Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir nya Europaparlamentet efter valet

Nigel Farages Brexit Party rönte stora framgångar i EU-valet
Foto: RAY TANG/REX / RAY TANG/REX REX
Viktor Orbans parti Fidesz fick över 50% av rösterna i Ungern
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkels CDU backade i EU-valet
Foto: ?? 420724 / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

I Sverige tappade Miljöpartiet hälften av sina mandat – men nattens stora nyhet från Europa är den gröna partigruppens frammarsch.

Det är ett mer splittrat Europa som vaknar – de två stora partigrupperna S&D och EPP backade, medan mindre grupperingar växte.

Nu väntar en intensiv maktkamp.

– Det är ett historiskt ögonblick, vi ser en ny maktbalans i Europa, säger Guy Verhofstadt, ledare för den liberala partigruppen Alde, till BBC.

I Sverige växte Sverigedemokraterna mest, men i Europa backar deras partigrupp från 70 till 58 mandat, även Socialdemokraternas partigrupp S&D backar. Det gör också Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP. 

Vad händer nu?

För första gången samlar inte de stora partigrupperna S&D och EPP en majoritet av ledamöterna. Och precis som i Sverige kommer nya allianser att behöva bildas. Troligtvis lierar sig S&D och EPP med Alde för att kunna driva igenom stora beslut i EU-parlamentet, men även de gröna och de tre partigrupperna åt höger vädrar morgonluft.

Men partigrupperna är inte heller huggna i sten. Matteo Salvini, ledare för det EU-kritiska och högerpopulistiska Lega i Italien, har talat om att bilda en ny partigrupp. Salvinis parti rönte stora framgångar i Italien, och andra partier med samma inriktning gick bra i andra länder. Nigel Farages Brexit Party fick 32% av rösterna i Storbritannien, och Fidesz i Ungern, lett av Viktor Orban fick över hälften av rösterna i landet.

https://datawrapper.dwcdn.net/rK7Y5/2/

Vinnarna i EU-valet 2019

De som går framåt mest är de gröna partierna i EFA, liberalerna i Alde, högerpopulisterna i EFDD och nationalisterna i ENF.

Att de mindre grupperna går framåt betyder att de får mer inflytande i Europaparlamentet – och nya allianser tvingas fram. Dessutom har 28 nya ledamöter valts in, som ännu inte gjort klart vilken partigrupp de kommer tillhöra.

Förlorarna i EU-valet 2019

Den socialdemokratiska partigruppen S&D tappar 36 mandat, den moderata partigruppen EPP tappar 38 mandat, den nationalkonservativa partigruppen ECR tappar 18 mandat och vänstergruppen GUE/NGL tappar 14 mandat. 

Valdeltagandet ökar

I 22 av EU:s 28 medlemsländer ökar valdeltagandet från 2014 till 2019, och på det stora hela var valdeltagandet det högsta på 20 år. Högst valdeltagande var det i Belgen, Luxmeburg och Malta. Lägst valdeltagande var det i Tjeckien, Slovenien och Slovakien.