Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Skyttedals ilska: ”Svepskäl och dimridåer”

Sara Skyttedal (KD) har drivit för ett ”lagom EU” inför valet i morgon.
Foto: OLLE SPORRONG
Alice Bah Kuhnke (MP) pekar på klimatet som EU:s viktigaste fråga.
Foto: OLLE SPORRONG
Sara Skyttedal (KD) har drivit för ett ”lagom EU” inför valet i morgon.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Alice Bah Kuhnke (MP) pekar på klimatet som EU:s viktigaste fråga.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Skyttedal (KD) brusade upp på frågan om var hon står gällande abort i Expressen och Di TV:s ”Uppesittarkväll”.

Enligt KD:s toppnamn tar andra partier upp frågan eftersom de är nervösa inför morgondagens EU-val.

– Man använder sig av den här typen av svepskäl och dimridåer trots att väljarna vet att KD stått bakom svensk abortlagstiftning i tre decennier, sa Sara Skyttedal.


MISSA INTE: Gör Valkompassen inför EU-valet 2019

Kristdemokraternas Sara Skyttedal och Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke möttes i Expressen och Di TV:s ”Uppesittarkväll” inför morgondagens EU-val.

En av frågorna som väckte starka reaktioner var den om KD:s syn på abort. 

Det efter Dagens Nyheters granskning av hur KD-toppen Lars Adaktusson röstat i abortfrågor under sin tid Europaparlamentet. Den nuvarande vice ordföranden visade sig ha röstat nej till abort 22 gånger.

– Låt oss gå igenom det här då. Kristdemokraterna har stått bakom svensk abortpolitik i flera decennier. Kristdemokraterna vill inte ha någon överstatlig abortpolitik, sa Sara Skyttedal.

Hon fortsatte:

– Sedan när det gäller vissa punkter har jag också gett besked om att jag kommer att rösta annorlunda än vad Lars Adaktusson har gjort. Framförallt när det gäller hur EU tar ställning gentemot omvärlden. Där tycker jag att inom ramen för biståndspolitiken och utrikespolitiken så kan vi göra mer.

Alice Bah Kuhnke: Oroad av KD som parti

Alice Bah Kuhnke var inte helt nöjd med Sara Skyttedals svar. 

– Det som oroar mig är KD som parti. Lars Adaktusson är inte vem som helst. Han har näst mest makt. Han har mer makt än Skyttedal, han är andra vice ordförande, sa Alice Bah Kuhnke.

Hon fortsatte:

– När a vice ordförande trycker fel och har slagit sig i lag med ultrakonservativa krafter med en kvinnosyn som inte är värdig, då har man djupa problem att ta itu med.

Men uttalandet fick Sara Skyttedal att se rött.

Enligt KD-toppen har debatten om abortfrågan använts av andra partier som ”är väldigt nervösa inför morgondagen”.

– Man använder sig av den här typen av svepskäl och dimridåer, trots att väljarna vet att KD stått bakom svensk abortlagstiftning i tre decennier, sa Sara Skyttedal.

Kritik mot KD sedan avslöjandet

Efter DN:s avslöjande under onsdagen har KD mött kritik från flera håll. Under lördagen riktade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) kritik mot Lars Adaktusson för att han inte vill svara på ytterligare frågor om sin syn på abort.

”Anmärkningsvärt att Adaktusson, som gick till val på att 'Skicka en granskande journalist till Bryssel' nu vägrar möta medierna för att förklara sitt abortmotstånd”, skriver han på sin Twitter.

https://twitter.com/Ygeman/status/1132219039470804992?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1132219039470804992%7Ctwgr%5E393039363b636f6e74726f6c&ref_url=https%3A%2F%2Fklara.xpr.dex.nu%2Fedit%2F796d32c2-a9b5-4b87-8fe8-f7de3ec8899f

Kritik kom även från L-ledaren Jan Björklund och S-toppen Annika Strandhäll i samband med Ebba Busch Thors tal i Lund under KD:s valspurt. 

Inför KD-ledarens tal spelade partiet upp låten ”Sweet Home Alabama”. 

Bristande omdöme. Alabama har just förbjudit aborter. KD röstar mot aborträtten i Europa. KD vill att sjukvården ska kunna vägra utföra aborter”, skriver Jan Björklund på Twitter.

https://twitter.com/bjorklundjan/status/1132368544400846849

”Osmakligt om det stämmer och säger väl då allt om seriositeten hos detta parti. I morgon är det val till EU parlamentet. Rösta på ett parti som står upp för kvinnors rättigheter”, skriver Annika Strandhäll på Twitter.

https://twitter.com/strandhall/status/1132348135601311744

Senare under lördagen delade även Sverigedemokraterna en video där partiledaren Jimmie Åkesson uppmanar väljare som förtidsröstat på KD att ändra sig till SD.

– Ärligt talat, när det gäller invandringspoltiken saknar Kristdemokraterna all trovärdighet och all verklighetsförankring, sa Jimmie Åkesson i videon. 

Han fortsatte: 

– Har ni redan röstat på Kristdemokraterna för att ni fått för er att de är tuffa i invandringspolitiken, då kan man ångra sin röst i morgon.

Ebba Busch Thor: Smutsig valkampanj

Under lördagen har Ebba Busch Thor reagerat på kritiken. På sin Facebook skriver KD-ledaren att de andra partierna agerat med slag under bältet. Bland annat skriver hon:

”I några debatter har det verkligen varit alla mot en.”

Enligt KD-ledaren har partiet blivit smutskastat på ett sätt hon inte sett maken till.

Vi sade att vi vill ha ett EU som är Lagom. Men vi blev kallade högerextrema av statsministern. Vi blev kallade lögnare av regeringen. Vi blev kallade diktaturkramare av liberalerna. Vi blev kallade kvinnofientliga, inte bara av ytterkantsvänstern, utan också av delar av journalistkåren,” skriver Ebba Busch Thor i lördagens inlägg på Facebook.

Hon fortsätter:

Så långt tillbaks jag kan minnas, kan jag inte erinra mig en smutsigare valrörelse. Det har gått bra för KD det senaste året, men ändå har valspurten visat vilket underläge vi slår ur. Våra motståndare har mångdubbelt större kampanjbudgetar. Och de tycks inte sky några medel.” 

https://www.facebook.com/ebbabuschthor/photos/a.663456227007129/2443743338978400/?type=3&theater