Så blir nya Europaparlamentet efter valet

Nigel Farages Brexit Party rönte stora framgångar i EU-valet
Foto: RAY TANG/REX / RAY TANG/REX REX
Viktor Orbans parti Fidesz fick över 50% av rösterna i Ungern
Foto: SZILARD KOSZTICSAK / AP TT NYHETSBYRÅN
Angela Merkels CDU backade i EU-valet
Foto: ?? 420724 / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

I Sverige tappade Miljöpartiet hälften av sina mandat – men nattens stora nyhet från Europa är den gröna partigruppens frammarsch.

Det är ett mer splittrat Europa som vaknar – de två stora partigrupperna S&D och EPP backade, medan mindre grupperingar växte.

Nu väntar en intensiv maktkamp.

– Det är ett historiskt ögonblick, vi ser en ny maktbalans i Europa, säger Guy Verhofstadt, ledare för den liberala partigruppen Alde, till BBC.

I Sverige växte Sverigedemokraterna mest, men i Europa backar deras partigrupp från 70 till 58 mandat, även Socialdemokraternas partigrupp S&D backar. Det gör också Moderaternas och Kristdemokraternas partigrupp EPP. 

Vad händer nu?

För första gången samlar inte de stora partigrupperna S&D och EPP en majoritet av ledamöterna. Och precis som i Sverige kommer nya allianser att behöva bildas. Troligtvis lierar sig S&D och EPP med Alde för att kunna driva igenom stora beslut i EU-parlamentet, men även de gröna och de tre partigrupperna åt höger vädrar morgonluft.

Men partigrupperna är inte heller huggna i sten. Matteo Salvini, ledare för det EU-kritiska och högerpopulistiska Lega i Italien, har talat om att bilda en ny partigrupp. Salvinis parti rönte stora framgångar i Italien, och andra partier med samma inriktning gick bra i andra länder. Nigel Farages Brexit Party fick 32% av rösterna i Storbritannien, och Fidesz i Ungern, lett av Viktor Orban fick över hälften av rösterna i landet.


https://datawrapper.dwcdn.net/rK7Y5/2/

Vinnarna i EU-valet 2019

De som går framåt mest är de gröna partierna i EFA, liberalerna i Alde, högerpopulisterna i EFDD och nationalisterna i ENF.

Att de mindre grupperna går framåt betyder att de får mer inflytande i Europaparlamentet – och nya allianser tvingas fram. Dessutom har 28 nya ledamöter valts in, som ännu inte gjort klart vilken partigrupp de kommer tillhöra.

Förlorarna i EU-valet 2019

Den socialdemokratiska partigruppen S&D tappar 36 mandat, den moderata partigruppen EPP tappar 38 mandat, den nationalkonservativa partigruppen ECR tappar 18 mandat och vänstergruppen GUE/NGL tappar 14 mandat. 

Valdeltagandet ökar

I 22 av EU:s 28 medlemsländer ökar valdeltagandet från 2014 till 2019, och på det stora hela var valdeltagandet det högsta på 20 år. Högst valdeltagande var det i Belgen, Luxmeburg och Malta. Lägst valdeltagande var det i Tjeckien, Slovenien och Slovakien.