Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så röstar du i EU-valet – enkel guide

Blir EU-valet första gången du röstar?

Lugn, Expressens Atilla Yoldas har satt ihop en guide om hur man går till väga - steg för steg.

Även till dig som vill förtidsrösta.

Foto: Atilla Yoldas

Först och främst är det viktigt att du har med dig ID-kort och ditt röstkort. Röstkortet får du hem i brevlådan till den adress där du är skriven. Är du skriven hos dina föräldrar, om du till exempel bor i andra hand, då kommer röstkortet dit i ett kuvert.

Så här ser ditt röstkort ut.

Ja, det är som sagt viktigt att du har röstkortet. Men OM du har tappat bort det, eller ”din hund har ätit upp det”, så går det att lösa på plats i röstningslokalen. Det blir bara lite krångligare för de som tar emot rösterna. Och för dig.

ID får du däremot inte glömma. Då blir det inget.

För dig som ska förtidsrösta blir nästa steg blir att hitta de här skyltarna sitter lite överallt. Om du inte har sett någon – gå in på Valmyndighetens hemsida och kolla vart det finns en lokal där du kan förtidsrösta. Att förtidsrösta innebär att du röstar innan valdagen den 26 maj, det kan tillexempel vara för att du är bortrest men du måste inte ange anledning. Du gör helt enkelt som du själv vill. 

Foto: Atilla Yoldas

Det här steget gäller både dig som ska rösta på valdagen och som ska förtidsrösta: När du röstar träffar du på röstmottagare som till exempel Stefan här.

På plats i vallokalen finns det valkuvert. Ett sådant behöver du. Ta ett, de syns väl och är inte svåra att hitta. 

I vallokalen finns också valsedlar. Det är dem du använder för att lägga din röst. Alla större partier ska finnas representerade. Om du inte hittar det parti du vill rösta på, ta en blank valsedel och skriv partiets namn på. 

Om du ska skriva på en blank sedel, kom ihåg att skriva tydligt.

I Sverige har vi hemliga val – vilket betyder att ingen får reda på vad du röstar på. Vill du inte skylta med vilka valsedlar du väljer, ta med dig ett par från olika partier in bakom skyddet. Det är dit du går för att lägga ner din valsedel i kuvertet. 

När du är klar går du till röstmottagaren, du vet en person så som Stefan du träffade där uppe i artikeln är, hen kryssar för ditt namn och personnummer, och sedan lägger hen din röst i ett förslutet kuvert. Du är du klar med din röstning. Röstmottagaren skickar sedan kuvertet till din valkrets. Rösterna räknas dock inte förrän efter vallokalerna stängt den 26 maj.

Foto: Atilla Yoldas

Om du har förtisdsröstat och ångrar dig har du tid på dig fram till den 26 maj att ändra dig. Då går du till din ordinarie vallokal (det står på röstkortet var den ligger) på valdagen, och säger att du vill ändra dig.

Så, om du har följt den har guiden har du röstat i EU-valet! Nu har du gjort ditt för att påverka de politiska besluten i EU under fem hela år.

Osäker på vad du ska rösta på? Gör Expressens valkompass här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!