultatet presenteras står det klart att SD får 15,6 procent. Det är en ökning från 9,6 förra valet.

– Jag är så otroligt stolt. Nu har jag besökt nästan 100 städer och överallt har jag träffat människor, entusiastiska partivänner sympatisörer, medlemmar som kämpar för att vi ska nå det här resultatet oh så står vi här nu och så vinner på det här sättet. Det är helt fantastiskt, säger Jimmie Åkesson.

Partiledaren gestikulerar och ler då han talar till partianhängarna.

– Sverigedemokraterna i dag är inget uppstickarparti längre, vi är på riktigt en folkrörelse. Vi finns i varje kommun nu och jag älskar att se det. Det är helt underbart.

Partiet ökar nu med ett mandat i EU-parlamentet, från två till tre. 

Högst upp på partiets lista står Peter Lundgren, Jessica Stegrud, och Charlie Weimers. 

Det preliminära resultatet är ungefär som SD:s toppkandidat Peter Lundgren hoppades. 

– Man hoppas på en fördubbling, men jag tror på 15-16 procent, säger Peter Lundgren till Expressen under SD:s valvaka i Nacka utanför Stockholm.

SD:s besvikelse – ser inte ut att gå om M

Samtidigt blir SD inte andra största parti, vilket tidigare mätningar indikerat. Moderaterna har spurtat på slutet.

– Kopieringsmaskinen har gått varm hos Moderaterna, de har plockat väldigt mycket politik som vi har fört i många år. Men de har gjort det på ett starkt sätt, det får man ge dem, säger Jessica Stegrud, SD:s andranamn, till Expressen.

Samtidigt är partisekreteraren Richar Jomshof positiv.

– Helt fantastiskt, att det skulle gå bra har vi vetat hela tiden, men frågan är hur långt det skulle räcka. Jag hoppas fortfarande att vi kan växa och gå om Moderaterna, säger Richard Jomshof om vallokalsundersökningen vid 21.

Strök fjärdenamnet Winberg

Det har varit en turbulent vecka för Sverigedemokraterna. Sent på söndagskvällen skickade Sverigedemokraterna ut beskedet att partiets fjärdenamn Kristina Winberg stryks från listan och utesluts från SD.

Partiet skrev att det ”upptäckts belägg för att Winberg inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”. Pressmeddelandet fortsatte: 

”Hon har inte minst uttryckt sig hotfullt i förhållande till partiet samt agerat i det dolda för att skada partiets anseende och där hon konspirerat för att smutskasta partikamrater med hjälp av media.”

Under måndagsmorgonen kunde Expressen avslöja att Peter Lundgren tagit en kvinnlig partikollega på brösten mot hennes vilja under en partifest förra året, baserat på bandinspelningar som Kristina Winberg gjort under samtal med den drabbade kvinnan.

Winberg säger att hon inte har skickat materialet till medier och att hon fick sin mobil stulen för ett år sedan.

Sverigedemokraternas turbulenta vecka

När Expressen konfronterade Peter Lundgren med uppgifterna medger han att det inträffat. 

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, sade han.

Samma morgon medverkar Peter Lundgren i Sveriges Radio och säger då att han och kvinnan kommer gå ut tillsammans med deras version av händelsen.  En Youtube-film släpps natten mot tisdagen.

Då har Peter Lundgren redan ställt in sin medverkan i ”Aktuellt” i SVT på måndagskvällen. Partiets tredjenamn på EU-listan Charlie Weimers dyker upp i Lundgrens ställe.

Tisdagen följs av ytterligare inställda framträdanden. Lundgren hoppar av TV4:s ”Malou efter tio”, en duell mot Centerpartiet i Kvartals podcast samt både Sveriges Radios och Aftonbladets slutdebatter på onsdagen.

Jimmie Åkesson har utsatts för attacker i slutet av veckan.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson attackerad

Den sistnämnda debatten dyker han dock upp till i sista stund. När Peter Lundgren anländer till Aftonbladets debatt på onsdagskvällen meddelar han att han anmält Kristina Winberg för förtal. Då har åklagare inlett en förundersökning om sexuellt ofredande. 

– Det har varit en jobbig period för mig. Det är egentligen första gången när man har ett sådant här drev efter sig, där alla gör allt för att ta all form av människovärde och heder av en. Jag skulle ljuga som jag sa att det inte känns, sa han till Expressen då.

Sedan onsdagskvällen har Peter Lundgren varit tillbaka och deltagit i flera sammanhang, bland annat SVT:s slutdebatt och Expressen TV:s ”Bara Politik”.

Under slutspurten av valrörelsen har Jimmie Åkesson utsatts för attacker i form av smällare som kastats mot SD-ledaren. Det har skett två gånger under hans turné i landet – i Mariestad på torsdagen och i Tranås på fredagen.

– Jag förstår inte hur man tänker när man gör en sån här sak. Så otroligt dumt! Människor hade kunnat skadas, har Åkessons stabschef Mikael Eriksson sagt.