Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas EU-parlamentarikerna av lobbyister

Flera svenska EU-parlamentariker uppger att de kontaktas av lobbyister varje dag.Foto: OLLE SPORRONG

Nästan hälften av de svenska EU-parlamentarikerna uppger själva att de påverkats av lobbyister.

Det visar en enkät som Dagens Nyheter har skickat ut.

– Det förvånar mig att inte fler svarar ja. Det är svårt med självinsikten. Det är klart att man påverkas när man träffas och diskuterar, säger Camilla Nothhaft, som forskar om lobbying, till DN.

Av de 20 svenska EU-parlamentarikerna har 19 svarat. Anna Maria Corazza Bildt (M) har avstått.

Av de svarande uppger tolv personer att de kontaktas av lobbyister varje vecka, medan fem svarar att de kontaktas av lobbyister varje dag. 

De svarande uppger att de för det mesta blir kontaktade i frågor som rör de utskott de sitter i men att det också händer att de blir kontaktade inför specifika omröstningar i parlamentet. 

Enligt flera ledamöter föregicks det omstridda upphovsrättsdirektivet, som EU-parlamentet nyligen röstade igenom, av intensiv lobbying.

– Det har varit som en explosion av olika intressen. Jag har försökt träffa både motståndare och de som tyckt att det varit bra, de som vill ha ett fritt internet och kultursektorn, säger Marita Ulvskog, S, som röstade ja till direktivet. 

Experten: Klart att man påverkas

Åtta ledamöter, alltså närmare hälften av de svarande EU-parlamentarikerna, uppger att de låtit sin uppfattning eller sitt agerande påverkas av lobbyister.

Camilla Nothhaft som har forskat om lobbying i Bryssel säger att hon sett exempel på att exakta formuleringar från lobbyister blivit lagtext. 

– Det förvånar mig att inte fler svarar ja. Det är svårt med självinsikten. Det är klart att man påverkas när man träffas och diskuterar, säger hon.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”