Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Skyttedal och Soraya Post frågas ut i SVT

Sara Skyttedal på väg in i SVT-studion.
Sara Skyttedal hoppas komma in i EU-parlamentet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Soraya Post hoppas få förnyat förtroende.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Expressens politikexpert Jenny Madestam.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
1 / 10

Feministiskt initiativs Soraya Post vill få fem år till i EU för att fullfölja arbetet om mäns våld mot kvinnor.

Kristdemokraternas Sara Skyttedal hoppas bli invald i parlamentet för första gången.

På tisdagen frågades de ut i SVT:s ”Toppkandidaterna”. 

– Ryssland rustar inte upp, säger Soraya Post och avfärdar ett hot från öst.

”Vad har deras partier gjort i parlamentet de senaste fem åren och vad vill de driva framöver?” är frågeställningen när SVT-programledarna Camilla Kvartoft och Anders Holmberg möter toppkandidaterna för de nio partierna som i dag representerar Sverige i Europaparlamentet.

Först ut är Feministiskt initiativs Soraya Post och Kristdemokraternas Sara Skyttedal. 

Inför utfrågningen säger Sara Skyttedal att hon är ”sjukt laddad”.

– Det är viktigt att vi visar att det finns en annan väg framåt, som både är emot populism och superstatsfederalism. KD tror på ett mer balanserat EU, där vi tror att man kan reformera unionen med fokus på kärnuppdraget, säger hon i Expressen TV.

Inledningsvis pressas Sara Skyttedal om klimatet och hennes kontroversiella utspel på Twitter om att hon tänker flyga mer för klimatets skull.

– Jag tänker inte ha fokus på att rädda klimatsamveten, jag fokuserar på att rädda klimatet, säger Skyttedal i SVT.

”Måste visa att Donald Trump hade fel”

I frågan om utsläppskrav poängterar hon att EU bara står för nio procent av världens utsläpp. Camilla Kvartoft frågar om hon inte lyssnar mer på industrin än klimatforskare.

– Om vi inte visar omvärlden att vi kan göra den här omställningen samtidigt som vi har tillväxt då kommer inga andra länder följa efter, svarar Skyttedal och kallar klimatdebatten för ”sifferbingo”.

– Det hjälper inte om vi lyckas rädda vårt klimatsamvete här i Europa om vi inte visar att Donald Trump hade fel när han lämnade Parisavtalet.

Om att EU-kommissionens förslagit en höjd svensk avgift på 15 miljarder säger Sara Skyttedal:

– Förslaget från kommissionen är provocerande. Vi kan inte ta den här notan – Sverige måste höja rösten.

”Ryssland rustar inte upp”

Soraya Post fick frågor om romers rättigheter och Rumäniens roll.

– Rumänien kommer inte att komma undan, säger Post.

Om Sveriges ansvar för fattiga EU-migranter säger hon:

– Jag tycker att vårt ansvar sträcker sig inom de områden där vi har sagt ja till konventionerna. Självklart har de rätt i och med den fria rörligheten att vistas här i tre månader, i sex månader om de är arbetssökande. De här människorna kommer inte som tiggare, de kommer för att söka jobb. De flesta vill inte lämna sitt hemland för gott.

Post säger att hon vill behålla EU som ett fredsprojekt och vill ”absolut inte se en militärmakt”. 

Hon avfärdar att Ryssland skulle vara ett växande hot och ser inte risken för en potentiell invasion av Baltländerna. Om de faktiskt hotades av Ryssland ska EU använda ”mjuk makt” i så hög utsträckning som möjligt, säger hon.

– Ryssland rustar inte upp. De ökar inte sin försvarsbudget.

Tufft för Fi i opinonen

I EU-valet 2014 nådde Feministerna 5,49 procent och kom in i parlamentet för första gången. Men i dagens mätningar ligger partiet betydigt lägre. I Expressen/Demoskop låg väljarstödet inför EU-valet på 1,0 procent.

– Jag måste få komma in igen, jag måste få driva igenom EU-direktivet om mäns våld mot kvinnor, har Soraya Post sagt i en stor intervju med Expressen.

Kristdemokraterna har å sin sida vind i opinionen. Partiet som var uträknat för ett par år sedan går nu starkt framåt och fick hela 10,4 procent i EU-valsmätningen från Expressen/Demoskop.

Det är nästan en fördubbling av de 5,93 som partiet fick 2014. Toppkandidaten Sara Skyttedal berättade i en stor intervju med Expressen om sitt viktigaste löfte till väljarna:

– Att stoppa den sociala pelaren från att utmynna i lagstiftning. 

På väg in i SVT-studion kommenterar Soraya Post hur Fi ska jaga röster de kommande veckorna innan valet:

– Vi kommer att köra på och berätta om vad vi har levererat under de här fem åren vi har funnits i parlamentet och varför vår politik är viktig. De som hade förtroende för oss förra gången har inga skäl att inte ha det igen. Vi har hållit vad vi har lovat, säger hon.

”Försprång i att hon är slagkraftig”

Expressens politikexpert Jenny Madestam om Soraya Post och Sara Skyttedal:

– Sara Skyttedal har ett försprång i att hon är slagkraftig, precis som sin partiledare. Hennes nackdel är att hon inte har suttit i parlamentet, som Soraya Post har. Skyttedal har i inledningen av valrörelsen relaterat lite för mycket till inrikespolitiken, men nu börjar hon skifta fokus. 

Madestam har svårt att se att Fi kommer in i EU-parlamentet i årets val.

– Kanske har tåget lite passerat. Det var en boom runt förra EU-valet, nu är de frågorna inte lika heta för väljarna. Jag tippar att det blir som siffrorna visar. Därför blir det också lite urvattnat i de här utfrågningarna där Fi är med, säger hon i Expressen TV.