Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-angreppet på S efter attackerna på Åkesson: ”De underblåser hatet”

S-toppen Heléne Fritzon säger att partiet ”tänker ta fajten mot de högerextrema”.Foto: ALEX LJUNGDAHL
SD:s Peter Lundgren anklagade i SVT:s debatt S för att ha piskat upp en stämning som lett till att Jimmie Åkesson attackerats.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Socialdemokraterna har piskat upp en stämning i valet som lett till att SD-ledaren Jimmie Åkesson attackerats. Den anklagelsen riktade SD-toppen Peter Lundgren mot S under fredagskvällens debatt i SVT.

– De underblåser hatet och avhumaniserar oss, säger han.

Men S-toppen Heléne Fritzon står på sig.

– Vi tänker ta fajten mot de högerextrema, säger hon.

 

MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

Tonen i debatten mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har skruvats upp allt mer under EU-valrörelsen, och den avslutande debatten i SVT på fredagskvällen var inget undantag.  

Flera gånger hettade det till, och SD:s toppkandidat Peter Lundgren gick till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och Heléne Fritzon efter en tuff ordväxling mellan Fritzon och KD-toppen Sara Skyttedal.

Enligt Peter Lundgren har S piskat upp en stämning i valet som lett fram till de attacker som SD-ledaren Jimmie Åkesson utsatts för. 

– S retorik är bedrövlig. Det är hatretorik ni bedriver. Du attackerar en politisk motståndare baserat på väska eller vad hon kör för bil. Ni är så långt under nivån, ni har tappat alla koncept. Tack vare dig har min partiledare attackerats två gånger den här veckan. Ni är de absolut värsta på att driva hatretoriken, sa Peter Lundgren i debatten.

Smällare kastades meter från Jimmie Åkesson

Attackerna han syftar på är de som ägde rum under torsdagen och fredagen under Jimmie Åkessons turné i landet, då smällare kastats och hamnat bara några meter från SD-ledaren. 

– Två gånger har vår partiledare blivit attackerad under valrörelsen. Ingen S-företrädare har gått ut och fördömt det. De underblåser hatet och avhumaniserar oss. Socialdemokraterna målar upp en bild av att SD är okej att attackera. Vi har unga tjejer som företräder oss som blir spottade på och får saker kastade efter sig, säger Peter Lundgren.

Heléne Fritzon viftar bort anklagelsen när Expressen frågar om det.

– Jag är nöjd med att han reagerar. Vi tänker ta fajten mot de högerextrema, säger hon.

”Vi kommer att ta fajten mot de högerextrema”

Och till SVT säger hon att SD:s uppskruvade tonläge bara visar att S haft rätt som gjort valet till en folkomröstning om SD. 

– Det visar att vi hade rätt när vi gick in i valrörelsen, att vi kommer ta fajten mot de högerextrema krafterna. Då är jag nöjd över att de reaktionerna kommer, för det är precis det väljarna behöver se, säger Heléne Fritzon till SVT.

Bakom det höga tonläget mellan de två partierna ligger också en tuff kamp om arbetarväljarna i EU-valet, där Socialdemokraterna har uppenbara problem.  

Enligt en intern mätning som LO låtit göra och som Expressen avslöjade på torsdagskvällen har S stöd bland LO-medlemmarna rasar till historiskt låga 32,2 procent samtidigt som stödet för SD gått upp.