Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sara Skyttedal: ”Sverige ska ha fullt utrymme”

”Mitt parti går till val att vi vill stoppa båda de här krafterna”, säger Sara Skyttedal i ”P1 Morgon”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
I utfrågningen får hon bland annat frågor om sin jämförelse mellan Emmanuel Macron och Victor Orbán. Foto: BELA SZANDELSZKY / AP

Sara Skyttedal fick hård kritik när hon inte valde mellan Emmanuel Macron och Victor Orban. 

I ”P1 Morgons” utfrågning försvarar hon sitt uttalande. 

– Mitt parti går till val att vi vill stoppa båda de här krafterna, säger hon. 

I ”P1 Morgons” utfrågning på tisdagsmorgonen fick Sara Skyttedal flera frågor om vad EU i praktiken kan göra. 

KD-toppen tryckte på att partiets farhågor över att EU får inflytande över enskilda nationers frågor om föräldraledighet och socialförsäkringar. 

Hon pressades bland annat om Europa 2020-strategin som inte är bindande. 

– Det är just att kommissionen säger att man inom det här området ska gå in med tydligare lagstiftningsförslag. Jean-Claude Juncker sade förra året att alla sociala pelarens principer ska följas upp med bindande principer, säger Skyttedal. 

Sara Skyttedal tryckte på sina farhågor om att EU i framtiden kommer vilja lägga fram lagstiftningar och inte bara rekommendationer. På frågan om hur stor risken är svarar hon: 

– Den blir mindre ju större KD blir. Det är många partier runtom i Europa som försöker spela ner det här hotet. 

Skyttedal svarar på kritiken efter intervjun

Sara Skyttedal fick också frågor om sin uppmärksammade intervju med DN där hon skulle välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Ungerns president Viktor Orbán. 

– Det jag sa var att valet inte handlar om Macron eller Orban. Jag tycker man ger en skev bild när man försöker måla upp debatten i EU så binärt. Att man antingen behöver välja Orban eller Macrons väg. Mitt parti går till val att vi vill stoppa båda de här krafterna, säger hon och fortsätter: 

– Om man lyssnar på hela intervjun i DN så tycker jag det framgår glasklart att jag hellre ser ett samarbete med Macron. Det är stora skillnader mellan de företrädarna. Men det är destruktivt för EU-debatten, att det handlar om gott mot ont.