Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sara Skyttedal och Alice Bah Kuhnke i debatt inför EU-valet

Sara Skyttedal (KD). Foto: SVT
Alice Bah Kuhnke (MP). Foto: SVT
Alice Bah Kuhnke är MP:s första namn inför EU-valet. Foto: OLLE SPORRONG
Sara Skyttedal är KD:s toppnamn. Foto: JENS CHRISTIAN

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke och Kristdemokraternas Sara Skyttedal har mötts i en EU-debatt i SVT:s ”Agenda” på söndagskvällen.

Där anklagades Alice Bah Kuhnke för att driva en miljöpolitik som är farlig för EU:s konkurrenskraft.

– Vi kan inte ha en politik som slår mot mobilitet, konkurrenskraft eller tillväxt, säger Sara Skyttedal i debatten.

Klimat och socialfrågor stod på schemat under Agendas EU-debatt mellan MP-toppen Alice Bah Kuhnke och KD-toppen Sara Skyttedal på söndagskvällen.

Sara Skyttedal var snabbt med att rikta kritik mot Miljöpartiets klimatpolitik inför EU-valet. 

Enligt KD-toppen krävs miljöpolitik som bidrar till klimatet, men som inte lägger för stort ansvar på individen eller som påverkar tillväxten negativt.

– Då kan vi inte ha en politik som skuldbelägger en familj som sparat hela året till en Thailandsresa, eller som slår ut möjligheten att leva utanför Stockholms innerstad. Vi kan inte ha en politik som slår mot mobilitet, konkurrenskraft eller tillväxt, säger Sara Skyttedal i Agendas debatt.

Hon nämnde Donald Trumps skäl till att lämna Parisavtalet – att avtalen ansågs påverka landets konkurrenskraft negativt.

– Du riskerar att ge honom rätt, säger Sara Skyttedal.

Splittrade om utsläppen 

Alice Bah Kuhnke menade i stället att kraven på miljön var nödvändiga. Det för att möta framtida utmaningar som en klimatkris kan innebära.

I SVT:s Agenda togs även EU:s mål för minskade utsläpp för nya bilar upp. Där vill MP se en minskning med 75 procent. KD vill se en minskning med 40 %.

Enligt Sara Skyttedal är MP:s mål orealistiskt. Alice Bah Kuhnke kallar målet ”tveklöst” uppnåeligt.

– Vi måste se till att utsläppen minskar nu. Det räcker inte att ha en politik som är lagom utan vi måste lyssna till många andra än vad bilbranschen själv säger. Jag lyssnar till vad klimatexperterna säger att vi måste göra, säger Alice Bah Kuhnke.

MP-toppen har tidigare kritiserat Sara Skyttedals och KD:s EU-kampanj, med sin slogan om att ”Make EU lagom”.

– Lagom duger inte, vi står inför en klimatomställning som är den största utmaningen som mänskligheten har stått inför, sa Bah Kuhnke under Expressens EU-debatt i april. 

Alice Bah Kuhnke: ”KD fäktar mot väderkvarnar”

När det kom till socialfrågorna hade EU-topparna vitt skilda åsikter. Medan Alice Bah Kuhnke ser positivt på nya EU-direktiv för jämställda löner och en miniminivå för föräldraledighet ser Sara Skyttedal risker.

KD-toppen menar att ett utökat samarbete i socialfrågorna riskerar att tvinga Sverige att göra avkall på välfärden. I stället vill Skyttedal se tydliga gränser för EU:s ansvar och Sveriges ansvar.

– Ni har banat väg för att vi tappar svensk välfärd, säger Sara Skyttedal.