Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skulle väljarna rösta i EU- valet – ny mätning i kväll

Jenny Madestam gästar kvällens program. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Christer Nylander, gruppledare för L, gästar kvällens program. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Pär Holmgren (MP) gästar kvällens program. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

En helt ny Demoskop-mätning, som visar hur väljarna skulle ha röstat i EU-valet om det vore val i dag, presenteras i kvällens livesända ”Bara politik” i Expressen TV. I studion finns bland annat Demoskops opinionschef Peter Santesson och statsvetaren Jenny Madestam för att tolka siffrorna. 

Programmet gästas också bland annat av Miljöpartiers toppkandidat Pär Holmgren samt Liberalernas gruppledare Christer Nylander. 

I kvällens ”Bara politik” i Expressen TV, som sänds live klockan 19, presenteras resultatet i en helt ny Demoskop-mätning där väljarna svarar på vilket parti de skulle rösta på i EU-valet om det vore val i dag. Mätningen har gjorts på uppdrag av Expressen. 

På plats i studion för att analysera resultatet finns Demoskops opinionschef Peter Santesson och Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola tillika Expressens politikexpert. 

– EU-valen brukar alltid innehålla överraskningar. Fler är beredda att göra partibyten och väljarna tillåter ofta olika mer tillfälliga faktorer att spela större roll. Det gör EU-valen mer oförutsägbara. I tidigare val har personfrågor varit betydelsefulla. En toppkandidat med lyskraft kan göra mycket för partiets resultat, säger Peter Santesson och fortsätter: 

– Därför blir det särskilt intressant att se hur Liberalernas står sig nu. Förut har Liberalerna gått bättre i EU-valen än i riksdagsvalen. Men den här gången kan det mönstret brytas och det är mycket möjligt att spärrgränsen blir ett svettigt problem för dem.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola tillika Expressens politikexpert. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Peter Santesson, opinionschef Demoskop. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Programmet gästas också av Miljöpartiets nyvärvning och toppkandidat Pär Holmgren, som tidigare främst varit verksam som meteorolog, samt Liberalernas gruppledare Christer Nylander

Pär Holmgren. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Lindberg, politisk chefredaktör för Aftonbladet, Ulrica Schenström, M-debattör och tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt samt Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, utgör programmets panel denna vecka. De får alla utse det parti eller den toppkandidat de tror kommer att flippa respektive floppa i EU-valet. Samt: hur kommer det sig att politiker gång på gång ertappas med att på ett eller annat sätt fuska med skattepengar? 

Programmet sänds live klockan 19. 

Ulrica Schenström, M-debattör med förflutet som Reinfeldts statssekreterare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete.

Jenny Madestam: tre EU-kandidater som känns extra heta

1. Fredrick Federley (C). ”Har erfarenheten och ser ut att kunna locka liberala (även Liberalernas) väljare. Att Marit Paulsen ger honom stöd ger fördelaktig tyngd. 

2. Alice Bah Kuhnke (MP). ”Vinner på sitt kändisskap i kombination med miljö- och klimatfrågans centrala roll i EU-val. Att vara kändis är stor fördel i detta val. Att dessutom ta tåget till Bryssel kan skapa förtroende i vissa väljargrupper. 

3. Sara Skyttedal (KD). ”Har potential i egenskap av sin slagkraftighet och att KD profilerar sig med att EU ska vara lagom. Det kan locka svagt positivt orienterade väljare”.